A început programul de încasare a taxelor și impozitelor locale și la Deva. Cine se grăbește nu greșește. Contribuabilii care îşi achită integral impozitul până la data de 31 martie 2016 beneficiază de o bonificaţie de 5%. Cu toate acestea cetățenii vor plăti mai mult din cauza noilor cote de impozitare prevăzute de Codul fiscal.
Toţi contribuabilii persoane fizice şi juridice îşi pot achita impozitul pe mijloacele de transport şi pe clădiri, precum şi taxele locale, amenzile şi restanţele din anii anteriori, cu excepţia impozitului pe teren. În acest din urmă caz, se aşteaptă actualizarea programului informatic, în urma modificărilor legislative apărute în 31 decembrie 2015.
Conform noului Cod fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, Consiliul Local Deva a păstrat cota de impozitare de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii (la fel ca şi în anii trecuţi), iar creşterea impozitului se datorează modificărilor aduse de noul Cod fiscal.
Prevederi legale
- În cazul contribuabililor persoane fizice:
– majorarea normei în lei/mp de clădire, ceea ce conduce la majorarea valorii de impozitare a clădirilor (majorare cu aproximativ 7%);
– majorarea coeficientului de transformare a suprafeţei utile în suprafaţă construită (de la 1,2 la 1,4) care va influenţa valoarea de impozitare a clădirii în sensul creşterii cu 16,66% (la blocuri şi clădirile care nu pot fi măsurate pe conturul exterior);
– condiţionarea modului de calcul a impozitului pe clădiri, în cazul clădirilor nerezidenţiale, de evaluarea acestora la fiecare 5 ani;
– impozitarea suprafeţelor de teren ocupate de construcţii;
– impozitarea şi scăderea de la impozitare în cazul vânzării/cumpărării pe parcursul unui an se va face cu data de 1 ianuarie a anului următor (ex.: Dacă pe 31 decembrie 2015 eraţi proprietarul unei case, al unui teren sau al unui mijloc de transport pe care le vindeţi pe 15 ianuarie 2016, sunteţi obligat la plata impozitului pe întreg anul 2016).
– eliminarea cotelor de majorare care se aplicau clădirilor în cazul persoanelor cu mai multe proprietăţi.
În concluzie, în cazul impozitului pe clădiri, la persoanele fizice care deţin clădiri rezidenţiale, impozitul pe clădiri pentru anul 2016 este influenţat de:
– creşterea cu aproximativ 7% a valorii de impozitare a clădirilor – în cazul caselor,
– creşterea cu aproximativ 23,66% – în cazul blocurilor, unde coeficientul de transformare a suprafeţei utile în suprafaţă construită desfăşurată s-a modificat de la 1,2 la 1,4.
Persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale şi/sau clădiri cu destinaţie mixtă (clădiri în care se desfăşoară activităţi economice, care includ: spaţii comerciale, birouri de avocatură, birouri notariale, spatii de cazare a turiştilor, cabinete medicale, frizerii, cosmetică, săli de sport private etc.) au obligaţia de a depune declaraţii până la 31 martie 2016 la Primăria Municipiului Deva, Serviciul Impozite şi Taxe Locale – Compartiment constatare persoane fizice.
- În cazul contribuabililor persoane juridice:
1.Impozitul pe clădiri:
– sunt descreşteri în cazul în care societăţile comerciale deţin clădiri rezidenţiale (folosite ca locuinţă); cota de impozit este de 0,3%.
– sunt descreşteri în cazul clădirilor nereevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă; cota de impozit este de 7,5%.
2.Impozitul pe teren creşte prin efectul legii, prin impozitarea suprafeţelor ocupate de construcţii.
La impozitul pe mijloacele de transport deţinute în proprietate nu există modificări.