Nu am intenționat nicidecum să intru în mijlocul disputei dintre două firme de pază, dar, odată ce-am promis că voi reveni cu înscrisuri doveditoare care să confirme veridicitatea spuselor administratorului uneia dintre acestea, mă simt obligat să fac asta.
M-am apucat să scriu
materialul acesta la câteva minute după ce, la Radio România Actualități, ascultasem un reportaj al colegului Ilie Pintea cam pe aceeași temă. Numai că acolo este vorba despre oamenii neplătiți de către societatea de pază de la minele viabile din Valea Jiului. Fapt care a avut drept consecință părăsirea, de către agenții neplătiți cu lunile, a posturilor de pază.
La mina Paroșeni
SC TEAM TG GUARD SRL nu a fost nicidecum concediată, să zic așa, de către SC AXIS CORPORATE SECURITY SRL, așa cum ar fi vrut, probabil, aceasta din urmă să apară la cunoștința publicului. Cum nici subsemnatul nu a fost pe deplin lămurit zilele trecute, când am poposit la poarta minei Paroșeni, mi-a sărit în ajutor, ca să mă luminez pe deplin, domnul ec. Victor Mecu, administratorul TEAM-ului gorjean. Documentele pe care mi le-a pus la dispoziție explică foarte clar că, probabil de mai multă vreme, contractorii din Deva erau pregătiți să le dea țeapă oltenilor.
În 4 august a.c.
SC TEAM TG GUARD SRL îi aducea la cunoștință Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului-SA că “în baza contractului de prestări servicii nr.154/10.01.2015 încheiat cu SC AXIS COPRPORATE SECURITY SRL am procedat la rezilierea și denunțarea/încetarea acestuia începând cu data de 07.08.2015, ora 7.00, convocând SC AXIS CORPORATE SECURITY să preia toate posturile. Pentru a nu suferi, la rândul Dvs., pierderi prin eventuala pasivitate a SC AXIS COPRPORATE SECURITY SRL și refuzul de preluare, vă rugăm să luați măsurile necesare găsind soluții și alte variante”. Așadar, este cât se poate de clar. Pe gorjeni nu i-a dat nimeni afară, au plecat, fiindcă așa au vrut ei. De ce? Vă veți da seama puțin mai încolo.
Retragerea nu a avut
drept cauză nicidecum neîndeplinirea vreuneia dintre sarcinile pe care SC TEAM GUARD le-a avut prevăzute în contract. Recomandarea pe care însuși ing. Aurel Anghel, directorul general al SNÎM Valea Jiului, a semnat-o cu mâna domniei sale la sfârșitul lunii mai spune că “SC TEAM GUARD SRL Tg Jiu și-a îndeplinit și își îndeplinește în mod corespunzător obligațiile care-i revin. Pe parcursul prestării serviciului de pază, din 2014 până în prezent nu s-au înregistrat prejudicii la sucursalele miniere unde societatea își desfășoară activitatea”. Sucursalele fiind, în afara Paroșeniului, minele Uricani și Petrila, a căror pază a fost preluată tot de către subcontractorii gorjeni.
Denunțarea contractului
despre care am amintit la început s-a făcut ca urmare a pasivității – acesta este cuvântul blând folosit de gorjenii păcăliți – când, de fapt, ar fi trebuit să spună clar că e vorba despre neseriozitate. Sau, mai mult, chiar despre bătaie de joc. “Pasivitatea dvs. și neefectuarea plăților către noi – se spune în înscrisul TEAM GUARD adresat mai marilor de la AXIS – a (au – nota autorului) dus la imposibilitatea ca la rândul nostru să putem plăti obligațiile bugetare și munca vie, motiv pentru care există popriri pe conturile firmei SC TRAM TG GUARD SRL, incapacitatea de a plăti drepturile salariale ducând la inițierea de urgență a concedierii integrale a personalului alocat prezentului contract (126 de agenți de securitate)”. SNÎM Valea Jiului a fost de bună-credință, admit gorjenii. Aceasta a efectuat, în contul societății de pază devene, în ultimele treizeci de zile, plăți în valoare de 630.000 de lei, din care SC AXIS le-a achitat celor din Tg. Jiu doar 150.000 de lei. Din centralizatorul pe care SC TEAM TG GUARD SRL ni l-a pus la dispoziție rezultă că datoria pe care AXIS o mai are la gorjeni este de 1.369.704,07 de lei. Pentru recuperarea ei firma de pază de dincolo de Defileul Jiului s-a adresat, în temeiul Legii 85/2014, Tribunalului Gorj.
Gheorghe OLTEANU