Dan Marinescu – desemnat responsabil pentru energia provenită din cărbune în cadrul...

Dan Marinescu – desemnat responsabil pentru energia provenită din cărbune în cadrul unui grup de tehnocrați din Comisia Națională de Energie a PNL

Timp de citire: 4 minute

Deși mulți sunt în vacanță în această perioadă, sunt oameni care se întâlnesc și lucrează la Strategia Energetică Națională, pentru ca aceasta să fie conformă cu programul Energy Union emis de UE.

Dan Marinescu, ales în Congresul TNL din 2013 ca și președinte al Comisiei Naționale de Specialitate pe Energie, face acum parte și din Comisia Națională de Energie a seniorilor unde în cadrul unui grup de lucru pe domeniu a fost desemnat să conducă grupul de energie pe bază de cărbune în cadrul căruia se vor elabora soluții ce vor face parte din programul de Securitate Energetică Națională.

“Sunt mândru ca am fost propus și desemnat în această poziție mai ales că această propunere a venit din partea domnului Teodor Chirica, un  tehnocrat recunoscut pe plan internațional în sectorul energetic, în special în domeniul nuclear, cu o vastă experiență  națională și internațională, care acum se ocupă de afaceri europene la Bruxelles pentru statul român. Acest fapt mă obligă să acord o importanță deosebită  responsabilităților pe care le am. Le mulțumesc celor care au avut încredere în mine și sunt convins că vom elabora un material bun și eficient în domeniu, deoarece din acest grup fac parte oameni valoroși, cu o vastă experiență în domeniul energetic. Nu ascund faptul că sunt mândru pentru ocazia deosebită de a lucra cu asemenea oameni de la care am multe de învățat și alături de care voi putea creşte profesional”, spune Marinescu.

Marinescu nu a oferit detalii în legătura cu programul de lucru, limitându-se la a spune ca în momentul în care va fi elaborat și aprobat, acesta mai mult ca sigur va fi făcut public de superiorii săi.

Totodată am aflat că Dan Marinescu este unul din cei mai tineri membri  ai CNR-CME (Consiliul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei), acesta spunându-ne că a ajuns acolo în urma unei recomandări a unui om pe care îl stimează foarte mult. “Da, este adevărat că fac parte de asemenea dintr-un grup de lucru în domeniul energetic, în cadrul CNR-CME al cărui membru sunt și unde am ocazia să lucrez alături de somități naționale și internaționale în domeniul energetic. Am ajuns aici în urma depunerii unei cereri de membru la recomandarea coordonatorului științific de la doctorat, acad. prof. univ. dr. ing. Nicolae Iliaș, un om pe care eu îl stimez și căruia îi mulțumesc pentru ajutorul acordat până acum în formarea mea profesională și nu numai”, mai arată tânărul liberal.

Am mai aflat de la Marinescu că în perioada imediat următoare a acestui an urmează să participe la un training de lucru în limba engleză, în domeniul captării de CO2, un program inițiat de norvegieni special pentru acest domeniu, iar la sfârșitul acestui an va participa, timp de 3 zile, la o vizită de lucru în Bruxelles alături de energeticieni din toată lumea, un eveniment ce va fi dedicat subiectelor din domeniul energetic.

Marinescu a câștigat postul de director de proiect în cazul investiției ce se implementează la Paroșeni (instalația de desulfurare și șlam dens) în 2012, în urma unui concurs.

Dan Marinescu a mai lucrat la Paroșeni în perioada 2004-2007, la firma japoneză Hitachi, contribuind la construirea și punerea în funcțiune a celui mai nou grup din țară, grupul IV, care are o putere de 150 MW. Tânărul energetician a mai lucrat în cadrul a două multinaționale, Alstom Power și IDERCO Insignia cu Tecnimont Italia, contribuind la construcția și punerea în funcție a mai multor instalații de desulfurare, în mai multe colțuri ale lumii. Indirect, Marinescu a contribuit și la proiectul de desulfurare de la Rovinari.

Marinescu susține continuitatea energiei pe cărbune din Romania afirmând că aceasta este singura care la ora actuală asigură stabilitatea Sistemului Energetic Național și prin urmare trebuie găsita o soluție de mix energetic profitabil pentru România și pentru Securitatea Energetică Națională.

“Mixul energetic s-a modificat în timp în funcţie de evoluţia capacităţilor de producţie şi a resursele energetice folosite (fosile şi hidro; fosile-hidro-nuclear; fosile-hidro-regenerabile). Mixul energetic existent în momentul creării pieţei de energie electrică nu a permis realizarea unei concurenţe reale, pe baza căreia piaţa de energie electrică să-şi atingă scopurile pentru care a fost creată. Este un moment crucial în care mixul energetic optim să fie stabilit prin noua strategie energetică, care să permită funcţionarea eficientă a pieţei de energie electrică, funcţionarea eficientă şi sigură a SEN, pentru susţinerea creşterii economice şi a nivelului de trai. Actualul mix energetic rezultat în urma restructurării sectorului energetic a condus la o funcţionare ineficientă a pieţei de energie electrică, cu efecte majore asupra funcţionarii SEN, a creşterii economice şi a nivelului de trai. Ținând cont de capacitatea de producție a României la ora actuală în jur de 17500 MW/h și cu un consum intern maxim înregistrat în jur de 9000 MW/h la oră de vârf este clar că trebuie să investim și în liniile de transport a energiei către țările vecine făcând astfel din România cel mai mare și cel mai important jucător pe piața energetică balcanică și chiar din S-E Europei. Mai târziu când se va stabili o piață energetică unică europeană România are toate premisele unui jucător cu un rol foarte important în UE pe piața energetică dar până atunci trebuie să-și asigure o strategie energetică internă durabilă și sustenabilă pentru a fi un important jucător regional și prin urmare din aceasta nu trebuie să lipsească energia pe bază de cărbune”, a încheiat Dan Marinescu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii