Costel Avram, vicepreşedinte PNL Hunedoara: „Perioada de glorie a mineritului apune, dar...

Costel Avram, vicepreşedinte PNL Hunedoara: „Perioada de glorie a mineritului apune, dar Valea Jiului trebuie să-şi găsească o altă identitate, una care să-i garanteze viitorul!”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

– Domnule Avram, mulţi sunt cei care spun că pentru Valea Jiului, cel puţin pe zona activităţii miniere, nu se mai poate face nimic. Este adevărat?

– Aş putea să vă răspund aşa cum fac, în general, ceilalţi politicieni de pe aici. Şi să vă spun că mineritul are viitor, că lucrurile merg spre bine… Dar nu vreau să fiu populist. Este clar că, aşa cum stau astăzi lucrurile, mineritul se va închide. Fie că termenul final va fi 2018, 2024 sau 2030, este evident pentru toată lumea că această activitate îşi cam dă ultima suflare. Ne place, nu ne place, ăsta este adevărul. Ca oameni politici responsabili, nu trebuie să le vindem oamenilor gogoşi, ci să avem datoria să căutăm soluţii pentru ca oamenii care nu vor mai găsi de lucru în domeniul minier să nu rămână pe drumuri. Cred că aceasta este direcţia care ar trebui să ne preocupe mai mult. Nu doar pe noi, liberalii, ci pe toţi oamenii politici responsabili ai Văii Jiului.

– Unde să căutăm aceste soluţii ? Ce oportunităţi poate deschide Valea Jiului ?

– Dacă avem puterea de a privi dincolo de problemele din sectorul minier, putem vedea că în faţa noastră se deschide un nou orizont, cu oportunităţile multiple pe care le oferă banii europeni. Dacă învăţăm cum să aducem aceşti bani în Valea Jiului, dacă reuşim ca un număr cât mai mare de oameni să beneficieze, direct sau indirect, de aceste fonduri uriaşe care sunt dispoziţia noastră, Valea Jiului are şansa de a se lepăda de handicapul de a fi o zonă monoindustrială. Cred că aceasta este cheia succesului pentru comunitatea noastră, şi nu concentrarea întregii atenţii pe agonia Complexului Energetic Hunedoara.

– În acest context, credeţi că trebuie abandonate problemele minerilor?

– În nici un caz. Problemele reale ale minerilor au fost abandonate prea mult timp de cei care au condus prost destinele acestui sector de activitate, vital pentru economia judeţului nostru. Tocmai de aceea, în aceşti ani care au mai rămas până la închiderea – repet, inevitabilă! – a sectorului minier din Valea Jiului, trebuie să ne preocupăm mai mult de siguranţa celor care muncesc în subteran şi de asigurarea unor venituri rezonabile pentru aceşti oameni bravi, care-şi riscă zi de zi viaţa pentru a susţine sistemul energetic naţional şi a garanta României independenţa sa energetică.

– Credeţi că vor veni investitori în Valea Jiului care să asigure o tranziţie fără sincope în sectorul industrial?

– Dacă Valea Jiului va ştii să mizeze pe oportunităţile de finanţare ale fondurilor europene, investitorii, fie ei din Europa, din România sau chiar din Valea Jiului, nu vor ezita să beneficieze de acestea. Iar din acest parteneriat cred că se poate naşte un altfel de viitor pentru Valea Jiului, independent de funcţionarea sectorului minier, dar şi unul complementar acestuia.

– Poate din toamnă, dacă PNL ajunge la guvernare, veţi vedea altfel lucrurile ?

– În ceea ce mă priveşte, cu siguranţă nu-mi voi schimba optica. De altfel, vreau să vă spun că, în opinia mea, însăşi forţarea intrării la guvernare a PNL în acest an este o greşeală. Eu cred că noi, liberalii, avem datoria de a intra la guvernare aşa cum se cuvine, validaţi de votul cetăţenilor şi nu prin alianţe politice de conjunctură. Este cât se poate de evident pentru oricine, chiar din atitudinea adoptată de actualul Guvern, că soluţiile liberale (relaxare fiscală, încurajarea sectorului economic privat, eficientizarea sectorului bugetar etc.) sunt singurele care pot dezvolta România şi care pot aduce românilor o viaţă mai bună. Liberalii au dat, prin vot, un nou Preşedinte al Românilor şi cred că liberalii trebuie să obţină, tot prin vot, dreptul de a forma un Guvern, dreptul de a conduce consilii judeţene şi consilii locale. Când vom avea aceste pârghii la îndemână, atunci vă garantez că noi, liberalii, vom ştii să facem în aşa fel încât Valea Jiului şi oamenii acesteia să aibă un viitor. Cu sau fără minerit.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii