Dacă termometrul vă indică 34 de grade Celsius – este momentul potrivit...

Dacă termometrul vă indică 34 de grade Celsius – este momentul potrivit să stați în casă!

Timp de citire: 3 minute

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara avertizează din nou că atunci când termometrele arată la umbră peste 34 de grade Celsius, trebuie să evităm pe cât posibil să ieşim afară. Pe străzile cu asfalt incins şi printre blocurile ce radiază căldura, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic.

Apă, umbră, și aer condiționat consumat moderat

Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă  la fiecare 15 – 20 de minute. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Pentru a evita şocul termic, aparatele de aer condiţionat trebuie setate la o temperatură cu doar 5 grade mai puţin decât temperatura de afară. Asta înseamnă că dacă afară termometrul arată 38 de grade, în interior, temperatura aparatului de aer condiţionat trebuie să fie de 32-33 grade Celsius.

De asemenea, filtrele aparatelor de aer condiţionat trebuie curăţate şi dezinfectate periodic, pentru a reduce riscul înbolnăvirilor datorate microorganismelor ce se pot dezvolta în interiorul acestora.

Ies viperele din cuiburi

Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă. Muşcăturile de vipera impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin. Pentru a evita muşcătura de viperă:   purtaţi bocanci de munte,  efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi,  nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi;  dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi.

Morso-di-ViperaPersoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore. Totuşi moartea cauzată de muşcatura unui şarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate” fără inoculare de venin.  În orice caz, transportul victimei la spital este absolut necesar!

Unităţile sanitare care au în stoc la serviciile de urgenţă ser antiviperin sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul Municipal „Dr.Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Municipal Lupeni, Spitalul Municipal Haţeg, Spitalul Municipal Orăştie şi Spitalul Municipal Vulcan.

Căpușele

capusaEste de preferat să se evite contactul direct cu solul şi iarba, fie cea din curte sau din pădure. Se recomandă protejarea periodică a animalului de companie (câine sau pisică) prin aplicarea unor soluţii speciale anti-paraziţi externi, precum căpuşele sau puricii. Este indicată dezinsecţia curţilor şi grădinilor cu insecticide speciale care pot fi găsite în farmaciile veterinare sau la firmele de dezinsecţie, pentru a evita mușcătura de căpușă.

Există 3 metode de prevenire a infecţiei cu boala Lyme sau borelioză: vitarea muşcăturii de căpuşă prin evitarea zonelor împădurite în special pe timpul verii; îndepărtarea căpuşelor în cazul în care s-a produs înţepătura cu ajutorul unei pensete şi dezinfectarea regiunii cu soluţie antiseptică; tratamentul antibiotic profilactic: căpuşa are nevoie de minim 18 ore pe suprafaţa corpului pentru a transmite infecţia.

Dacă se scoate căpuşa, se dezinfectează zona afectată, şi se ia tratament prescris de medic în primele 24 de ore, riscul infectării scade cu 87 la sută.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii