Cum s-a simţit guvernarea PSD în buzunarul românilor

Cum s-a simţit guvernarea PSD în buzunarul românilor

Timp de citire: 3 minute

În 2012, PSD ajungea la guvernare cu un program ambiţios. Guvernul Ponta promitea reîntregirea salariilor, repunerea în drepturi a unor categorii sociale neîndreptăţite de aşa-zisele „măsuri de criză”, reducerea TV-ului, mărirea pensiilor şi, în acelaşi timp, creştere economică.  Victor Ponta a declarat la finalul mandatului său că a reuşit să îndeplinească 93% din ceea ce şi-a propus. Cert este că măsurile Ponta s-au simţit în buzunarul fiecărui român, atât cât s-a putut. Şi fiecare are propriul barometru din acest punct de vedere.

 

Principalele măsuri ale Guvernului Ponta:

Reîntregirea salariilor bugetarilor reduse în timpul crizei de guvernul Boc;

Reluarea indexării pensiilor cu rata inflaţiei;

Creşterea în tranşe a salariilor personalului didactic, nedidactic şi auxiliar din învăţământ

Majorarea salariilor personalului sanitar, inclusiv prin acordarea de prime medicilor stagiari;

Reducerea TVA la pâine şi la ulterior la toate aliemntele până la 9%;

A redus CAS cu cinci puncte procentuale;

A dublat alocaţiile copiilor;

A reluat angajările în sectorul bugetar, anulând interdicţiile introduse de Emil Boc.

 

Cifre concrete:

Salariul minim brut a crescut cu 50%, de la 700 la 1050 lei. În sistemul public, salariile au crescut cu 66%. Au fost plătite hotărârile judecătoreşti privind măsurile compensatorii.

A crescut punctul de pensie cu 19% şi pensia minimă cu 15%. TVA-ul a fost redus de la 24% la 20%, iar pentru alimente la 9%. Bugetarii au primit tichete de vacanţă.

 

Pentru mediul de afaceri:

S-a redus CAS-ul pentru angajator cu 5% şi impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Absorbţia fondurilor europene a crescut de la 7,5% la 80%. Numărul salariaţilor cu normă întreagă a crescut cu 450.000 din 2012 până în prezent, în urma măsurilor adoptate de guvernul PSD. Guvernarea PSD a promis o creştere economică de peste 3% în 2013, şi a ajuns la 3,4%. România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.

 

Cioloş şi guvernarea zero

La predarea mandatului premierului Victor Ponta, analistul Capital Economics, William Jackson, citat de Mediafax explica: “Principalul mod în care demisia premierului Ponta va afecta economia este dacă temerile că ar putea aduce instabilitate politică conduc la amânarea de decizii de investiţii, din partea investitorilor locali sau a celor străini. Creşterea PIB ar putea fi afectată dacă nu este o rezolvare la această situaţie. Astfel, în contextul în care consumul pare să crească rapid, aş fi surprins să văd o încetinire puternică a avansului PIB”.

Şi nu suntem departe de previziunile analistului. Guvernul Cioloş, un aşa-zis Guvern al gulerelor albe, a fost rupt de populaţie. Veniţi de la Bruxelles, tehnocraţii lui Dacian Cioloş au fost mai degrabă preocupaţi să implementeze măsuri care sprijină corporaţiile, decât companiile româneşti. Deşi aduşi din cadrul Comisie Europene, atragerea fondurilor europene nu a constituit o preocupare, bilanţul la acest capitol fiind zero.

Principalele măsuri ale Guvernului Cioloş

Zero sprijin pentru agricultori – 8 luni întârziere la acordarea subvenţiilor (doar în sectorul vegetal au fost pierderi de 160 milioane euro din acest motiv).

Zero grijă pentru bebeluşi: lipsa persistentă a vaccinurilor necesare pentru nou-născuţi.

Zero sprijin pentru bolnavi: 3.536 de medicamente (65% din total) se vor scumpi prin aplicarea Hotărârii Guvernului Cioloş nr. 800/2016. 850.000 de români afectaţi, dintre care peste 5.000 copii.

Zero kilometri de autostradă.

Zero sprijin pentru capitalul autohton: Zero ajutor de stat pentru companiile cu capital românesc, în cadrul schemei de ajutor de stat pentru investiţii (HG 807/2014), din care au fost servite exclusiv companiile străine.

Zero sprijin pentru exportatorii români: în primele nouă luni, diferenţa dintre importuri şi exporturi a crescut cu 1,4 miliarde euro, în favoarea firmelor străine care şi-au vândut produsele pe piaţa românească.

Zero transparenţă publică şi zero predictibilitate.

Biroul de presă PSD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii