Cristian Resmeriță, senator PSD, referindu-se la lichidarea mineritului de către români la...

Cristian Resmeriță, senator PSD, referindu-se la lichidarea mineritului de către români la cererea Uniunii Europene: / „Sunt convins, în sufletul meu, că și anumite directive europene pot să conțină niște greșeli…”

Timp de citire: 12 minute

Senatorul social-democrat hunedorean Cristian Resmeriță face praf Ordonanța 108/2022 propusă de ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, și propune, sprijinit de colegii din Senat, două amendamente la ordonanță, prin care CET Paroșeni să fie scoasă definitiv de la închidere, iar minele de huilă de la Lupeni și Lonea să funcționeze până în 2032, ca și celelalte două mine rămase de la Livezeni și Vulcan.

Senatorul lupenean PSD, Cristian Resmeriță, a organizat miercuri, 21 septembrie 2022, la sediul PSD din Petroșani, o conferință de presă. Tema a fost Ordonanța 108/2022, prin care actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, vrea să închidă definitiv în 2030 CET Paroșeni, iar până atunci, în 2026, minele Lupeni și Lonea, iar în 2032 – minele Livezeni și Vulcan. Senatorul vine în întâmpinare, pentru „repararea greșelii ministrului și a celor din conducerea CEH”, cu două amendamente, susținut de conducerea PSD și colegii de partid, dar și de sindicatele miniere și de colegii din Senat, după cum ne-a explicat.

Reamintim că deputații PSD au votat recent contra moțiunii împotriva ministrului Popescu, cu voturile pesediștilor ministrul liberal rămânând, bine-mersi, în continuare la butoane, în guvern. Iată, mai jos intervențiile senatorului din prima parte a conferinței de presă.

 

Dacă nu se intervine rapid, Paroșeniul, cea mai modernizată uzină electrică din țară ce funcționează pe cărbune, va avea în 2030 soarta Mintiei, poate chiar mult mai repede!

Pentru început, Cristian Resmeriță a explicat în amănunt de ce a venit cu acest amendament, încercând să sublinieze mai multe aspecte, inclusiv greșelile celor care s-au ocupat de emiterea acestei ordonanțe care îngroapă definitiv CET Paroșeni și mineritul de huilă din Valea Jiului și din România, dar și mineritul de lignit din județul vecin, Gorj și CET-urile alimentate cu cărbune, care produc energie electrică în această parte a țării.

„Cu surprindere am aflat în această săptămână de conținutul unei Ordonanțe de Guvern care a apărut în această perioadă. Este vorba de Ordonanța 108/ 2022. Am textul ordonanței la mine în momentul de față și o să vi-l pun la dispoziție, iar acest document este semnat de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, membru al Partidului Național Liberal și contrasemnată bineînțeles de Primul-ministru Nicolae Ciucă (…).

Această Ordonanță are ca subiect decarbonarea sistemului energetic, are un titlu foarte pompos, foarte frumos, dar conținutul textului se referă la lichidarea sistemului energetic pe huilă și lignit, la închiderea totală!

Încă din urmă cu aproximativ trei ani de zile eu trăgeam primul semnal de alarmă cu privire la Complexul Energetic Hunedoara și posibilitatea ca acesta să fie închis în totalitate. (de fapt, primul a fost „Ziarul Văii Jiului” – n.r.). Din păcate, vorbele mele s-au adeverit: Termocentrala Mintia nu funcționează de vreun an și patru-cinci luni (…). Din punctul meu de vedere faptul că Mintia a fost vândută a fost o mare greșeală făcută de Statul Român, iar prețul de 91 milioane de euro după mine este un preț ridicol (…). Îmi pare foarte rău că această termocentrală a fost vândută, deoarece ea se afla în posesia Statului Român și cu anumite sume pe care Statul Român putea să le investească, Mintia putea să redevină ceea ce a fost la începutul funcționării ei, în primii zeci de ani, o adevărată perlă energetică a României, care să asigure o siguranță energetică pe partea de vest a României, închizându-se practic inelul.

Trecem de la Mintia și de la greșeala pe care au făcut-o inclusiv cei din conducerea CEH – din nou iese la rampă conducerea CEH, susținută în totalitate de PNL, la ceea ce se întâmplă în zilele noastre. („Ziarul Văii Jiului” a cerut în repetate rânduri demiterea acesteia – n.r.). Acum vreun an de zile spuneam că și Termocentrala Paroșeni se află într-un real pericol. Am spus-o aici într-o conferință de presă, dar și prin alte canale media. Numai că la vremea respectivă, mulți, chiar și din rândurile dumneavoastră, au privit cu neîncredere. Unii probabil că ați spus că sunt doar niște vorbe ale unui politician spuse în anumite momente, acesta bazându-se pe argumente foarte puține.

Vreau să vă spun acum că, din păcate, tot ceea ce am spus eu atunci se petrece chiar în momentul de față. Această Ordonanță 108, semnată de ministrul Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, a ajuns pe masa Senatului României. Orice ordonanță intră în vigoare de îndată și mă gândesc că știți asta, doar că ea trebui întâi să fie aprobată prin Parlament cum spune legea. În momentul de față, legea care pune în discuție această ordonanță este Legea 447 din 2022. În această ordonanță, la articolul 4, aliniatul d, se spune în felul următor: la CEH, CET Paroșeni, ÎNCHIDERE LA 31 DECEMBRIE 2030!

Sigur, la aliniatul a se zice și de Complexul Energetic Oltenia, apoi de CET Craiova, dar pe mine în momentul de față mă interesează Paroșeniul! Prin această ordonanță, domnul Virgil Popescu dorește să închidă termocentrala de la Paroșeni, cel târziu până în 31 decembrie 2030 (…).

În momentul în care această ordonanță a ajuns în Comisia de Energie din Senat, eu am sesizat acest lucru și am făcut în așa fel încât Raportul – că acesta este foarte important – să fie amânat pentru această săptămână. În această săptămână eu am depus pe această chestiune un amendament pe care vi-l prezint imediat, împreună cu câțiva colegi senatori. Doar unii dintre ei au semnat, nu pentru că n-ar fi vrut și restul, asta din cauza vitezei și a timpului. Partidul Social Democrat a decis să susțină amendamentul meu, și anume, Termocentrala de la Paroșeni să FIE SCOASĂ DIN ACEASTĂ DECARBONARE!

Știu că este o chestiune foarte grea, deoarece acest lucru vine dinspre Comunitatea Europeană. Eu, cu siguranță, respect tot ceea ce înseamnă Comunitatea Europeană, dreptul european, partenerii strategici, însă sunt convins în sufletul meu că și anumite directive europene pot să conțină niște greșeli, și atunci mi-am asumat rolul de a îndrepta această greșeală cu orice risc posibil. Amendamentul meu mai este semnat de domnul Radu Oprea, liderul de grup PSD de la Senat, de domnul Lorand Turos, liderul de grup al UDMR de la Senat, de domnul Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat și de domnul Antal Lorand, președintele Comisiei Energiei din Senat.

Vă spun și de ce i-am rugat pe dumnealor să fie alături de mine… Comisia Economică din Senat, unde domnul Zamfir este președinte, și Comisia de Energie, unde domnul Antal este președinte, eu acolo fiind secretar al comisiei, dau Raportul pe această modificare (…).

Doresc pe această cale să informez că ceilalți colegi parlamentari, senatori, dar și deputați – pentru că se va ajunge și în Camera Deputaților – îmi doresc să susțină acest amendament! Eu vă spun acum că există șanse mari în momentul de față ca la Senat să fie aprobat amendamentul meu, iar Paroșeniul să fie scos de pe lista de închidere. O să rog, de asemenea, și colegii deputați să susțină amendamentul meu, indiferent de culoarea politică.

Consider că este inacceptabil ca Paroșeniul să fie închis! Există o coaliție cu PSD și PNL, dar niciodată nu pot să fiu de acord cu greșeli pe care le fac colegii mei liberali și să stau să închid ochii doar pentru că suntem în această coaliție. Știți foarte bine că și atunci când colegi din PSD au făcut greșeli, eu i-am sancționat verbal cum am putut, inclusiv cu discuții în cadrul partidului. Ori, în momentul de față, să pui CET Paroșeni la închidere, doar ca să bifezi ceva, e o mare greșeală și să știți că am explicat colegilor mei din grupul senatorial PSD și apoi celor din conducerea partidului, că Paroșeni este în momentul de față cea mai performantă uzină electrică din România. Avem la Paroșeni toate condițiile de mediu îndeplinite fără nici un fel de probleme. Pe o investiție de 65 de milioane de dolari, făcută în aceste vremuri grele, a fost realizată inclusiv partea de desulfurare, o firmă germană cred că a lucrat acolo (cred că mai există și niște sume de plătit pentru această desulfurare) (…). Practi, ministrul dorește să închidă Valea Jiului fără să pună nimic în loc! (…). Eu văd că la Mintia s-a închis și nu s-a pus nimic în loc.

De aceea, vă cer, dumneavoastră, celor care sunteți azi aici și celorlalți colegi din mass-media sprijinul în demersul meu, la fel cer sprijinul colegilor, populației din Valea Jiului și județul Hunedoara să veniți cu toții alături de mine, deoarece acest amendament nu este amendamentul Resmeriță, este un amendament creat împreună cu mai mulți colegi care trebuie să salveze Paroșeniul de la închidere. Dacă se închide Paroșeniul, ni se modifică viața substanțial pentru că se mai duce naibii – scuzați exprimarea, un obiectiv economic, poate cel mai valoros rămas la momentul acesta în Valea Jiului!

 

Amendamentul 2: Prelungirea cu 6 ani a închiderii minelor Lupeni și Lonea – deci, fără a se depăși termenul dat de Comisia Europeană!

Iar treaba cu primul amendament de care ne-a vorbit senatorul nu s-a încheiat, deoarece Cristian Resmeriță și colegii au mai făcut un al doilea amendament la ordonanța amintită, legat de data aceasta de funcționarea minelor Lupeni și Lonea, în sensul că se cere prelungirea datei de închidere, motivația fiind una logică: e nevoie de cărbune pentru CET Paroșeni. (Reamintim că „Ziarul Văii Jiului” a informat primul despre ÎNCHIDEREA acestor mine, iar unii politicieni au negat această evidență – n.r.).

„Să continuăm. Trecem de Paroșeni și citim mai departe din Ordonanță. Unde, la articolul 6, vă spun din memorie, la litera c, se vorbește de exploatările miniere. Știm cu toții că în momentul de față mai avem doar patru: în Lupeni, în Vulcan, Livezeni-Petroșani și Lonea la Petrila. Ce spune ordonanța? Spune că la Lupeni și Lonea vor exista lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până în 31 decembrie 2026. Apoi, mai se zice că la minele Livezeni și Vulcan vor fi lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până în 31 decembrie 2032. Ultima tonă de cărbune urmând a fi scoasă cu doi ani de zile mai devreme la fiecare mină dintre cele patru, în ultimii doi ani de zile urmând a se ecologiza.

Văzând toate acestea, am mai făcut un amendament, împreună cu aceiași colegi și în text am zis așa: toate exploatările miniere din Valea Jiului, Lupeni, Lonea, Vulcan și Livezeni să aibă lucrările de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2032.

Prin acest amendament, doresc să ducem Lupeniul și Lonea tot până în 2032, ca și celelalte două mine, pe această inițiativă legislativă. Vă și spun de ce am făcut și această propunere și cum o leg de treaba cu Paroșeniul.

În momentul de față toată lumea știe – și am explicat conducerii partidului și colegilor din partid că CET Paroșeni funcționează maxim două zile pe săptămână. Știm treaba asta cu toții nu cred că e vreun secret pentru noi, cei din Vale sau pentru cineva. Pentru aceste două zile de funcționare dau cărbune patru unități miniere. Ei bine, eu vă pun dumneavoastră întrebarea și am pus-o și colegilor mei și conducerii partidului, pe cale logică: dacă două exploatări miniere din patru se închid, oare cât va mai funcționa Paroșeniul pe săptămână? Păi, răspunsul ar fi: o zi pe săptămână!

Și vă mai zic o chestiune… În momentul de față, Lupeniul, Lonea – un pic mai puțin actualmente – dau peste jumătate din producția de cărbune a complexului energetic! Deci, nu reprezintă doi din patru 50% ca și producție, ci peste 50%! („Ziarul Văii Jiului” a întrebat în repetate rânduri conducerea CEH câte tone extrage fiecare mină/ zilnic, dar nici până azi saxofonistul șef care conduce CEH, cu sprijinul PSD și PNL, nu ne-a răspuns; dacă am ști cât tone extrag, am cunoaște și relevanța procentelor – n.r.)

Și atunci, pe aceste considerente logice, dacă cele două mine se închid în 2024 la 31 decembrie, e clar că Paroșeniul va funcționa poate nicio zi pe săptămână, poate chiar o jumătate de zi!

În concluzie, am propus prelungirea la Lupeni și Lonea la minele de huilă cu 6 ani de zile. Atenție, nu am depășit termenul limită impus de Comunitatea Europeană! Pentru că dacă Vulcanul și Livezeniul pot funcționa până în 2032, eu consider că și Lupeniul și Lonea pot funcționa tot până în 2032 (…).

Întreb eu: oare dacă Paroșeniul are toate normele și toate condițiile de mediu rezolvate, de ce trebuie închisă? Poate că se va reconsidera, la vremea respectivă, că e nevoie de energie și vor aduce cărbune din afară! Sau, poate, că dacă nu va mai fi cărbune, o vor alimenta cu gaz! Da, vor pune un grup pe gaz și Paroșeniul va continua să funcționeze! Din ceea ce am văzut și știu, conducta aceea, BRUA, trece exact pe lângă uzină. Acum eu nu știu dacă această BRUA poate să alimenteze un grup pe gaz la uzină… nu știu, poate sau nu… dar vorbim de o posibilitate”, a explicat și a transmis senatorul PSD de Valea Jiului.

 

Varianta cu peleții?

Întrebat dacă nu cumva și varianta cu peleții și cu firma norvegiană ar fi de luat în calcul la Paroșeni, senatorul a declarat: „Că m-ați întrebat, sigur că era și acea variantă cu peleții. Dar ați mai auzit de ei? Eu nu am mai auzit. Și-au făcut cei din conducere, domnii Roșu și Dioane două poze pe-acolo și cam atât… Zici că veneau călăreții ăia din vestul sălbatic ca-n filme și probabil că au fost goniți de indieni, fiind atacați la anumite intervale de timp au fugit și de frică n-au mai revenit. Că altceva nu am văzut să se întâmple la nivelul acesta de conducere”.

 

Conducerea CEH la Comisia Economică din Senat. Marți au fost prezenți la Comisia Energetică liderii de sindicat

Spre finalul primei părți, senatorul social-democrat ne-a spus și de faptul că cei de la vârful CEH și o parte din liderii de sindicat au fost prezenți marți și miercuri la comisiile din Senat.

„Chiar în momentul de față, la ora 10,00 a început o discuție, pe care o conduce domnul Zamfir la Comisia Economică din Senat. Este invitat inclusiv din conducerea CEH, nu știu care dintre ei, iar eu vă spun că am preferat să nu fiu prezent acolo, ci să fiu prezent aici, considerând că poate nu e bine să creadă cineva că eu am o treabă personală acolo. Am lăsat pe cei din comisia din care fac și eu parte să discute cu cei din CEH, să ajusteze niște chestiuni și să-i las pe cei de la CEH ca să văd dacă sunt în stare să susțină cauza aceasta, ceea ce doresc eu să fac prin aceste amendamente. Este interesant și voi lua ulterior stenograma să văd care a fost părerea dumnealor. Ieri am avut trei reprezentanți ai Sindicatului Muntele cu mine la comisia de energie, s-a discutat și urmează să luăm o decizie politică. Liderii de sindicat de la Uzina Paroșeni, de la Mina Lupeni și de la Mina Lonea au vorbit foarte bine, au prezentat niște puncte de vedere foarte corecte, iar împreună cu liderul de sindicat de la Muntele, Darius Cîmpean, sigur că am un sprijin și din partea sindicatului pentru a duce la îndeplinire această misiune. Sunt sigur că susținere am și din partea angajaților și a populației, iar după ce v-am prezentat azi sunt convins că și dumneavoastră, cei din mass-media nu aveți de ce să nu susțineți acest demers, fiind vorba de o treabă bună pentru noi, toți! Vă mulțumesc”, a încheiat senatorul.

În ediția de mâine vă vom prezenta și ce a răspuns senatorul PSD Cristian Resmeriță întrebărilor puse de jurnaliștii prezenți.

Corneliu BRAN

N.R. Referitor la conducerile Sindicatului „Muntele” , CEH și a subunităților sale, „Ziarul Văii Jiului” îl întreabă din nou pe Dioane: cine și de când îndeplinește condițiile de pensionare? Pe ce criteriu nu au fost disponibilizați până acum cei care îndeplinesc de mult condițiile de pensionare? Hai, Dioane, răspunde, nu te mai ascunde în spatele știmelor de saxofon…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii