DSVSA: „Nu sunt suspiciuni de pestă porcină în județul Hunedoara”

DSVSA: „Nu sunt suspiciuni de pestă porcină în județul Hunedoara”

Timp de citire: 2 minute

Doi porci găsiți fără viață în localitatea hunedoreană Romos au strârnit îngrijorare în rândul fermierilor, care se tem ca nu cumva să se impună restricții mai ales acum, cu o luna înainte de Ignat.  Inspectorii sanitar-veterinari vin să liniştească populația și spun că, la nivelul judeţului Hunedoara, nu există la această oră suspiciuni de pestă porcină africană.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara a fost sesizată zilele trecute, după ce mai mulți localnici din comuna Romos au găsit cadavrele a doi porci într-o pădurice. Imediat, inspectorii DSVSA au întreprins măsuri conform legii și au prelevat probe, pentru că exista riscul real ca acei porci să fi fost infestați cu virusul pestei porcine africane.

„Procedurile noastre spun că trebuie să tratăm totul ca o suspiciune de pestă porcină africană, la orice porc mort sau bolnav. Am luat măsurile în ceea ce privește neutralizarea cadravelor prin metoda alternativă, adică îngropare în fondul de vânătoare, pentru a nu le deplasa și a nu disemina virusul, daca acesta ar fi existat. Înainte de îngropare, s-au recoltat şi sigilat probele conform manualului operational. De asemenea, porcii au fost îngropați în fondul de vânătoare cu respectarea tuturor procedurilor pe care noi le avem în manualul operațional al gestionării pestei porcine africane cu dezinfecție. Probele au fost aduse la DSVSA Hunedoara, le-am introdus în lucru. Până să le introducem în lucru a fost notificată Autoritatea Națională Sanitar Veterinară despre existența suspiciunii de pestă porcină africană la cele două cadavre în fondul de vânătoare. Am notificat Instituția Prefectului și, de asemenea, am notificat IPJ Hunedoara pentru a face cercetări, să depisteze cum au ajuns cadavrele acolo, prin procedurile lor profi. Noi am făcut notificarea de suspiciune și am introdus probele în lucru. Buletinele de analize din data de 06.11.2023 au infirmat prezența pestei porcine africane la cele două cadaver. Nu avem problem, dar noi suntem în alertă, toți medicii veterinari se ocupă. Orice suspiciune o tratăm cu seriozitate, vedem despre ce este vorba. La ora actuală nu avem probleme în județul Hunedoara”, a declarat Lucian Laurențiu Josan, directorul DSVSA Hunedoara

Autoritățile fac cercetări pentru identificarea proprietarilor acelor porci. Pistele sunt puține și asta pentru că porcii nu erau înregistrați în nicio evidență, neavând crotalii auriculare.

Cazul de la Romos nu trebuie să aducă îngrijorare în rândul fermierilor, care se pregătesc acum de cea mai încarcată perioadă din an, când mare parte din populație doreşte să cumpere porci pentru Crăciun. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii