Deputatul Stănescu și senatorul Muntean au în plan, / Legi bune pentru toți...

Deputatul Stănescu și senatorul Muntean au în plan, / Legi bune pentru toți românii (și) în actuala sesiune parlamentară

Timp de citire: 4 minute

Noua sesiune parlamentară a debutat joi, 1 februarie 2024, iar parlamentarii liberali hunedoreni au deja agende clare pentru lunile care urmează. Atât liderul liberalilor hunedoreni, deputatul Vetuța Stănescu, cât și parlamentarul de Valea Jiului, senatorul Lucica Dina Muntean, au anunțat prioritățile legislative ale noii sesiuni.

Pe lângă declarațiile celor doi parlamentari, redate în cele ce urmează, Ziarul Văii Jiului și Hunedoara Plus trec în revistă și o serie de inițiative legislative asumate de către parlamentarii Stănescu și Muntean, demne să aducă lucruri bune în societate, în viața românilor. A fiecăruia dintre noi.

Am început…

…o nouă sesiune parlamentară. Avem pe agendă proiecte importante pentru cetățeni, pentru creșterea nivelului de trai al acestora, inclusiv îndeplinirea jaloanelor din PNRR, astfel încât țara noastră să poată beneficia de fondurile europene alocate. De asemenea, vom continua toate demersurile legale pentru neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, eliminarea dublei impozitări a pilonului II de pensii, susținerea profesiilor liberale, combaterea traficului şi consumului de droguri, proiecte din sfera educației sau a protecției copilului, precum și pentru sprijinirea persoanelor defavorizate, direcții prioritare pentru parlamentarii Partidului Național Liberal”, spune deputatul Vetuța Stănescu, președinte al organizației județene PNL Hunedoara.

În această sesiune…

…parlamentară, îmi propun să continui proiectele începute, să inițiez altele noi pentru binele cetățenilor și pentru creșterea nivelului de trai al acestora, și să păstrez permanent legătura cu ei pentru a identifica problemele cu care se confruntă. Din perspectiva grupului parlamentar PNL, prioritățile legislative ale noii sesiuni sunt axate pe eliminarea impozitării pentru pensiile sub 3.000 de lei, adoptarea legilor pentru implementarea PNRR, sprijinirea copiilor și familiilor, combaterea drogurilor, interzicerea publicității pentru jocurile de noroc și susținerea profesiilor liberale”, arată Lucica Dina Muntean, senator PNL de Valea Jiului.

Legi bune pentru toți românii

Trecem în revistă, așa cum promiteam, o serie de inițiative asumate de către parlamentarii liberali de Hunedoara. Deputatul Stănescu și senatorul Muntean se află printre performerii activității parlamentare, cu 163 de propuneri legislative inițiate (din care 52 au fost deja promulgate ca legi) – cazul deputatului Stănescu, și 107 propuneri legislative inițiate (din care 42 au fost deja promulgate, devenind legi) – cazul senatorului Muntean.

Front comun…

…în vederea prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri.

Un proiect de lege printre ai cărui inițiatori se numără senatorul Lucica Dina Muntean prevede ca, în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2028, sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate și banii confiscați în cadrul dosarelor penale de trafic și consum de droguri să fie alocați integral, în cote egale, pentru cheltuieli privind dotările unităților specializate în prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ministerului Public și Direcției Generale a Vămilor.

Pe de altă parte, un proiect de lege printre ai cărui inițiatori se numără deputatul Vetuța Stănescu propune înființarea de centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Pentru construcția, înființarea și funcționarea centrelor se alocă sume de investiții și funcționare, în proporție egală, de la bugetul de stat (prin Agenția Națională Antidrog) și cele ale autorităților publice locale interesate, ori fonduri din programe de finanțare europene.

Alături de pensionari

O inițiativă legislativă între inițiatorii căreia îi regăsim pe ambii parlamentari liberali hunedoreni se referă la reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern. După cum se știe, pensionarii beneficiază anual de 6 călătorii simple cu reducere de 50% pentru transportul intern în comun. Ei bine, liberalii hunedoreni vor ca, pentru călătoriile care nu au fost efectuate, pensionarii să primească o compensație în bani, odată cu plata primei pensii a anului următor.

În sprijinul cetățenilor…

…români care au trăit în case de copii, pe teritoriul României, în perioada 1947-1997. O inițiativă legislativă între semnatarii căreia se numără și senatorul Muntean prevede, pentru cei proveniți din casele de copii, o serie de drepturi precum: o indemnizație lunară de 10% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, ședințe gratuite de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică, dar și reducerea cu 50% a taxelor de înmatriculare în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat.

Deputatul Vetuța Stănescu,…

…liderul liberalilor din județ, a semnat la finalul anului 2023 o propunere legislativă privind adaptarea spațiilor de joacă pentru copiii cu și fără dizabilități. Legea își propune promovarea, protecția și asigurarea accesului egal la spații de joacă pentru toți copiii, indiferent de prezența sau tipul de dizabilitate, dar și eliminarea barierelor arhitecturale, sociale și de atitudine care împiedică participarea deplină, efectivă și în condiții de egalitate la joacă și recreere pentru copiii cu dizabilități.

Relevant de menționat este că legea prevede acordarea de stimulente și subvenții pentru proiecte care aduc spațiile de joacă existente la standarde naționale și internaționale de accesibilitate și siguranță, reduceri fiscale sau credite de impozit pentru companiile și organizațiile non-profit care contribuie la crearea sau îmbunătățirea spațiilor de joacă, dar și granturi speciale pentru programele care promovează parteneriatele între sectorul public și cel privat, inclusiv colaborările cu organizațiile comunitare.

Senatorul Lucica Dina Muntean…

…mai arată că, încă de la prima Ordine de zi a actualei sesiuni parlamentare, printre proiectele discutate s-au numărat inițiative legislative pe care le-a semnat alături de colegii liberali. Totodată, la prima ședință a grupului parlamentar PNL, i-au fost înmânate răspunsuri la ultimele opt interpelări pe care le-a adresat, în interesul cetățenilor, unor ministere.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii