Deputatul Carmen Hărău aduce o veste bună: / Lege liberală a prevenţiei...

Deputatul Carmen Hărău aduce o veste bună: / Lege liberală a prevenţiei în domeniul medical

Timp de citire: 2 minute
• Joi, 1 octombrie, doamnele sunt aşteptate în faţa Casei de Cultură din Hunedoara
Duminică, la Deva, deputatul hunedorean Carmen Hărău a anunţat că parlamentarii PNL vor depune un proiect de lege care să normalizeze activitatea de prevenire în domeniul medical.
Un proiect de lege modern
Potrivit declaraţiilor lui Carmen Hărău, studiile efectuate de liberali, analizând sisteme de sănătate mai performante, arată că sistemul francez este cel mai performat sistem de cheltuire a banilor publici. „Studiile au relevat faptul că un procent din banii investiţi în prevenţie scutesc şase procente de bani cheltuiţi în zona vindecării, în zona curativă. Din punct de vedere financiar, prevenţia nu înseamnă o cheltuială, ci o economie. Asta fără să mai punem la socoteală faptul că suferinţa oamenilor este înlăturată, fără să mai punem la socoteală traumele familiilor, care trebuie să susţină din punct de vedere afectiv şi material întreţinerea şi vindecarea unui bolnav. Noi o să începem să fim o naţiune din ce în ce mai bolnavă din pricina unui sistem de sănătate bolnav. Cu acest pas, sistemul începe să se însănătoşească”, a declarat Carmen Hărău.
Parlamentarul liberal a spus că acest proiect de lege va fi depus cu ocazia zilei combaterii cancerului de sân. „Proiectul de lege în faza aceasta are în vedere obligativitatea asiguratului de a face periodic controale. Avem în vedere bolile cronice în general, care pot fi prevenite, cheltuirea banului public cu prioritate pe programe de acest tip, pe programe screening şi înlăturarea unei deficienţe serioase trăgând opiniei publice un semnal de alarmă în legătură cu faptul că lipsa de educaţie a prevenţiei va fi suplinită printr-o legislaţie care rezolvă problema”, a explicat Carmen Hărău.
Screening pentru depistarea cancerului mamar
Potrivit declaraţiilor deputatului hunedorean, a fost iniţiat, tot de liberali, şi un program de screening pentru depistarea cancerului mamar în judeţul Hunedoara. „Acesta este un program al judeţului Hunedoara pe care l-am iniţiat împreună cu doamnele liberale şi cu sprijinul unei companii private de investigaţie imagistică. Începând cu 1 octombrie, până la sfârşitul anului, în fiecare zi de luni, pe bază de programare, se vor face ecografii mamare cu titlu gratuit. Cifrele sunt absolut dramatice: zece mii de femei diagnosticate anual, din care opt mii de femei se prezintă târziu la doctor. Şapte sute de mii de femei mor anual din pricina acestei boli care poate fi tratată cu probabilitate de 97-98 la sută dacă este diagnosticată în stadiul întâi”, a spus deputatul hunedorean.
Carmen Hărău a anunţat că joi, 1 octombrie, în faţa Casei de Cultură din Hunedoara va avea loc o discuţie pentru această cauză şi se vor împărţi cu titlu gratuit cupoane. În funcţie de programările care se vor face, în fiecare zi de luni femeile care doresc vor putea ajunge să îşi facă ecografie. „Vă asigur că, chiar dacă va trebui să prelungim peste data de 31 decembrie acest program, nimeni nu va rămâne neinvestigat cu titlu gratuit, la Hunedoara”, a mai spus parlamentarul liberal.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii