Cu sprijinul ambasadei Țărilor de Jos din România, / Un proiect european legat...

Cu sprijinul ambasadei Țărilor de Jos din România, / Un proiect european legat de combaterea „fake news” (știri false) se derulează cu succes în această perioadă la liceul din Petrila

Timp de citire: 3 minute

Un grup de tineri inimoși de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Petrila, coordonați de doamna profesor de fizică Nicoleta Cîndea, derulează în această perioadă un proiect european ce are în prim-plan înțelegerea fenomenului de „fake news” și încercarea de educare a publicului larg în vederea eradicării pe cât posibil a acestor știri false care pot crea confuzie, ba chiar haos și panică.

Miercuri 7 iunie, după-amiaza, foaierul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din orașul Petrila s-a umplut de tineri, printre ei regăsindu-se și o serie de profesori și cetățeni, dintre care îi amintim pe profesorul de desen de la clubul copiilor din localitate, Radu Chința, pe doamna scriitor, Elisabeta Bogățan sau pe bibliotecara orașului, doamna Oana Bălănescu.

Despre proiect ne-a vorbit încă de la început elevul David Lugoj, moderatorul evenimentului, totodată și un membru activ în cadrul echipei de robotică „Wifi”, un „team” local cu numeroase participări și premii la concursurile naționale și internaționale pe care ZVJ le-a prezentat în mare parte de-a lungul anilor.

„Astăzi ne-am strâns aici la acest eveniment pentru a combate discriminarea și știrile false care sunt prezente din păcate în societate, la un nivel tot mai ridicat. Această stare de fapt privind știrile false care circulă este prezentă și la nivel de comunitate, ori prin proiectul nostru încercăm să conștientizăm cât mai multă lume de acest fapt, în vederea reducerii unor astfel de știri care nu de puține ori creează confuzie, sau alte stări neliniștitoare unora sau altora. Vrem să le spunem celor prezenți care este impactul în societate al acestor știri mincinoase și cum afectează ele viața de zi cu zi a unei persoane.

Este vorba de un proiect finanțat încă din decembrie 2022 de ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, obiectivul fiind, cum spuneam, de a combate știrile false, dezinformarea și discriminarea. Noi participăm în mod activ cu opt membrii, toți elevi ai liceului din Petrila, iar azi avem plăcerea să fim susținuți și ascultați în dezbaterile noastre de peste 30 de persoane, care au ținut să ne fie alături la această dezbatere din cadrul proiectului. Este vorba de o serie de elevi și profesori, dar și cetățeni obișnuiți, cărora le mulțumim și pe această cale pentru prezență.

Știrile false este un subiect foarte sensibil și de aceea, noi când auzim o informație despre o persoană, de exemplu, trebuie să avem în vedere faptul că nu știm sursa de unde a plecat acea informație, cu atât mai mult când informația mai este și negativă. Ca o informație să fie sigură, trebuie să căutăm mai multe surse, minim trei, ca să verificăm dacă ce am aflat este adevărat sau nu. Așa ar trebui să verifice și presa și toți cei care emit informații, inclusiv în spațiul online. Din păcate nu întotdeauna se întâmplă așa, iar pe deasupra, în anumite cazuri există multă rea voință! Și de aici denigrările de tot felul, scandalurile pe subiecte false, poate inexistente și tot felul de lucruri urâte care creează irascibilitate, uneori panică sau confuzie.

Trebuie să se mai știe că, coordonatorul principal este Centrul de Inovare Publică București, iar coordonatorul nostru este doamna profesor Nicoleta Cîndea, totodată și mentor și profesor la liceul nostru”, a declarat pentru ZVJ, moderatorul acțiunii de miercuri.

Timp de peste o jumătate de ceas, cei prezenți au putut asculta opiniile celor 7 tineri care au dezbătut acest subiect legat de „știrile false”. Printre alte discuții și exemple, ei au citit celor prezenți și două scenarii create de ei, din viața reală, prin care au prezentat cum poate fi sau nu distrusă viața unui om.

Ceea ce am avea de evidențiat aici este faptul că acești elevi au organizat evenimentul foarte bine, iar cei care au stat să-i asculte au plecat probabil mult mai informați de acest subiect la modă. Poate, cine știe, pe viitor aceștia vor fi mult mai atenți când citesc sau când aud o știre, ori mai cu seamă vreo informație negativă despre cineva din comunitate, fiindcă nu întotdeauna e așa cum spune gura lumii, iar preluarea unor informații false, ba chiar accentuarea lor cu alte informații neadevărate, gen „telefonul fără fir”, poate fi un lucru destul de periculos, de dăunător pentru societate dar și de imoral la nivel de individ.

Acestea fiind spuse, îi felicităm și noi pe acești băieți și fete de la liceul amintit pentru seriozitatea și modul cum s-au pregătit sau cum au pus problemele în dezbaterile lor din fața audienței.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii