Drepturile minerilor se mențin în noua Lege a pensiilor

Drepturile minerilor se mențin în noua Lege a pensiilor

Timp de citire: 2 minute

Drepturile minerilor au fost recunoscute de către deputați în noua Lege a pensiilor după ce, inițial, amendamentele au fost respinse de Senat. Mai mult, sindicaliștii spun că modificările aduse vin chiar cu câteva avantaje, de această dată pentru energeticieni și angajații de la suprafață.

În ședința Camera Deputaților de luni, Legea pensiilor a primit votul final. Amendamentele respinse inițial de Senat au trecut de votul deputaților, ceea ce însemnă că minerii nu pierd facilitățile la ieșirea la pensie. Mai mult, sindicaliștii din minerit spun că problema „mentenanței și asimilatelor” a fost rezolvată chiar cu câteva avantaje noi pentru angajații de la suprafață și energeticieni.

“Putem spune că, în ceea ce ne privește, lucrurile au fost rezolvate, nu chiar cum am vrut noi, și aici nu mă refer la mineri, ci la aspectul legat de mentenață și assimilate, unde s-a făcut o reformulare care este acoperitoare și care va aduce o serie de avantaje pentru angajații de la suprafață, din minerit, și energeticienii din termocentrala Paroșeni. În rest, da, în ceea ce privește minerii, atât vârsta pe pensionare, vechimea, cât și cuantumul pensiilor, putem spune că am reușit să obținem cele pentru care am militat”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Toată tensiunea creată în Valea Jiului și la nivel național, pentru că amendamentele respinse de Senat îi afectau și pe silvicultori sau pe o parte din CFR-iști, a fost doar un joc politic, ale cărui dedesubturi nu sunt clare încă. Nici sindicaliștii nu-și explică gestul celor din Senat, care i-a făcut pentru ortaci să iasă în stradă.

„Vreau să fac o serie de precizări. În Camera Deputaților, aceste amendamente au fost asumate de grupurile parlamentare PSD și PNL. Aceste amendamente au fost discutate în permanență cu domnul premier, cu d-na ministru, cu toți parlamentarii din județ, care în toată această perioadă au militat pentru a rezolva situația. În ceea ce mă privește, nu înteleg de ce la Senat aceste lucruri au fost respinse, reușind apoi să le rezolvăm în Camera Deputaților. Este inexplicabil, nu cunosc toate procedurile, nu cunosc nici toate dedesubturile, cert este că problema s-a rezolvat”, a mai spus Cîmpean.

Articolul cu problema „mentenanței și asimilatelor” a fost modificat, fiind acoperitor în mare parte pentru personalul de la suprafață, din termocentralele pe carbune și exploatările miniere. Vârstă și vechimea de  pensionare pentru mineri a rămas aceeași ca și în actuala lege, adică minerii se pot pensiona la 45 de ani, cu minim 20 de ani vechime. De asemenea, atunci când sunt concediați de la o mină pe închidere, minerii se pot pensiona cu 15 ani vechime și 45 de ani vârstă, cu cuantumul corespunzător al pensiei în concordanță cu  acesta vechime. Mai mult, la stabilirea cuantumului pensiei minerilor, s-a aprobat acordarea unei bonificații mai mari la calculul pensiei pentru fiecare an lucrat în condiții speciale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii