Dan Voicu / „Ratarea promovării cu Universitatea Petroșani a fost doar din...

Dan Voicu / „Ratarea promovării cu Universitatea Petroșani a fost doar din vina antrenorilor”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Dan Voicu – exigență și determinare. Cine se pregătește cu Dan Voicu se poate considera că a făcut armata. Antrenorului din Vulcan îi plac seriozitatea și perseverența. Atât ca jucător cât și ca antrenor acesta a aplicat o disciplină de fier.

 

De la 12 ani

Dan Voicu a început fotbalul la vârsta de 12 ani la marea lui iubire, Minerul Vulcan cu primul său antrenor, Nicoale Chiceanu.

„Mi-a plăcut fotbalul de mic copil. Stăteam aproape de stadion, peste Jiu, și așa se face că la 12 ani m-am apucat de fotbal, iar la 16 ani promovam deja la echipa mare a Vulcanului. Am avut șansa să joc și la echipa mică și la echipă mare.

Apoi am fost luat de Jiul la tineret speranțe. Acolo i-am avut că antrenori pe Cărare și Coșereanu. Aici pot spune că am avut o șansă mare fiind junior, eram folosit și la juniori republicani și la tineret speranțe. Jucam câte două meciuri oficiale pe săptămână. Era o foarte mare concurență. Eram mulți copii”, povestește Dan Voicu.

 

Tactici mai puține, fotbal mai mult

Dan Voicu spune că este o mare diferență între fotbalul de ieri și cel de azi.

„Fotbalul de atunci nu era așa de tacticizat. În schimb, erau cantonamente fizice dure, alergări pe zăpezi, pe munți. Nu lipseam de la antrenamente. Nu am fost un jucător problemă. Am avut în toată cariera mea două eliminări din postura de mijlocaș, coordonator de joc. Am jucat cu numărul 8”, spune Dan Voicu.

 

33 de ani de fotbal, 18 ani în antrenorat

Dan Voicu a fost în slujba fotbalului 33 de ani, și-a pus ghetele în cui la 45 de ani, iar în antrenorat a bifat deja 18 ani.

„Am antrenat la Vulcan, Universitatea Petroșani, Hercules Lupeni.

Am ales să fiu doar în Vale și ca jucător și ca antrenor. Ca jucător, am avut oferte de la echipe foarte bune, inclusiv FC Argeș, dar nu am plecat. Am fost un copil ascultător și am ținut foarte mult cont de părerea părinților. Într-un fel, poate regret că nu am făcut pasul spre primul eșalon, dar nu regret că mi-am ascultat părinții”, spune tehnicianul, care a bifat o promovare cu Minerul ca jucător și două cu Vulcanul.

Ca antrenor, Dan Voicu a fost urmărit și de ghinion. A condus Vulcanul până înaintea meciului de baraj când a fost înlocuit, iar echipa a promovat.

„Am mai ratat două promovări în liga a treia cu Universitatea Petroșani și Hercules Lupeni”.

 

Cel mai nefericit moment

pentru Dan a fost ratarea promovării cu Universitatea Petroșani.

„Atunci la meciul cu Țicleni. Am pregătit echipa pentru baraj, și cu două săptămâni înainte a intervenit Ionuț Stelescu, cel care s-a ocupat de antrenamente. Am fost dezamăgit ca după un an de muncă să fiu dat la o parte. Am avut un moment în care nu am mai vrut să mai merg, dar la insistența jucătorilor m-am dus. Au fost niște schimbări în lot care nu mi-au convenit. Echipa a pierdut meciul de la baraj, iar vina a fost a antrenorilor și nu a echipei. Imediat după baraj m-am despărțit de Universitatea cu un gust amar, pierdusem pe mâna noastră, a antrenorilor”.

 

Preferații – jucătorii de caracter

Dan Voicu spune că îi plac jucătorii care au caracter. Le este prieten până la intrarea pe poarta stadionului după care schimbă foaia. Voicu este cunoscut în lumea fotbalului ca un apărător al jucătorului. Nu de puține ori și-a pus pensia la bătaie pentru a le plăti jucătorilor salariile.

„Ca antrenor îmi plac jucătorii care au caracter. Am avut de a face cu mulți jucători fără caracter, iar de cei care nu corespund mă despart. Nu sacrific un grup pentru un jucător. Pentru mine contează disciplina, acel control al vestiarului. Sunt prietenul jucătorilor până la un anumit punct. Eu nu mă feresc de jucători, chiar dacă sunt capricioși. Cel mai capricios cuplu de jucători a fost cel de fundași. Fundași pe care eu i-am avut la Hercules, Dumitrescu și Curtean. Era cel mai bun cuplu de fundași din județ. Dar erau mofturoși, trebuia să fie numai cum vor ei”.

 

Visul unei nopți de vară

Că orice jucător, antrenor are și Dan visele sale. Să promoveze cu Vulcanul în liga a treia este cel mai mare vis. „Așa mi-aș dori să îmi închei cariera de antrenor. Cu acest gând m-am întors la echipă. Mi s-ar îndeplini una dintre cele mai mari dorinte. Am avut ocazia să învăț multe lucruri de la antrenorii Constantin Catuți și Petre Libardi”.

 

Milu Părău – primul sponsor in fotbal

Au fost vremuri frumoase în fotbal, erau și oameni implicați. „Milu Părău este primul om care a sponsorizat fotbalul la Lupeni. Este primul care i-a premiat cei mai buni golgheteri. Un om deosebit dedicat sportului”, spune tehnicianul.

 

Ce spun foștii jucători

Vasile Scurtu, președintele de la Uricani, i-a fost jucător lui Dan Voicu. „Era foarte aspru cu noi. Ne verifica prin camere când eram în cantonament. Când am dat să plecăm la discotecă, ne-a prins pe hol. Nu mișcam în front în fața lui. Era foarte drastic când venea vorba de disciplină”, ne-a mărturisit Scurtu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii