Dr. Carolina Radu, directorul medical al spitalului din Hunedoara: / „Atacurile nefondate...

Dr. Carolina Radu, directorul medical al spitalului din Hunedoara: / „Atacurile nefondate şi ticăloase ale PSD-ului asupra spitalului şi a echipei manageriale în mod deosebit au început din momentul în care dl. Bobouţanu s-a delimitat de alianţa în care era cu primăria şi şi-a anunţat candidatura la funcţia de primar…”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 7 minute

Pentru a tempera furtuna mediatică din spaţiul politic din municipiul Hunedoara, furtună care a luat cu ea şi Spitalul municipal din localitate, afectând imaginea instituţiei sanitare, dar şi a personalului medical de acolo, conducerea spitalului a organizat o întâlnire cu presa, pentru a solicita politicului să nu mai amestece lucrurile.
Un scandal politic fără fundament
Deja se ştie că Dan Bobouţanu, posibil contracandidat (PSD) al actualului primar al municipiului Hunedoara, Viorel Arion (PNL), a iscat un scandal de proporţii, după ce a propus în consiliul local un proiect de înfiinţare a unei secţii de Hemodializă… secţie care este deja înfiinţată din 2013, dar nu funcţionează încă, aşteptându-se achiziţionarea dotărilor necesare, aşa cum este prevăzut în bugetul pe acest an.
Larg mediatizat şi promovat intensiv şi în reţelele de socializare, acest scandal provocat de liderul PSD din Hunedoara, viceprimarul Dan Bobouţanu, a ieşit din matcă, afectând atât imaginea Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, cât mai ales imaginea profesioniştilor de acolo, medici şi cadre medicale.
La întâlnirea lămuritoare de marţi, de la Hunedoara, au fost prezenţi Nicuşor Eduard Ştefan, managerul spitalului, Bianca Lovacz, preşedintele consiliului de administraţie al spitalului – din partea Primăriei Hunedoara -, Robert Muzsic – consilier local şi membru în consiliul de administraţie al spitalului, doctor Mioara Pavel – medic şef al secţiei de medicină internă şi reprezentantul Colegiului Medicilor în consiliul de administraţie al spitalului, doctor Carolina Radu – director medical adjunct al spitalului, doctor Cătălin Guţă – medic neurolog şi lider al Sindicatului Honoris Causa, Anca Sârbu – asistentă şi lider al Sindicatului Sanitas, Claudia Şutău – directorul de îngrijiri.
Managerul spitalului spune că disputa electorală ce a aprins Hunedoara nu face decât rău instituţiei pe care o conduce.
„În ultimele săptămâni s-a accentuat disputa, din păcate politică, electorală. Nici nu ştiu cum să o cataloghez la nivelul municipiului Hunedoara şi, din păcate, renumele spitalului, imaginea noastră, a tuturor angajaţilor au fost atrase în această dispută. Avem foarte mult de suferit, atât noi cei care lucrăm aici în spital cât, cel mai important, pacienţii, oamenii care locuiesc în Hunedoara”, a declarat Nicuşor Ştefan.
Imagini false şi minciuni
Managerul spitalului a explicat că totul a culminat cu „o conferinţă la Partidul Social Democrat unde domnul viceprimar (Dan Bobouţanu, viceprimarul Hunedoarei – n.r.) şi cu domnul preşedinte al organizaţiei judeţene (Laurenţiu Nistor – n.r.) în care au făcut tot felul de prezentări”.
„Cel mai grav este că s-au prezentat acolo ima­gini din interiorul spitalului făcute fără acordul instituţiei noastre. Trebuie spus că există o legislaţie aplicabilă în România: este interzisă orice filmare, orice înregistrare de imagini sau fotografiere în interiorul spitalelor fără acordul conducerii instituţiei, indiferent că o face primarul, viceprimarul sau ministrul Sănătăţii. Absolut nimeni nu poate face înregistrări fără avizul nostru. În primul rând, s-a petrecut un fapt foarte grav din punctul meu de vedere, şi anume că s-au înregistrat imagini pe care le-au şi distribuit opiniei publice fără acor­dul nostru. Aştept răspunsuri de la organele competente să facă lumină şi să aflăm totuşi cine a luat aceste imagini care s-au perin­dat pe posturile de televiziune şi pe saiturile de socializare”, a mai spus managerul spitalului.
Referitor la imaginile difuzate de PSD ca fiind din secţia de Hemodializă, Nicuşor Ştefan a spus: „Acele imagini sunt luate dintr-o zonă a spitalului care este dezafectată. Este fostul centru de hemodializă al spitalului, care în momentul acesta este nefuncţional. Spaţiul unde se doreşte reactivarea staţiei de hemodializă este în altă zonă, nu este unde s-au prezentat imaginile. Noi nu vrem să intrăm în polemici, n-o să ne justificăm, ci o să cerem doar toţi factorilor politici şi în special domnului viceprimar şi PSD-ului să lase spitalul în pace, să nu-şi facă imagine şi campanie electorală pe spatele acestui spital, pe numele profesioniştilor şi medicilor de aici. Aceste campanii electorale or să treacă şi imaginea spitalului s-ar putea să rămână pătată pentru foarte mult timp. E păcat, pentru că aici ne tratăm cu toţii familiile, prietenii, apropiaţii. Nu este normal ca în ultimul timp angajaţii spitalului să nu-şi mai poată desfăşura în mod normal activitatea. Juriştii noştri stau în fiecare zi şi dau răspunsuri la nenumăratele petiţii făcute de anumite persoane care scriu, bineînţeles, la comanda unor oameni politici şi care ne cer în fiecare zi răspunsuri şi copii după o sumedenie de documente oficiale din acest spital, pe care noi o să le punem la dispoziţie. Nu-i nicio problemă. Dar dintr-o dată acum s-au trezit să ceară foarte multe hârtii”, a mai spus Nicuşor Ştefan.
Atac la profesionalism
Marea problemă este că atacurile politice au pus într-o situaţie delicată personalul medical al spitalului din Hunedoara, personal pus în postura de a fi bălăcărit în tot felul de intervenţii în şi pe marginea unor materiale informative.
„Medicii sunt foarte supăraţi pentru că, pe lângă aceste atacuri, au apărut tot felul de ştiri de presă prin care s-a anunţat că foarte mulţi medici au plecat de la spitalul din Hunedoara forţaţi de conducerea spitalului, ceea ce este fals şi n-o să intru în detalii. (…) Întotdeauna la conducerea acestui spital au fost oameni bine pregătiţi, au făcut treabă foarte bună. Noi, cei care suntem acum în poziţia de a conduce această instituţie, n-am făcut altceva decât să continuăm proiectele bune care erau înainte şi să încercăm să îmbunătăţim, pe alocuri, dacă era nevoie. Cel mai important, am lăsat profesioniştii – medicii, asistentele, tot personalul -, să-şi facă treaba şi treaba merge foarte bine. Am plătit salariile la timp, tichetele de masă s-au dat la timp, avem materiale sanitare, nu ne lipseşte absolut nimic. Nu avem niciun leu datorie, chiar dacă anul trecut Casa de Sănătate nu ne-a decontat serviciile la nivelul la care ar fi trebuit s-o facă”, a spus Nicuşor Ştefan.
Un domn care nu mai e domn!
Directorul medical al spitalului, dr. Carolina Radu, a transmis un mesaj tranşant celor care încearcă să submineze imaginea spitalului şi a personalului acestuia: „Sunt medic în acest spital de aproape 30 de ani. În întreaga mea carieră ca medic am făcut ceea ce orice alt medic a făcut şi anume mi-am dat viaţa literalmente pentru spital şi pentru pacienţi. Prin funcţia de director medical am continuat să îmi exercit această profesie nobilă în modul cel mai bun cu putinţă, prin calificările pe care le am şi, de asemenea, am reprezentat şi reprezint cu onoare, cu mândrie şi demnitate acest corp medical de elită al acestui spital. Atacurile nefondate şi ticăloase ale PSD-ului asupra spitalului şi a echipei manageriale în mod deosebit au început din momentul în care domnul Bobouţanu s-a delimitat de alianţa în care era cu primăria şi şi-a anunţat candidatura la funcţia de primar. Nu ştiu cum şi-a putut închipui acest… – nu pot să-i spun domn, pentru că nu este domn -, prin comportamentul pe care-l are faţă de noi, faţă de colectivul de medici din acest spital. Cum îşi poate permite şi cum îşi închipuie că poate să atace un colectiv de medici de elită în condiţiile în care familia dânsului este tratată de foarte mulţi ani şi chiar în acest moment în spitalul nostru municipal. Consider că este o lipsă absolut crasă de respect la adresa noastră ca oameni care am făcut dovada competenţei şi ca medici care ne dăm literalmente viaţa pentru pacienţi, zi de zi”.
Nicuşor Ştefan, managerul spitalului: „Sunt foarte curios: ce câştiguri vor avea aceşti oameni politici care-şi pun interesele mai presus decât interesele spitalului şi ale pacienţilor? (…) Rugămintea noastră, a conducerii spitalului, a angajaţilor, a consiliului de administraţie este ca această instituţie să fie lăsată în pace, să putem să ne facem treaba în linişte, pentru că misiunea noastră rămâne aceea, clară, de a trata pacienţii. Nu suntem obiectul de joacă al nimănui, nu se poate ca spitalul să fie transformat în teatru de război politic, electoral. (…) Noi ne delimităm clar. Anunţăm că nu vom intra în polemică cu nimeni, rugăm doar să fim lăsaţi în pace. Dacă se va întâmpla ceva grav în Hunedoara să ştiţi că este pornit de la acţiunile acestor oameni care nu au alt obiectiv decât să discrediteze spitalul, primăria şi probabil să se ajungă la un deznodământ politic dorit de alţii”.
Dr. Carolina Radu, director medical: „Am adus proiecte benefice spitalului, am continuat proiectele pe care într-adevăr fosta echipă le-a iniţiat, dar şi noi înşine ne-am adus contribuţia cu proiecte noi pe care le-am iniţiat cu sprijinul primăriei. Ceea ce este foarte trist, nedemn şi ticălos este faptul că, în acest mandat, împreună cu colegii noştri am crescut calitatea serviciilor medicale, am adus la o treaptă superioară actul medical din acest spital în folosul cetăţenilor care, iată, vin de la judeţe distanţă pentru a fi trataţi în spitalul nostru. Este foarte trist şi nedemn şi cu mâhnire, dar de la mâhnire vom trece la revoltă, prin corpul medical împreună cu sindicatele, repetăm – este nedemn să fim astfel atacaţi. Nu am făcut decât să creştem calitatea actului medical”. 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii