Sărbătorim astăzi, 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației. Au fost organizate, pe toată durata săptămânii trecute, simpozioane, întâlniri de analiză a activității, premieri ale performanțelor școlare.
Pe alocuri au avut loc mici petreceri modeste, cu bugete de austeritate, veșnic sărace, veșnic în criză… ca însăși educația, ruda săracă din societatea românească.
Am fost invitată la această sărbătoare, la Inspectoratul Județului Hunedoara. Educatorii, acești oameni extraordinari, în ciuda resurselor minuscule puse la dispoziție de către Guvern, reușesc să producă performanță: premianți la olimpiade naționale și internaționale, până și un campion mondial la box!
Am văzut, și cu această ocazie, reprezentanții unei elite intelectuale, oameni care știu carte, știu pedagogie, muncesc riguros și sistematic… scot la lumină valori și le cresc până ajung să dea rod, fiind, pentru ele, apa dintr-un sistem arid, deșertificat, cum este sistemul românesc de învățământ.
Dar educatorii noștri sunt nu numai prost remunerați, sunt umiliți prin promovări și/sau numiri politice, prin legi făcute strâmb pe baza unor interese clientelare, prin frecvența schimbării regulilor, toate elemente a ceea ce poartă numele generic de politizare, o adevărată nenorocire a sistemului românesc de învățământ. Educatorii români sunt jigniți, adesea, printr-o mediatizare nemeritat defăimătoare, prin care sunt intens popularizate cazurile negative, atipice, iar efortul celor mai mulți educatori, care nu este departe de a face apostolat, este trecut cu vederea. Și n-au lege să-i protejeze…
Cultul pe care omul de rând îl avea pentru dascăl, chiar și în comunism, abia dacă mai adie, ici-colo, într-o societate cu valori răsturnate, cu false modele pentru tânăra generație. Și s-a pus, la Hunedoara, într-un filmuleț răscolitor, în fața oficialilor, o serie de probleme, subsumate unei întrebări devenită retorică: cum mai poate fi educatorul constructor al viitorului? (fără resurse materiale, salarizat de mizerie, fără stimă și suport social și mediatic, fără colaborarea familiei).
Reprezentantul Guvernului la Simpozion, un secretar de stat din Ministerul Educației, membru al unui partiduleț din coaliția guvernamentală, n-a dat niciun răspuns. S-a supărat, însă, pe reprezentanții liberali, care i-au invitat pe dascălii cunoscuți și recunoscuți în comunitățile locale să candideze în alegeri pentru posturi de consilieri, primari și parlamentari să intre în politică, așa cum a făcut, de-acum celebrul lor fost coleg, Klaus Iohannis, spre beneficiul acestei țări! Abia atunci când știutorii de carte vor constitui masă critică în politică, politizarea nu va mai fi posibilă!
Este de înțeles că s-a supărat, dl. secretar de stat trimis la Hunedoara de către Guvern. La prestația pe care a avut-o nu are cum să se simtă bine, având lângă domnia-sa, în politică, oameni instruiți.
Vă doresc mulți ani, cu sănătate, dragi educatori! Vă rog să vă gândiți că prețul pe care-l plătești pentru neimplicare constă în faptul că vei fi condus de oameni mai slabi decât tine (O. Paler) și, totodată, vă informez că Partidul Național Liberal are porțile deschise pentru competență!
(sursa foto:facebook.com)