Cu sprijinul a doi pădurari, / 82 de arbori marcați în plus pentru...

Cu sprijinul a doi pădurari, / 82 de arbori marcați în plus pentru tăiere

Timp de citire: 2 minute
  • n prejudiciu de peste 137 mii lei

 Se intensifică se pare activităţile de control ale polițiștilor Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul I.P.J. Hunedoara, cu sprijinul reprezentanților „Gărzii forestiere Timișoara”, finalizate prin constituirea unor dosare de cercetare penală, prejudiciile create de cei surprinși asupra faptelor nefiind deloc mici.

Ce este mai îngrijorător este faptul că cei surprinși cu material lemnos ilegal, nu de puține ori fac parte din cadrul personalului silvic. Practic, cei care ar trebui să vegheze cel mai tare ca pădurile noastre să nu fie decimate prin tăieri ilegale! Un astfel de caz din nordul județului ne-a fost transmis miercuri de comisarul șef, Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

„Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, cu sprijinul reprezentanţilor Gărzii Forestiere Timișoara, au derulat o serie de verificări privind modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos care face obiectul unor partizi de masă lemnoasă pe picior, constituite în fond forestier național, proprietate publică.

Cu ocazia acestor verificări, ce au avut loc pe raza comunelor Densuș și Lunca Cernii de Jos, poliţiştii au stabilit că doi bărbaţi, în calitate de personal silvic, au pus în valoare material lemnos, în suprafețe de fond forestier național, fiind constituite 4 partizi de masă lemnoasă pe picior, pe o suprafață de 79,9 ha, încălcând prevederile legislației silvice în vigoare.

Poliţiştii au stabilit că prin modul de inventariere al arborilor din partizile respective, raportat la datele operate în aplicația SUMAL 2.0 și a documentelor emise scriptic, care atestă date neconforme cu realitatea din teren, s-a creat un volum scriptic de masa lemnoasă inferior celui marcat în fapt, care, în eventualitatea exploatării, ar fi generat plusuri în gestiune, ce urmau a fi însușite sau valorificate de personalul silvic în cauză (raportat la 82 de arbori identificați ca fiind marcați în plus, ceea ce a condus la stabilirea unui  volum total de 771,71 mc material lemnos ca excedent față de volumul total al celor 4 partizi inițial constituite, cu o valoare estimativă a prejudiciului  de peste 137.565 de lei)”, a transmis sursa citată.

În acest caz, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic, tentativă la delapidare şi folosirea dispozitivelor speciale de marcat fără drept sau/ cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii