Cu Lucica Dina Muntean, senatorul PNL, / Impresii de început de activitate...

Cu Lucica Dina Muntean, senatorul PNL, / Impresii de început de activitate parlamentară

Timp de citire: 4 minute

Pentru prima dată în cei 31 de ani de democrație, Valea Jiului are doi senatori în urma alegerilor de la finalul anului trecut. Și tot pentru prima dată, Valea Jiului are un senator liberal, în persoana doamnei Lucica Muntean, surpriza ultimelor alegeri parlamentare.

Din aceste motive și din multe altele ce țin de dumneavoastră, cititorii cotidianului nostru, Ziarul Văii Jiului a dorit ca în această săptămână să stea de vorbă cu senatorul Lucica Muntean. O discuție care, cu siguranță, va continua în cei patru ani de legislatură, de fiecare dată când doamna senator va avea ceva să comunice cititorilor ziarului și nu numai.

 

În două comisii

Prima parte a discuției noastre a fost legată de componența comisiilor, de faptul că la începutul mandatului senatorul petroșenean a fost desemnat în două comisii importante, acolo unde reprezentantul hunedorenilor în Senatul României cu siguranță va avea multe de spus în cei patru ani de legislatură.

„Atunci când în Senatul României s-a stabilit componența comisiilor și am fost desemnată ca membru în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială și în Comisia pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități, m-am simțit încă o dată binecuvântată de Dumnezeu. Când spun lucrul acesta, mă gândesc că valorile în care am crezut toată viața au fost tocmai acestea: munca, familia, activitatea socială, drepturile omului, credința în Dumnezeu și respectul pentru toți semenii mei. Pe lângă aceste două comisii am ales să particip, ori de câte ori voi avea ocazia, și la ședințele Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport, deoarece educația a fost domeniul meu de activitate. Și pentru că așa mi-am propus, menționez că până acum am participat la toate ședințele acestei comisii, în care mi-am exprimat de mai multe ori punctele de vedere privind anumite probleme ale educației în România”.

 

Dezbatere pe tema „România educată”

În parlament pe lângă ședințele propriu-zise, sau activitatea de la comisii, mai există și destule alte activități. Una dintre acestea a avut loc chiar în ziua discuției cu senatorul, miercuri 27 ianuarie, a fost vorba de o dezbatere cu tema „România educată”, unde senatorul Lucica Muntean a fost invitat. Am întrebat-o pe parlamentara hunedoreană cum a decurs acțiunea.

„Dezbaterea a fost organizată de Comisiile pentru Învățământ, Tineret și Sport ale celor două Camere ale Parlamentului. În cadrul acestei dezbateri au fost vizate planurile cadru pentru învățământul liceal teoretic, vocațional, tehnologic, profesional și profesional-dual, care urmează să definească modul în care se finalizează învățământul obligatoriu și primele etape de calificare  profesională cu începere din anul școlar 2021-2022. A fost o dezbatere interesantă și vom avea prilejul să mai discutăm de acest subiect, ținând cont că e unul important”, ne-a răspuns senatorul Lucica Muntean.

 

Ședințe on-line ale comisiilor

Tot legat de comisiile amintite, senatorul a ținut să mai precizeze câteva aspecte: „În altă ordine de idei, la ședințele desfășurate on-line săptămâna trecută și  săptămâna aceasta au existat cîteva teme comune celor trei comisii de care am vorbit. Acestea au făcut referire, pe de o parte, la perioada complicată pe care o traversăm, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, și pe de altă parte la necesitatea luării unor măsuri corecte și coerente pentru prevenirea și combaterea pandemiei. Din domeniile vizate în acest sens fac parte sănătatea și educația”.

 

Despre deschiderea școlilor și pandemie

În ultima parte a discuției noastre ne-am axat pe subiectele fierbinți ale acestor zile: deschiderea școlilor și vaccinarea populației.

„Deschiderea școlilor este un eveniment mult așteptat de copii, de părinți și de angajații din învățământ. Cu toate acestea, există temeri în rândul părinților, precum și al cadrelor didactice. Întrebările care stau pe buzele tuturor sunt: Ce se va întâpla după aceea? Dacă profesorii nu se vaccinează, se mai deschid școlile? Cum vor recupera copiii cunoștințele pierdute în timpul cursurilor online? etc..

Ca răspuns la aceste întrebări, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a precizat următoarele, citez: Cu toate că vaccinarea cadrelor didactice este importantă, ea nu va condiționa deschiderea școlilor. Singura care o poate condiționa este rata de infectare.

Referitor la recuperarea orelor pierdute, ministrul a mai vorbit și despre Planul național de acțiuni remediale, prin care, fără a fi copleșiți, elevii ar putea recupera materia pierdută. Profesorii vor fi plătiți pentru orele în plus, iar în curând va fi gata cadrul legal pentru plata lor. Închei prin a mai spune că, analizând munca depusă în comisii, cu rezultatele ei în viața de zi cu zi, consider că ne aflăm pe drumul cel bun și că împreună vom reuși să depășim greutățile și să ne recâștigăm încrederea în viitor. Dar despre toate acestea și multe altele cu siguranță că vom avea timp să mai discutăm”, a menționat senatorul liberal Lucica Dina Muntean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii