Dezinsecția, necesară pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile, dar...

Dezinsecția, necesară pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile, dar nu toate administrațiile locale o fac

Timp de citire: 2 minute

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile,  din  data de 2 mai 2018  până în data de 6 septembrie, au fost înregistrate 166 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate 17 decese.

Cele 17 decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități. 6 decese s-au înregistrat în București, 3 în județul Iași, 2 în județul Olt și câte unul în județele Galați, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Dolj și Teleorman.

”În județul Hunedoara au fost depistate două persoane  ce prezentau semne și simptome de  meningo- encefalită cu virus West Nile. O persoană de 73 ani din Simeria , care s-a internat în data de 30.08.2018 – în data de 10.09.2018 DSP jud. Hunedoara a primit rezultatul de la laboratorul Centrului Regional de Sanatate Publică Cluj – Napoca care comfirmă infecția cu virus West Nile. O altă persoană de 43 ani ,din localitatea Bucium, care a fost internată în data de 06.09.2018, proba a fost trimisă la laboratorul Centrului Regional de Sanatate Publica Cluj – Napoca pentru comfirmarea infecției cu virus West Nile vineri, 07.09.2018” anunță DSP Hunedoara.

În județul Hunedoara nu s-au înregistrat decese, dar îmbolnăvirea poate fi oprită doar dacă toate autoritățile iau măsuri ferme pentru a proteja cetățenii. Cu toate este recomandată de către Ministerul Sănătății, dezinsecția nu este și obligatorie. Unele administrații locale din județ au realizat această dezinsecție ca la carte, vezi cazul Devei și al Hunedoarei, altele nu au făcut dezinsecție cu anii, vezi cazul Petroșaniului. În școli și licee se realizează totuși periodic dezinsecție, dezinfecție și deratizare, astfel copii învață într-un mediu sigur. Dar, pentru a fi eficientă, dezinfecția, dezinsecția și deratizarea trebuiesc realizare la nivel zonal.

Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural. Specialiștii  menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Condițiile favorabile  de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor  de protecție personală. Este de dorit ca și populația să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția  mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.  Direcțiile de sănătate publică vor desfășura o campanie de informare  a populației referitoare la măsurile  necesare pentru protecția personala împotriva infectării cu virusul West Nile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii