Joi, 6 august, pilotul englez Stuart Gleeson de pe „Sea Leopard” l-a anunţat pe Avram Iancu că de vineri, 7 august, să fie pregătit oricând, în aceste zile, de marea încercare: trecerea înot a Canalului Mânecii fără costum de neopren!
„Sea Leopard” pregătită de plecare. La fel şi Iancu
Încet, dar sigur, momentul decisiv pentru încercarea lui Avram Iancu de a trece Canalul Mânecii fără costum de neopren, conform regulilor stricte ale celei mai clasice asociaţii de înot din Anglia, Channel Swimming Association, se apropie. După zeci de ore de antrenament în Harbour Dover, timp în care a acoperit lungimea Canalului Mânecii de vreo trei ori, joi, 6 august, dimineaţă, petroşeneanul nostru a fost contactat de către pilotul ambarcaţiunii „Sea Leopard”, Stuart Gleeson. Acesta l-a întrebat dacă e pregătit să înoate chiar în acest week-end care dă să înceapă, sau imediat în zilele premergătoare lui, luni sau marţi, deoarece există posibilitatea ca doi, dintre cei patru înscrişi pe această ambarcaţiune, un rus şi un american, să nu ajungă în Dover, din diferite motive. Astfel, deşi Avram era înscris al patrulea pe listă, în „tide-ul” din 8-13 august (aşa sunt denumite de piloţi şi oficiali aceste „ferestre” de înot pentru trecerea Canalului Mânecii, care nu sunt programate deloc întâmplător deoarece ţin cont de mai multe aspecte: curenţi marini, valuri, vânt, temperatură, perioadele de fluxuri şi refluxuri de o anumită intensitate etc.), a fost anunţat că s-ar putea să devină al doilea sau al treilea, până joi doar primul înotător confirmând că e prezent în zonă şi poate trece oricând va fi anunţat în „tide” de către pilot. Anunţul oficial de trecere se face, de regulă, de către pilot cu o seară înainte, concurentul având obligaţia prin contract să fie gata de plecare la orice oră din zi şi din noapte în „tide”, navigatorul ştiind cel mai bine care e perioada bună de înot în cele 24 de ore ale zilei. Tot Stuart Gleeson l-a anunţat pe Iancu că s-ar putea ca, după ziua de luni, 10 august, vremea să se strice, cel puţin pe Canalul Mânecii. Astfel că o trecere în week-end sau lunea care vine, în acest caz, ar fi de dorit, altfel toate ar fi date peste cap, în condiţiile în care delegaţia şi Iancu are biletele de avion rezervate pentru data de 15 august, când mi se gată şi mie lungul concediu. Orice amânare înseamnă o zi pierdută, ori o traversare după data de 13 ar însemna pentru petroşenean şi staff-ul său alte probleme.
Cursa se poate urmări live pe internet
Cei care doresc să urmărească cursa lui Avram Iancu pe Canalul Mânecii o va putea face urmărind graficul cursei, care apare în timp real, prin „live tracker”, pe link-ul: http://www.channelswimmingassociation.com/pilots/sea-leopard/. Informaţii privind ziua de trecere şi ora exactă le veţi avea cu minim 12 ore înainte, pe pagina de facebook a înotătorului nostru Avram Iancu.
Cea mai grea cursă din lume
Această incertitudine a zilei de trecere, care nu depinde de oameni, ci de Zeul Neptun, îi încarcă pe înotători cu mult stres. După incertitudinea legată de pericolele Canalului Mânecii, cel mai dificil traseu din lume pentru orice iubitor de înot, ţinând cont de curenţii puternici şi de apa rece care nu depăşeşte 17,5-18 grade niciodată, iar temperatura aerului e deocamdată şi mai mică, 15,4 grade deasupra nivelului apei şi vreo 18 grade în oraş. De aceea şi din multe alte cauze, trecerea Canalului Mânecii e pentru un înotător echivalentul unei medalii mondiale. Totuşi, în decursul a 200 de ani au reuşit să treacă 2.000 de înotători, din zeci de mii de încercări! Baftă Avram!
Corneliu BRAN