Datorită deputatului Carmen Hărău am aflat / Totul despre epidemia de hepatită...

Datorită deputatului Carmen Hărău am aflat / Totul despre epidemia de hepatită de la Vulcan

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

În timpul în care trăim, în care avem la dispoziţie apă curentă, detergenţi, săpun, salubrizare, sistem sanitar, vaccinuri, este greu de priceput cum într-o comunitate poate să apară o epidemie de hepatită, din cauza lipsei unei igiene minime. Și, totuşi, se întâmplă. Din păcate, chiar şi în Valea Jiului, mai precis la Vulcan. În aceste cazuri autorităţile intervin prompt, dar gura lumii, de obicei rău voitoare și prost informată, nu o închide nimeni. Tocmai pentru a evita panica, dar și pentru a informa corect și complet în ceea ce privește acest caz, deputatul Carmen Hărău a cerut Ministerului Sănătăţii un raport complet. Iată datele, în ordine cronologică, de la debutul epidemei, la metodele de prevenţie a unei situaţii similare, așa cum au fost prezentat în raportul ministerului. 
Debutul epidemiei: 15 iunie
În Vulcan a evoluat, începând cu data de 15 iunie, un focar de HAV tip A, care până la data de 30.09.2015 a însumat un număr 71 de cazuri.
Cazurile au apărut în blocurile sociale de pe trei străzi: Traian, M.Eminescu şi Şt.O.losif, racordate la reţeaua de apă potabilă a oraşului. Însă pe aceste străzi apa era întreruptă din cauza neplăţii serviciilor. Locatarii acestor blocuri sunt în marea majoritate populaţie romă, cu condiţii de trai deficitare, algomeraţie, promiscuitate, lipsă de igienă personală şi în familie.
Copiii din focar frecventează următoarele colectivităţi: Şcoala Generală Nr. 6 (unde s-au înregistrat 13 cazuri), Şcoala Generală Nr. 5 (unde s-au înregistrat două cazuri), Şcoala Generală Nr.4 (unde au fost înregistrate 4 cazuri), Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan (unde s-a înregistrat un caz).
Sursa de infecţie, în focar, o reprezintă bolnavii cu forme clinice de boală, evidente şi mai ales cei cu forme asimptomatice de boală. Deoarece nu prezentau forme aparente de boală, nu au fost izolaţi la spital, dar au transmis virusul la cei din jurul lor, întreţinând astfel focarul.
Cazurile (formele clinice de boală – medii şi uşoare) au fost diagnosticate, internate și tratate în secţia Boli Contagioase a Spitalului Municipal Vulcan. Cinci cazuri din totalul de 71 au fost internate în secţia contagioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva (toate paturile din secţia contagioase a Spitalului Municipal Vulcan fiind ocupate, în perioada respectivă).
Distribuţia cazurilor pe grupe de vârstă a fost următoarea: 0-4 ani – 8 cazuri,  5-9 ani – 33 cazuri, 10-14 ani – 17 cazuri, 15-19 ani – 8 cazuri, 20-24 ani – 3 cazuri, 25-29 ani – 1 caz, 30-35 ani – 1 caz.
Măsuri luate în focar 
DSP a intervenit prin consilierea locatarilor din cele 3 blocuri să se prezinte la medicul de familie la primele semne de boală pentru stabilirea diagnosticului și izolarea obligatorie a bolnavilor în spital. S-a demarat depistarea activă de către medicii de familie a cazurilor în blocurile sus-menţionate şi în colectivităţi şcolare şi preşcolare. S-a realizat supravegherea clinică şi cu laboratorul a contacţilor de către medicii de familie; educaţie sanitară în familii şi colectivităţi, menţionând importanţa spălării frecventă a mâinilor şi păstrarea igienei personale. Până în prezent au fost efectuate, de către medicii de familie, 92 vaccinări cu vaccin hepatitic A pediatric, la copii contacţi în cartierul Micro 3 B. Vaccinarea este în curs de desfăşurare până vor fi imunizaţi toţi contacţii. De asemenea, a fost organizată campania de vaccinare cu vaccin Hepatitic A a contacţilor din unităţile şcolare. S-au efectuat în acest sens 175 vaccinări cu vaccin Hepatitic A pediatric în colectivităţi şcolare. S-a finalizat achiziţionarea a 225 doze de vaccin Hepatitic A tip pediatric (prin Programul Naţional de Imunizări, Subprogramul de vaccinări opţionale pentru grupele de risc), pentru imunizarea tuturor copiilor contacţi din şcolile menţionate.
Curăţenia la blocuri lăsa de dorit
Având în vedere că în urma controlului efectuat în teren, în Micro 3 B Vulcan, de către Serviciul de Control în Sănătate Publică al DSP Hunedoara, împreună cu Gheorghe lle, primarul municipiului Vulcan, și doamna Căplescu, Inspector de Mediu, s-a constatat că starea de curăţenie la toate blocurile de pe strada M. Eminescu și Șt.O. losif este necorespunzătoare (ex: prezenţa deşeurilor menajere în cantităţi mari depozitate pe corpul scărilor la blocul 2 sc. 1 din str. M. Eminescu).
S-au dispus următoarele măsuri, ce urmează să fie coordonate de conducerea Primăriei municipiului Vulcan: prin S.C. Pregoterm S.A. Vulcan se vor întreprinde măsuri de salubrizare pe casa scărilor la bl.2, sc. l si 2 din str. Mihai Eminescu, cu evacuarea deşeurilor menajere și curăţarea subsolului tehnic; prin S.C.Termoficare Vulcan se va salubriza bl.4 din str. M. Eminescu; Direcţia Tehnică din cadrul primăriei se va ocupa de salubrizarea bl.6 din str. M.Eminescu; acţiunile de salubrizare vor fi extinse la toate imobilele din cartierul Micro 3B; după terminarea acţiunilor de salubrizare se vor executa acţiuni de dezinfecţie la imobilele sus menţionate; în perioada 09.09.-11.09.2015 se vor realiza acţiuni Dezinfecţie, Dezinsecţie, Deratizare(DDD) în toate unităţile de învăţământ din Vulcan; reprezentanţii Serviciului de Asistenta Socială și reprezentanţii rromilor din cadrul primăriei vor coordona acţiunea de igienizare (îmbăiere în baia comunală) a persoanelor din blocurile menţionate, iar prin Crucea Roşie Vulcan se va încerca asigurarea de îmbrăcăminte curată persoanelor igienizate; a fost recomandată întreţinerea curăţeniei domeniului public și a punctelor de recoltare a deşeurilor.
Au fost recoltate probe de apă
S-au prelevat, de asemenea, 8 probe de apă în data de 24. 06. 2015, 16 probe de apă în 22.07. 2015,  20 probe de apă în 03.08. 2015, 31 probe de apă în 08. 09. 2015. Rezultatele chimice și bacteriologice corespund condiţiilor de potabilitate.
Au fost efectuate controale igienico-sanitare la: staţia de clorinare Merișoara (control lunar), rezervorul de înmagazinare 2x 1000 cmc Merișoara și reţeaua de distribuţie a apei potabile din cartier (12 controale). S-au întocmit fișa de evaluare și inspecţie sanitară. Nu s-au constatat neconformităţi.
Serviciul de Control în Sănătate Publică al DSP Hunedoara a urmărit îndeplinirea măsurilor impuse în urma controalelor igienico-sanitare efectuate în teren: la controlul din data de 22. 09. 2015 s-a constatat că masurile coordonate de conducerea Primăriei  Vulcan au fost realizate. Cu prilejul recontrolului s-a recomandat Primăriei Vulcan cu termen permanent: întreţinerea curăţeniei pe domeniul public; întreţinerea curăţeniei și dezinfecţia platformelor de colectare și containerelor de gunoi; respectarea legislaţiei sanitare în vigoare privind mediul de viata a populaţiei.
Focarul rămâne în continuare în supravegherea DSP Hunedoara, până la stingerea lui, prin triaj epidemiologie zilnic prin medicii de familie, pentru depistarea precoce şi internarea cazurilor; monitorizarea cu sprijinul cadrelor didactice a respectării regulilor de igienă individuală şi a alimentelor în colectivităţile şcolare şi preşcolare, şi efectuarea unor acţiuni de educaţie sanitară în aceste unităţi; continuarea imunizării contacţilor cazurilor; acţiuni de dezinfecţie frecventă în şcoli; asigurarea calităţii apei potabile de la reţea prin monitorizare permanentă,  acţiuni de educaţie sanitară în populaţia rromă.
Concluzii
Apariţia focarului a fost posibilă prin acumularea de masă receptivă, în comunităţi cu nivel educaţional scăzut, prin nerespectarea regulilor de igienă individuală şi colectivă. Transmiterea a fost posibilă direct, prin contact interuman, în familii şi ulterior în comunitate/ colectivitate cât şi indirect, prin factorii de mediu şi/sau obiecte contaminate, în condiţiile unei igiene individuale precare și brasajul populaţiei rome în cadrul cartierului. În momentul de faţă există risc de apariţie de noi cazuri, în condiţiile în care măsurile de igienă nu vor fi respectate de către populaţia romă, există refuzuri la vaccinare, iar masa receptivă din punct de vedere epidemiologiec.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii