Deponeul ecologic hunedorean merge înainte. Gropile de la Vulcan şi Uricani rămân...

Deponeul ecologic hunedorean merge înainte. Gropile de la Vulcan şi Uricani rămân în funcţiune

Timp de citire: 3 minute

Conform ultimelor date, în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara” (SMID) lucrările avansează, chiar dacă nu la fel peste tot.

Gropile vechi sunt aproape închise
Astfel, până acum, sunt în execuţie şapte lucrări de închidere din cele nouă gropi de gunoi aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara: Petrila – 100%, Aninoasa – 95%, Lupeni – 70%, Haţeg – 50%, Călan – 100%, Uroi – 30-40%, Hunedoara 90-95%.

La gropile de la Deva şi Orăştie abia din 15 iulie au început lucrările de închidere, iar în funcţiune rămân gropile de gunoi de la Vulcan şi Uricani.

De asemenea, Staţia de la Petroşani este finalizată în proporţie de 95%, iar prima celulă plus celelalte construcţii de la Bârcea Mare sunt realizate în proporţie de 50%.

Administratorul public al judeţului Hunedoara, Dan Stoian, a declarat recent: „Din discuţiile avute cu constructorul, la finalul lunii septembrie 2015 la Bârcea lucrările vor fi finalizate, iar la jumătatea lunii octombrie vor fi finalizate şi probele”.

Trebuie menţionat faptul că şi plăţile către antreprenori, pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului, s-au făcut într-un termen rezonabil, decontarea cererilor de rambursare fiind respectată.

Etapa a doua, nazuri ale primăriilor
În partea a doua a proiectului se trece la operare. Din discuţiile cu administratorul judeţului, se pare că aici sunt întâmpinate ceva greutăţi, deoarece câteva dintre primării nu mai sunt de acord cu anumite aspecte din conţinutul contractului cadru.

În această etapă, în fapt, trebuie parcurşi trei paşi: aprobarea studiului de oportunitate: studiul a fost transmis de către CJ Hunedoara primăriilor, iar 66% dintre UAT-urile din proiect l-au semnat, dar nu au semnat Vulcan, Deva, Hunedoara şi Ghelari; regulamentul de salubrizare: în acest caz fiecare primărie trebuie să stabilească dezbateri publice, după care trebuie aprobat în şedinţele de consiliu local; caietele de sarcini: primarii, pe fiecare zonă, trebuie să se întâlnească şi să stabilească ce vor conţine aceste caiete de sarcini, pentru că ei cunosc cel mai bine situaţia zonelor.

La final, documentele trebuie să conţină toate observaţiile primăriilor, apoi să se poată negocia forma finală la CJ Hunedoara.

După aceea, Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de beneficiar al proiectului, va organiza licitaţia pentru stabilirea operatorilor care vor colecta gunoiul din cele patru zone în care a fost împărţit judeţul.

Dan Stoian a mai spus că face un apel la toţi primarii să urgenteze finalizarea şi aprobarea documentelor ce ţin de etapa a doua. Dacă nu există şi operatorii care vor colecta deşeurile, deponeul ecologic nu va putea funcţiona chiar dacă este finalizat ca şi construcţii.

Se pare că mai multe judeţe din ţară se confruntă cu această problemă: Timişul, Aradul, Clujul. Dan Stoian chiar a spus că „cei din Cluj chiar au făcut apel să le preluăm noi gunoaiele”.

Şedinţa AGA-ADI
În cadrul şedinţei AGA a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – ADI Deşeuri Hunedoara, şedinţă la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, consultanţi din partea BEI, reprezentanţi OI Timişoara, reprezentanţi ai CJ Hunedoara şi reprezentanţi ADI, s-au discutat mai multe aspecte ale problemei.

În primul rând, s-a făcut o informare asupra stadiului implementarii proiectului – prezentare realizată de către administratorul CJ Hunedoara, Dan Stoian şi în care s-a specificat faptul că investiţiile ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului sunt în faza de finalizare şi respectă graficul asumat de către fiecare antreprenor, iar lucrările în cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Bârcea Mare, vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2015.

situatie-plati-deponeu-1Apoi s-a prezentat stadiul aprobării documentaţiilor Studiului de Oportunitate pentru delegarea serviciilor de operare al SMID Hunedoara. Directorul ADI, Ioan Prip, a prezentat UAT-urile care la data de 15 iulie 2015, – municipiile Deva, Hunedoara şi Vulcan si comuna Ghelari -, nu aveau aprobat studiul de oportunitate. „Ca urmare a discuţiilor avute pe această temă s-a hotărât ca până la data de 31 iulie 2015 toate UAT-urile să aprobe în cadrul şedinţelor de consilii locale studiul de oportunitate”, au precizat reprezentanţii CJ Hunedoara.

De asemenea, în şedinţa AGA s-a mai prezentat şi stadiul plăţilor cotizaţiei membrilor ADI şi stadiul contribuiţie proprii a UAT-urilor la cofinanţarea proiectului. situatie-plati-deponeu-2
Mai mult, reprezentanţii Asistenţei de Management al proiectului SMID a prezentat Regulamentul de Salubritate şi graficul de implementare a procedurilor de selecţie şi atribuire a contractelor de operare din cadrul proiectului, iar reprezentanţii ADI au adoptat în cadrul şedinţei ca până la data de 31 august 2015 să se aprobe Regulamentul de Salubritate pentru proiectul SMID.

situatie-plati-deponeu-3De notat ar mai fi faptul că în cadrul şedinţei s-a luat act de demisia lui Ioan Rus – preşedinte ADI şi reprezentant în ADI a CJ Hunedoara, iar în prima şedinţă de CJ va fi ales un nou reprezentant în ADI din cadrul instituţiei.
Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii