Petroşani. Cu Mircea Vintilă alături, Florin Paul Camen a trecut mai uşor...

Petroşani. Cu Mircea Vintilă alături, Florin Paul Camen a trecut mai uşor peste „greutatea” unui sfert de secol de la debut  

Timp de citire: 3 minute

Dacă vă place muzica folk, e imposibil să nu fi auzit de Florin Paul Camen, unul dintre oamenii care duc mai departe acest gen muzical, şi care ne-a făcut plăcere să îi fim alături la un eveniment important pentru orice muzician: 25 de ani de la debut.

Ca să marcheze

cum se cuvine un sfert de secol pe scenă, Florin ne-a făcut cadou un album, pe l-a lansat alături de un alt nume mare al muzicii româneşti, great name, Mircea Vintilă, în cadrul unui mini-turneu în Gorj şi Valea Jiului. Spectacolele de la Lupeni şi Petroşani au demonstrat încă odată, dacă mai era nevoie, că muzica de bună calitate aduce şi public pe măsură. Recitalul de la „Yoyo’s Pub” din Petroşani, la care am luat parte sâmbătă seara, a fost unul cum de mult nu s-au mai văzut pe la noi: publicul a cântat alături de Florin şi de Mircea Vintilă şi s-a dansat pe rupte, de parcă am fi fost la o mare petrecere, nu la un spectacol – şi până la urmă chiar asta a ieşit, o petrecere la care şi artiştii, şi cei prezenţi au cântat la unison.

L-am întrebat

pe Florin Paul Camen cum au fost primii 25 de ani pe scenă şi am aflat şi cum s-a ales cu renumele de folkist pe cont propriu, atribuit de cel care a făcut să se nască acest gen în România. „Am cântat cu Cenaclul Flacăra condus de Adrian Păunescu, şi el a fost cel care mi-a spus aşa pentru prima dată. Mă mândresc să fiu folkist pe cont propriu, deşi nu e uşor, dar e minunat să poţi face ceea ce îţi place cu adevărat”, spunea Florin, care e de puţin vreme şi un tânăr pensionar, aşa că poate dedica mai mult timp muzicii. Şi pentru că întotdeauna a existat o legătură între minerit şi muzica sa, discul lui Florin Paul Camen se deschide cu „Imnul Minerilor”, interpretat live în Cenaclul „Flacăra”, cu o introducere inconfundabilă marca Adrian Păunescu.

Publicul care nu se lasă păcălit

De la Popa Nan şi Miruna, până la Vinovaţii Fără Vină sau Cântecul Bufonului, nici una dintre piesele de rezistenţă din repertoriul lui Mircea Vintilă n-a lipsit de la recitalul din Yoyo’s Pub, iar cele cinci bisuri pe care le-a oferit publicului spun totul despre atmosfera de la spectacol. Extrem de cald şi prietenos, fără preţiozităţi de vedetă, artistul a aşteptat într-un colţ să-şi termine Florin Paul Camen recitalul, iar înainte de final cei doi au cântat împreună.

Ne-a povestit că îl ştie pe Florin de mult şi că au cântat de foarte multe ori împreună. „El zice că eu îi fac o onoare venind să cântăm împreună, dar nu e deloc aşa. Îmi amintesc foarte multe concerte pe care le-am avut cu el şi în turneele Cenaclului Flacăra, şi aici în Valea Jiului, o zonă la care ţin foarte mult. E un băiat serios, un muzician talentat şi am văzut în turneul ăsta cu el cât de mult apreciază lumea ceea ce facem. Să ştii că ăsta nu e un public pe care să-l păcăleşti: ai văzută că au cântat cu mine, ştiau toate versurile, nu puteai să sari o strofă, şi faptul că suntem aşa de aproape creează o atmosferă specială”, spunea maestrul Mircea Vintilă, care vorbea cu nostalgie şi despre marile spectacole făcute cu Cenaclul poetului Adrian Păunescu.

Pentru cei care vor să-l mai vadă în Valea Jiului, e bine de ştiut că artistul e cu adevărat un prieten al acestor locuri şi chiar spunea că abia aşteaptă să se întoarcă printre noi. Mai rămâne să înţeleagă acest lucru organizatorii de concerte şi publicul care începe să realizeze că artiştii trebuie susţinuţi, nu aşteptaţi la concerte gratuite, aşa cum s-a tot întâmplat, şi am consemnat cu satisfacţie gestul prietenilor mei Cătălin Stepa şi Florentin Budea, folkişti pe care sigur îi cunoaşteţi, care au cumpărat bilete la recitalul celor doi artişti.

Ilie PINTEA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii