Deva. Primarul Mărginean trimite persoanele cu handicap pe uşa din dos! Când...

Deva. Primarul Mărginean trimite persoanele cu handicap pe uşa din dos! Când să recepţioneze lucrarea, s-a prins că nu e bună. Oare ce o fi păzit până acum?

Timp de citire: 3 minute

Că Deva este un şantier, nu mai este o noutate  pentru nimeni. Că unele lucrări sunt făcute de mântuială, asta poate fi o exclusivitate… Drept dovadă, iată că – din tupeul constructorilor şi indiferenţa fucţionarilor publici, care nu-i verifică la timp – se pot naşte nereguli şi în municipii reşedinţă de judeţ. Nu doar în acele locuri unde constructorul a primit proiectul şi, de verificat, îl mai verifică cine vrea. Dacă mai vrea. La final, dar numai după ce semnează procesul verbal de recepţie…

La Piaţa Cioclovina din Deva, căci despre ea este vorba, constructorul Tropicana Holding SRL a stat miercuri cu inima cât un purice. Şi asta deoarece, la apariţia edilului devean, alături de toată gaşca din primărie şi de aşa-zişii constructori şi proiectanţi, oamenii au sărit cu nemulţumirile…. Căci, vorba aceea „bate fierul cât e cald”. Şi i-au replicat primarului că e frumos aici, dar… nu prea!

Şi cum agitaţia era mare, un nene trecut bine de prima tinereţe aştepta cuminte în scaunul său cu rotile la intrarea în piaţă. Asta pentru că, şi dacă ar fi vrut, nu ar fi avut pe unde să intre… Că doar nu credeţi că în proiect era prevăzută şi acea pantă, acel obligatoriu acces pentru persoanele cu dizabilităţi? Şi, dacă în proiect nu scrie, doar nu făceau constructorii ceva în plus, de capul lor.

„Trei uşi nici o pantă, cine e de vina aici? Cine e vinovat, proiectantul sau primaria?Muncitorii au spus ca ăsta e proiectul, dar eu nu pot intra şi stau în zonă, la piaţa mare nu ma pot duce, cine stă să îmi facă mie pantă aici?Trei usi nici o pantă, e frumos?“, a declarat deveanul aflat în scaunul cu rotile.

Că rampă pentru persoanele cu dizabilităţi nu este, am înţeles cu toţii, dar că taraba de lactate este lângă grupul sanitar … asta nu prea au înţeles comercianţii. Care îşi dădeau coate. Dacă astăzi , la deschidere, era totul lună şi bec, probabil că, peste două-trei zile, mirosurile vor fi „îmbietoare”…

Şi, pentru că a fost o zi dedicată surprizelor, s-au descoperit niste robineţi despre care, ulterior, am aflat că au fost amplasaţi acolo din bunăvoinţa constructorului, bunăvoinţă primită nu tocmai cu bucurie de cei care azi au luat la puricat proiectul. Şi asta pentru că apa de la robineţi nu avea unde să se scurgă. Eventual, pe tarabe sau pe încălţămintea comercianţilor…

După ce a dat o raită prin noua piaţa, primarul Petru Mărginean a constatat că proiectul,  făcut în totalitate pe bani publici, deloc puţini – 362.453 lei cu TVA, nu era efectuat tocmai ca la carte. Atunci a fost momentul în care a şi răbufnit.

„Sunt mulţumit de felul cum arată faţă de cum arăta înainte, nu sunt mulţumit pentru că sunt anumite deficienţe din proiectare, trebuie să spun clar, nu se poate numi proiectant când nu faci, în ziua de astăzi, rampă pentru persoanele cu dizabilităţi. S-au pus anumiţi robineţi, dar fără scurgerile aferente, deci trebuie modificate şi puse acolo unde sunt scurgerile. Sunt binevenite, de altfel, ca să poţi spăla piaţa cu ele. În rest, post să spun că, astăzi, comisia de recepţie nu va semna nici un proces verbal de recepţie. Până săptămâna viitoare, când se vor remedia aceste probleme. Nu se poate ca să deschizi o piaţa fără rampă pentru persoane cu handicap. Constructorii trebuie să înveţe că sunt nişte reguli pe care trebuie să le respecte. Dacă tot facem un proiect, eu creed că toţi avem datoria să facem în aşa fel încât lucrările să fie bune. Le vom rezolva pe toate…”, a declarat Petru Marginean, primarul municipiului Deva.

Este anormal ca beneficiarul unui proiect să umble după constructor şi să-l verifice pe acesta la fiecare pas, mai rău ca pe un copil care abia acum învaţă să meargă. Şi, din acest motiv,  recepţia s-a amânat până la o dată ulterioar, dată până la care ar putea să apăre şi sancţiuni. Asta dacă cei în cauză nu duc la bun sfârşit lucrările pe care s-au angajat că le vor efectua.

„Cei care întârzie lucrările sau nu se încadrează în termen, sau din punct de vedere calitativ şi al normelor europene, că vrem sau nu vor, fi penalizaţi. Le vor reface pe cheltuiala lor. Dacă nu, vom ajunge în instanţă şi le vom cere banii înapoi”, a mai adăugat Mărginean.

Sigur că, la o primă vedere, revolta primarului pare justificată. Dar, oare, cine trebuia ca, pe diverse faze ale lucrărilor, să deruleze verificări în teren? Nu cumva tocmai subordonaţii dumnealui?

Andreea BUGA

Deva. Primarul Mărginean trimite persoanele cu handicap pe uşa din dos! Când să recepţioneze lucrarea, s-a prins că nu e bună. Oare ce o fi păzit până acum?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii