Cu şeful administraţiei pieţelor petroşenene / Despre pregătirile de Paşti din Piaţa...

Cu şeful administraţiei pieţelor petroşenene / Despre pregătirile de Paşti din Piaţa Centrală

Timp de citire: 4 minute

Administrația Piețelor din Petroșani se pregătește de Sfintele Paști, mai cu seamă că vorbim de cea mai mare sărbătoare creștinească, care în acest an va veni mai repede ca în alți ani, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici.

Administratorul – confirmat definitiv pe post
Startul curățeniei generale și a igienizării este dat în parcarea din Piața Centrală administrată de piață.
În prima zi a acestei săptămâni am stat de vorbă cu administratorul piețelor petroșenene, Adrian Bărăscu, de-acum confirmat pe post în urma examenului final dat, după ce, din nefericire, fostul administrator a trebuit să se retragă din funcție pe motive medicale, iar pe această cale îi dorim lui Sorin Crețu multă sănătate și refacere deplină.

Parcarea va fi reconfigurată și va avea afișaj electronic
Am dorit să vedem care sunt pregătirile la Piața Centrală, ținând cont că vorbim de cea mai mare piață din Petroșani și din Valea Jiului. Administratorul Adrian Bărăscu ne-a oferit primele detalii, urmând ca acest program de lucru să fie completat în perioada următoare cu alte activități legate de lucrările de întreținere, igienizare și înfrumusețare, care se fac în fiecare primăvară.
„Vom începe cu parcarea, avem în vedere o reamenajare a ei, pe care în câteva săptămâni trebuie să o terminăm. Această parcare ce aparține de administrația piețelor, trebuie refăcută, în sensul că trebuie să retrasăm marcajele de parcare. Aceste linii care delimitează locurile de parcare s-au șters și trebuie să le vopsim din nou. Spațiile de parcare le vom face mai mari, pentru că acum, după părerea mea și a șoferilor, sunt cam înghesuite. Astfel se va reduce numărul de locuri de parcare undeva la 50, dar va fi mai mult spațiu pentru fiecare mașină parcată. Al doilea lucru pe care îl vom face va fi montarea unui nou și modern sistem de taxare. Practic, sistemul de taxare existent este deteriorat pe intrare, astfel că vom face o mică investiție și vom cumpăra un sistem nou, pe care îl vom monta în locul celui de-acum. Noul sistem de taxat va fi tot cu tichete și vom avea la intrarea în parcare un om, ca și până acum. Pe viitor, poate peste vreo doi-trei ani, ne-am gândit și la un sistem de plată automat. Momentan, mergem pe actualul sistem, fiindcă vorbim și de locuri de muncă și de preț la ceea ce înseamnă achiziționarea acestui sistem și deocamdată atât ne permitem. Intrarea va fi tot 2 lei pentru o oră de parcare, în acest sens nu schimbăm nimic.
Tot în parcare ne-am apucat deja să schimbăm bordurile deplasate de la loc pe partea cu blocurile. Pe partea chioșcurilor, vrem ca proprietarii să-și reamenajeze spatele acestora, astfel încât să existe acel aspect estetic văzut din parcare și tot acolo vrem să montăm și o tabelă cu locurile ocupate și locurile libere din parcare, ca să nu mai dea ture oamenii să găsească locurile libere. Un afișaj electronic, vizibil de la intrare, le va arăta câte locuri libere sunt și în ce zonă”, ne declarat Adrian Bărăscu.

În așteptarea mieilor de Paști – ultimele pregătiri
Firește că, în afară de curățenia și igienizarea platformei exterioare a pieței și halei (operațiune care se face în fiecare zi de luni, deci la începutul fiecărei săptămâni, nu doar de Paști sau de Crăciun cum s-ar putea înțelege), de Paști mai e un „amănunt” care contează: mieii. O tradiție creștinească păstrată cu sfințenie și de catolici și de ortodocși. L-am întrebat pe șeful piețelor care va fi situația anul acesta și ce pregătiri va face administrația piețelor în acest sens.
„Noi ne-am pregătit deja cu primele operațiuni. Avem deja abatorul dezinfectat și am trimis documentația pentru autorizarea temporară a sacrificării animalelor pe perioada sărbătorilor pascale, atât catolice cât și ortodoxe. Așteptăm să primim în perioada următoare această autorizație temporară, fără de care nu se poate, iar săptămâna viitoare deja aducem și punem la punct cârligele de miei. Pe platoul exterior al pieței vom amenaja sectorul de comercializare a mieilor. Vestea bună este că deja și-au anunțat venirea cu miei de Paști mai mulți crescători de animale din județ. Există deja câteva cereri, dar sunt convins că vor veni și altele, inclusiv din Gorj, cum se întâmplă an de an. Dacă mă întrebați de prețuri, încă nu pot spune nimic. Cei care vând vor stabili prețurile. Noi sperăm ca prețul să fie cam asemănător cu cel de anul trecut, dar repet, nu putem știi, comercianții vor regla treaba aceasta în funcție de ofertă și de cerere”, ne-a răspuns Adrian Bărăscu.

Mici detalii de care trebuie ținut cont pentru o piață civilizată
În concluzie, administrația piețelor petroșenene, prin reprezentatul de la vârful ei, ne asigură de faptul că cea mai mare piață din Vale va fi pregătită din toate punctele de vedere de Sfintele Paști. Rămâne de văzut. Până atunci, noi am face câteva recomandări noului șef al pieței: mai multă atenție cu mașinile parcate prin piață, în zona sectorului unde se comercializează pâine, dar și în zona platformei exterioare. Unde unii s-au cam obișnuit să intre și să parcheze, făcând cumpărături, fără să fie luați la rost cam de nimeni. La fel, multă atenție și cu marfa depozitată în hală, care blochează circulația cumpărătorilor, mai ales în zilele și orele aglomerate, cum este vinerea și sâmbăta dimineața. Abia dacă poți trece și culmea e că tot cei care vând se enervează dacă le spui ceva. Nu dăm acum exemple, dar există astfel de lucruri și de aceea am vrut doar să atragem atenția.
Și încă o recomandare: în zona platformei exterioare a pieței ar trebui reasfaltat de îndată, întrucât gropile (transformate pe alocuri în cratere) nu dau deloc o senzație de comerț civilizat într-un oraș, pardon municipiu, care se vrea turistic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii