Costeşti. „Istorie, natură, cultură” – la a 48-a ediţie

Costeşti. „Istorie, natură, cultură” – la a 48-a ediţie

Timp de citire: 3 minute

Sub genericul „Istorie, natură, cultură” s-au întâlnit şi în acest an iubitorii unui eveniment de marcă, devenit deja tradiţie, organizat de Consiliul Judeţean  Hunedoara în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hudoara – Deva la poalele cetăţilor dacice Cetăţuia, Blidaru şi Sarmizegetusa Regia.

„Costeştiul are specificul lui, noi ne aflăm aici la cea de-a 48-a ediţie a acestui eveniment. El practic este împărţit în două. Ziua de sâmbătă debutează cu muzică uşoară, iar duminică cu muzica populară. Aceste locuri au păstrat viu acest eveniment. Costeştiul se află aşezat la poalele Cetăţilor Dacice: Cetăţuia, Blidaru, Sarmizegetusa Regia ca locaţie, este un loc care cam indiferent de ce perioadă a anului vorbim, aduce public”, a declarat primarul comunei Orăştioara de Sus, Vasile Inăşescu.

Şi cum se obişnuieşte ca la acest eveniment să se vină într-un număr cât mai mare, aşa a fost şi la ediţia din acest an. Nu au lipsit nici politicienii, care au ales să vină la poalele Cetăţilor Dacice pentru a participa la acest inedit eveniment.

„Este o zi frumoasă, o zi mare pentru toată comunitatea din Orăştioara de Sus. Evenimentul a ajuns la a 48-a ediţie fără întrerupere, după cum îmi spunea domnul primar, ceea ce cred că este o performanţă deosebită având în vedere vremurile în care acest eveniment a avut loc. Cred ca e un prilej de sărbătoare pentru toţi, un prilej de  a ne aduna şi de a schimba opinii despre viitor şi cred că nu e întâmplător faptul că astăzi e 23 august, o zi plină de semnificaţie istorică pentru România. Dacă acum 71 de ani începea o perioadă mai puţin fastă pentru noi toţi, sperăm ca ziua de astăzi să fie deschizătoare de drumuri la propriu pentru că, de luni, începem în forţă lucrul pe drumul către Cetăţile Dacice”, a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara

„Este o sărbătoare foarte importantă pentru noi, oameni ai locului şi nu numai, pentru noi românii. Iată că ne aflăm la cea de-a 48-a ediţie, dar de 10 ani, de când eu sunt directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale cu echipa care este mereu lângă mine, eu vreau să cred că în fiecare an am organizat un spectacol aşa cum merită aceşti oameni, aşa cum merită acest loc, aşa cum merităm noi toţi”, a declarat Mariana Deac, director al Centrului  Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale

„Este pentru prima dată de când sunt vicepreşedinte când particip la acest eveniment important pentru comunitate, cu adevărat foarte frumos şi Dumnezeu ne-a binecuvântat şi cu o vreme minunată astăzi”, a declarat Vetuţa Stănescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

„Este sărbătoare tradiţională, de care îmi aduc aminte cu plăcere. Acum câteva zeci de ani recitam poezii pe scenă… „Decebal către popor” sau „Inima lui Decebal”… Mă bucur că acest lucru bun care vine din spate tare, merge în continuare şi există serbarea asta câmpenească care adună oameni, mai adună idei, care mai temperează asperităţile de toate felurile”, a spus Carmen Hărău, deputat de Hunedoara.

Fiind o zi de mare sărbătoare, pe scena amplasată la poalele cetăţilor au urcat nume mari ale folclorului românesc dar şi judeţean. Printre aceştia se numără Sava Negrean Brudaşcu, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Adrian Stanca, Maria Filimon, Lorena Pascu, Marcel Părău dar şi Grupul de Fluieraşi din comuna Orăştioara de Sus.
Andreea PATRICHE

Costeşti. „Istorie, natură, cultură” – la a 48-a ediţie

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii