Corespondență specială din Dover. Avram Iancu reîncepe lupta cu apele reci ale...

Corespondență specială din Dover. Avram Iancu reîncepe lupta cu apele reci ale Canalului Mânecii

Timp de citire: 3 minute

Pornit în tentativa sa de a trece Canalul Mânecii înot, temerarul petroșenean Avram Iancu a pășit la 16 iulie 2015 pe pământul Angliei cu mari speranțe, fiind mai hotărât ca niciodată să traverseze apele reci și pline de curenți reci ale „Everestului înotătorilor” din întreaga lume. Corneliu Bran, freneticul reporter al ZVJ şi hunedoaraplus.ro, va potoli ritmic, chiar de la faţa locului, setea de noutăţi a cititorilor noştri. 

Primul contact
avram iancu (5)cu apele reci și învolburate ale Canalului Mânecii a fost făcut de Iancu vineri, 17 iulie, la orele 14,20, când, după o rundă serioasă de încălzire făcută la țărm, s-a aruncat în valuri, destul de mari și la acea oră, asta după ce dimineața ploaia și vântul n-au ocolit deloc Doverul. În acel moment apa mării avea 15 grade Celsius, o temperatură foarte scăzută în raport cu ce a fost cu o săptămână mai devreme, sau chiar cu un an înainte. Poate și de aceea la zona „dintre ziduri”, cum este numită zona de antrenament, un adevărat „Babilon” al înotătorilor de pretutindeni, la acea oră nu existau prea mulți temerari, plaja fiind relativ goală. Cu toate acestea, Avram Iancu s-a aruncat în apă cu optimism și cu încredere. Timp de o oră a traversat zona într-un traseu circular numai de el știut, învățat din propria experiență de anul trecut. La un moment dat atât de departe era petroșeneanul, încât cei de pe margine l-au pierdut din raza vizuală, dându-ne serioase emoții pentru câteva minute. „Am vrut să văd cu această ocazie cum stau cu parametrii, cu viteza de deplasare, de aceea m-am aventurat puțin mai mult în larg. După primul antrenament și prima cursă sunt mulțumit, urmează ca încet, încet, pe zi ce trece să măresc distanța și timpul. Faptul că azi apa e foarte rece, iar valurile, după cum vedeți, sunt destul de mari din cauza vântului, face ca acest prim antrenament să fie foarte util. Mai bine ape reci și vânt la antrenamente, decât atunci când voi trece oficial”, ne-a spus Iancu, după cursă, zgribulit din cauza vântului ce bătea în continuare cu destulă putere.

Sâmbătă
avram iancu (4)lucrurile s-au mai schimbat în bine în ceea ce privește vremea, dar și în condițiile de antrenament propriu-zis. Exact la orele 9,00, s-a dat startul la antrenamentul oficial la care au participat zeci de înotători veniți din întreaga lume. Toţi vor încerca să treacă înot Canalul Mânecii mai devreme sau mai târziu, funcție de programarea făcută de oficiali. Soarele și lipsa vântului au făcut ca toți înotătorii, printre care și Iancu, să se antreneze în bune condiții, chiar dacă apa mării nu era mai caldă decât în ziua precedentă. Timp de două ore, Avram Iancu a întotat ca și în ziua precedentă, dar pe o distanță dublă, reușind să scoată și un timp personal mult mai bun decât la primul antrenament.

După sesiunea de înot,
Avram a reușit să vadă ambarcațiunea care-l va însoți în august în tentativa sa de trecere și care va găzdui timp de câteva zeci de ore și staff-ul care-l însoțește. Iancu a stat de vorbă și cu căpitanul vasului, un englez amiabil, foarte deschis și comunicativ, care i-a spus petroșeneanului că are în august programat să treacă cu patru înotători, cel de-al patrulea fiind chiar Iancu, intervalul de trecere fiind între 9-13 august, câteo zi dedicată fiecărui înotător. Dar despre toate astea și multe alte amănunte interesante și inedite vom avea timp să vorbim în perioada care urmează.

Duminică dimineața,
la ora la care scriem aceste rânduri, plouă din nou și bate vântul, deocamdată e imposibil să spunem la ce oră va fi programat antrenamentul, chiar dacă prognozele meteo dau vreme bună după-amiază. Este interesant cum vremea aici, în Dover și pe Canalul Mânecii, se schimbă de la o oră la alta, vorba aceea, “acum este soare, acum plouă și bate vântul…”.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii