Deva. Semnale către edili de la societatea civilă

Deva. Semnale către edili de la societatea civilă

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Membrii grupului devean Civitas au transmis public un avertisment adresat edililor Devei, referitor la felul cum ar trebui să se realizeze investițiile de interes cetățenesc din municipiul reședință de județ.

Cei de la Civitas susțin că, în acest moment, despre proiectele de reabilitare şi refuncţionalizare ale diferitelor zone din Deva, se poate discuta doar ca şi calitate a lucrărilor, de organizarea muncii pe şantier, de respectare a condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă: „Despre „de ce acele zone” sau „cum de astfel de firme”, sau alte întrebări de genul acesta, putem discuta doar ca şi chibiţi, dar nu asta ne caracterizează”.

Grupul Civitas dorește, în fapt, să atragă atenția pentru următoarele proiecte de interes comunitar, din mai multe puncte de vedere.

În primul rând, spun cei de la Civitas, „consultarea prealabilă a comunităţii locale din zona respectivă cu privire la ceea ce se doreşte a fi realizat este strict necesară. Şi aici nu ne referim la publicarea pe site a proiectului, la păstrarea lui acolo atât cât cere legea, ci la „coborârea” cu el la oamenii direct implicaţi, la convocarea de adunări publice în zonele implicate. E de datoria autorităţilor de a merge ele spre oameni, pentru a le cere părerea, pentru a le vedea propunerile, nu de a aştepta ca oamenii să meargă spre ei cu propuneri. Pentru că altfel vom întâlni din nou cazuri, la fel ca acum, când locuitorii din Dacia, de exemplu, sunt nemulţumiţi, şi pe bună dreptate, că ei nu au ştiut despre cum va arăta zona sau cum vor fi rezolvate, sau dacă vor fi rezolvate, adevăratele lor probleme din zonă”.

Apoi, „pregătirea din timp a proiectelor care vor fi executate, consultarea prealabilă, selectarea lor din propunerile comunităţilor locale, alegerea lor pe baza priorităţilor nu este o etapă facultativă, ci una obligatorie. În cazul de faţă, chiar dacă au fost respectate termenele legale, proiectele au fost întocmite pe fugă, pentru a nu fi pierdute fonduri în primul rând, fără a se ţine cont de priorităţi, sau pentru a fi rezolvate adevărate nevoi ale zonelor respective”.

Membrii grupului devean mai atrag atenția că realizarea proiectelor să fie făcută astfel încât să se ţină cont în primul rând de rezolvarea problemelor din zona respectivă (trotuare, locuri de parcare, spaţii verzi, iluminat public, etc.) și că proiectele trebuie programate din timp, „pentru a nu afecta întreg oraşul, aşa cum este acum. Disconfortul, mizeria, poluarea fonică, toate ar putea fi reduse dacă ar exista o organizare eficientă, o planificare cronologică a proiectelor”.
Mihaela PETROȘAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii