DSP Hunedoara promovează alăptarea, inclusiv pentru mamele care lucrează, dar practic acest...

DSP Hunedoara promovează alăptarea, inclusiv pentru mamele care lucrează, dar practic acest lucru nu este facilitat niciunei mame

Timp de citire: 2 minute

Campania ”Alăptează și lucrează: acum este posibil!” din anul acesta revitalizează campania din 1993 a SMAS privind iniţiativa locului de muncă plăcut, „prietenos”. Primul aliment pe care îl consumă o ființă umană – laptele matern – este unul dintre cele mai sigure pentru nou-născuți. Ca în fiecare an, scopul campaniei este de a încuraja alimentaţia la sân şi a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume.

În 06.08.2015, ora 13.00, se va organiza la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, str. 22 Decembrie nr. 58,  în Sala de Festivităţi, un simpozion pentru celebrarea campaniilor: „Săptămâna Mondiala a Alimentaţiei la Sân”- “Alăptează şi lucrează: acum este posibil!” și   „Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (WhepD) „Previne hepatita – acționează acum!”. De asemenea, pe parcursul acestei săptămâni ( 1-7 August 2015 ) se vor organiza acţiuni de informare a femeilor gravide şi lehuze  la maternităţile spitalelor din judeţ.

Sperăm ca pe parcursul simpozionului să fie expuse inclusiv măsurile pe care sistemul se stat le ia pentru a facilita alăptarea la locul de muncă. În țara noastră acest procedeu este practic imposibil, mai ales dacă locul de muncă al mamei nu are și o creșă. Copiii până în doi ani pot avea parte de laptele mamei, doar dacă este păstrat acasă, în biberoane, dar alăptarea la locul de muncă este practic imposibil la oricare loc de muncă din județ.

Beneficiile hrănirii la sân sunt multiple, atât pentru mama cât și pentru copil. Sănătatea copilului este net îmbunătățită dacă din primele zile de viață consumă laptele mamei și este hrănit exclusiv cu el în primele luni de la naștere, imunitatea bebelușului este fortificată. Dezavantajele alimentaţiei artificiale: îmbolnăviri mai frecvente (infecţioase, boli cronice); alergie la proteinele laptelui de vacă (diareea cronică, scădere în greutate, erupţii alergice); mai greu digerabil; încărcare osmotică mare; obezitate; risc de rahitism sau anemie; creşte riscul diabetului zaharat; nu conţine substanţe biologice; prepararea inadecvată creşte riscul malnutriţiei şi infecţiei; poate produce probleme dentare (datorită tetinei); nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea; încarcă bugetul familiei.

În județul Hunedoara natalitatea se păstrează aproximativ în aceleași cote din 2011. Atunci s-au născut 3076 de copii în județ, natalitatea a crescut în 2012 la 3257, în 2013 se nășteau 3077 copii, iar anul trecut natalitatea a fost de 3078.

În conformitate cu Ordinul MS/MAI nr. 380/106/2011 privind modificarea art. 1 din anexa nr. 1 la Ordinul Ministrului Sănătăţii si al Ministrului Administrației şi Internelor nr. 267/1253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001, acordarea gratuită de lapte praf pentru copii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern în judeţul Hunedoara s-a desfăşurat astfel :  în anul 2011 au fost eliberate 1264 reţete pentru lapte praf,  în anul 2012 au fost eliberate 2257 reţete pentru lapte praf,  în anul 2013 au fost eliberate 2522 reţete pentru lapte praf, în anul 2014 au fost eliberate 1970 reţete pentru lapte praf.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii