Din nou în tabăra de literatură de la Poiana Mărului  

Din nou în tabăra de literatură de la Poiana Mărului  

Timp de citire: 4 minute

Între 30 august – 1 septembrie, Asociația „Ecouri Culturale” și Primăria Zăvoi au organizat încă o ediție a Taberei de literatură de la Poiana Mărului, a câta n-a putea să vă spun, pentru că nu știu nici eu. Știu sigur că gazdă bună a fost Pensiunea „Cara”.

Triumvirii

Manifestarea este pusă în operă de câțiva ani de trei scriitori, poeți unul și unul: Firuț Mihuț, Vicu Cojocaru și Nicolae Preda. Într-o lume literară măcinată și decimată de invidii/ orgolii/ mizerii, triumviratul literar care-și exercită puterea câteva zile pe an la Poiana Mărului este un exemplu de normalitate și echilibru. Dar cine mai are azi nevoie de exemple, când mai tot scriitorul român are doar certitudinea propriei sale valori?!

Poeții

Au urcat pe cărări doar de ei știute scriitori din 7 județe (și unul dintr-un „județ” din Serbia). S-au campat în tabără, aproape de lac: Nicu Ciobanu (Republica Serbia), Marian Boboc, Daniel Mariș și Daniel Marian (jud. Hunedoara), Ion Caulea și Călin Dănilă (jud. Suceava), Anda Mihaela Miroiu (jud. Prahova), Armanda Filipine (jud. Galați), Florin Ciocia și Petrică Gavrilă (jud. Ialomița), Camelia Cornea, Nicolae Silade, George Popovici, Nicolae Toma, George Schinteie, Remus Giorgioni (jud. Timiș), Marcu Mihail-Deleanu, Costel Stancu, Radu Cernătescu, Costel Simedrea, Ion Rășinaru, Mihai Chiper, Vicu Cojocaru, Firuț Mihuț, Erwin Josef Țigla, Nicolae Sârbu, Nicolae Marișescu și Nicolae Preda (jud. Caraș-Severin). Dacă am uitat pe cineva, mea culpa…

Seară de seară, și uneori și peste zi, poeții mai înainte amintiți și-au rostit poemele într-un recital-maraton prietenesc.

Menestrelii

Focul taberei, metaforic vorbind, a fost întreținut seară de seară de folkiști cu bună pricepere a textelor poetice cântate.

Didina Curea, Cristian Zaharia și George Popovici (una și aceeași talentată persoană cu poetul care apare și în enumerarea de mai înainte) au electrizat asistența poheticească, care, purtată de corzile chitarelor, i-a însoțit muzical cu vocea pe menestreli, atât cât (nu) s-a priceput fiecare…

În sala de conferințe

Tabără, tabăra…, dar programul trebuie respectat. Triumvirul responsabil cu respectarea programului a fost poetul Nicolae Preda. Ingrată sarcină de a le aminti poeților, firi răzvrătite prin excelență, că urmează programul de… sală, tocmai când aceștia, din frigiderul frate cu poetul, își alimentează licoros voioșia și energia literară pe terasă, la aer curat.

În fiecare zi, vineri și sâmbătă, scriitorii s-au întâlnit în sala de conferințe a Pensiunii „Cara”. Aici s-au lansat cărți, s-au prezentat publicații, s-au dezbătut ad-hoc diverse chestiuni.

Pelerinaje…

Ca unul care am participat de mai multe ori, depun mărturie că în programul taberei de la Poiana Mărului două locuri de pelerinaj sunt tradiționale.

La Mănăstirea cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” scriitorii se reculeg, rugându-se pentru spor și inspirație poetică. În trapeza de vară se răsfață se cu prăjituri coapte cu drag creștinesc de mâini harnice de călugărițe și își ostoiesc setea, provocată de peripețiile bachice nocturne, cu apă de izvor. Aici poeții își rostesc cu o trăire specială poeziile. Așa s-a întâmplat și la această ediție.

Inserez aici poezia „Dimineață”, una dintre cele două poezii pe care am citit-o la trapeză:

miros de pâine coaptă

de flori de tei

dangătul clopotelor

pe masa bețivilor

arde o candelă

Al doilea popas tradițional al poeților pelerini are loc la Fabrica de Bere „Scorilo”. După atmosfera pioasă și sfioasă de la mănăstire, poeții se dezlănțuie într-un torent de cuvinte care mai de care…, de beri albe, blonde, arămii, Un adevărat rai al însetaților. Practic, aici s-a lucrat pe mai multe ateliere. Nu, nu din acelea supravegheate de Marele Arhitect, ci de Dumnezeu poeziei. Căci aici, pe terasa fabricii de bere s-a făcut cu adevărat joncțiunea între divinitate și iambii poeziei.

Cine nu a avut încredere în produsul din sticle și pahare, a putut să-l vadă cu ochii săi la lucru pe berar. Căruia după calitatea berii i se poate spune chiar Marele Berar.

Oficialitățile

Deși baricadați în tabără, aceasta și-a deschis, într-o zi, porțile oficialităților comunei Zăvoi: primarul Doru Cîrdei și viceprimarul Petru Cander. Om cu experiența discursurilor, primarul Cîrdei a spus, printre altele, exact ceea ce voia să audă auditoriul poeticesc: tabăra de literatură va mai continua încă 4 ani de zile. Asta e sigur, căci abia a fost (re-re…) ales dl. Cîrdei.

Finalul

În loc de final, o poezie pe care am scris-o chiar la întoarcerea din tabără (ceea ce înseamnă că tabăra de literatură a generat efecte imediate…):

am coborât de la tabăra de literatură

din poiana mărului pe șosea

este soare frumos și polițiștii

de la rutieră vorbesc în rime

(ieri a fost ziua limbii române…)

și – foarte important – nu amendează

pe nimeni și pulanele lor

sunt azi de ciocolată

și radarele par jucării de turtă

dulce

pe daniel îl doare mâna

cu care trebuie să șofeze

daniel face recensământul

berilor din portbagaj

pe care le plimbă

prin țară pe la diverse

conclavuri literare

în portbagajul lui daniel

oprim la un popas

bem o cafea

fumează o țigară

w.c.-ul este închis

dar soarele strălucește

puternic și încurajator

o zi de vis

în hațeg

centrul miroase

îngrozitor a hamsii și virșli

(desigur toți de sălaș…)

e amiază și nu vezi femei

frumoase pe străzile din oraș

intru într-un local

„la 12 deschide bucătăria”

„da-ți-mi o bere”

„la 12 deschide bucătăria”

beau o bere în alt loc

cu vedere la ziua

mirositoare a hațegului

pe strada bisericilor un frate

face convocarea la o adunare

(nu departe… la călan)

terasa de lângă rotary

e umbroasă

are bere și ciorbă

și la masă stă singură

o femeie frumoasă

sunt bucuros poate fericit hai să zic mulțumit

„marian se simte bine cu/ la”

două femei vorbesc

în gura mare despre angoasă

despre atacuri de panică

pe sub masă

picioarele le sar din fuste

ca niște păstrăvi în râul secat

brusc

dintr-odată mi se face frică

însoțitorii lor stau cu capetele

plecate cu ochii sticloși

muți ca niște pești

pe platourile de adio

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii