Consulul României despre Avram Iancu: „Românul din Petroşani este pentru noi...

Consulul României despre Avram Iancu: „Românul din Petroşani este pentru noi un adevărat campion”

Timp de citire: 6 minute

Consulul Manuel Donescu impreuna cu sportivul Avram Iancu,   inainte de inceputul actiunii– Domnule consul Manuel Donescu, cum vedeţi acţiunea lui Avram Iancu şi acest proiect 100% românesc?

– Aşa cum am subliniat şi în discursul meu, românul din Petroşani este pentru noi un adevărat campion. Şi chiar dacă n-a ajuns pe ţărmul francez, lipsindu-i doar 3,5 mile, el a câştigat încă o dată respectul nostru, al tuturor, după peste 38 de kilometri de înot într-o apă foarte rece şi după mai bine de 12 ore de efort fizic dus până la limita posibilităţilor umane. De altfel, am înţeles că şi echipajul ambarcaţiunii şi observatorul au ieşit la un moment dat din cabină şi i-au aplaudat efortul, lucru mai rar din câte ştiu, semn că toată lumea i-a apreciat efortul şi, mai ales, cunoscătorii acestui fenomen. Noi am perceput acest proiect ca pe un proiect românesc, 100% aşa cum aţi subliniat şi dumneavoastră, un proiect care ne arată că noi, românii, avem campioni şi oameni adevăraţi în toate domeniile, inclusiv în acest sport dur, de anduranţă. Campioni români se nasc tot timpul pentru că suntem un popor puternic, trebuie doar să avem încredere în ei şi să-i sprijinim mai mult, iar proiectele la care ei sunt angrenaţi trebuie duse întotdeauna până la capăt, cu susţinere din partea tuturor celor care pot da sprijin, din punct de vedere financiar, logistic şi moral.

De câtă vreme sunteţi în Anglia?

– Eu sunt în Anglia de anul trecut. Pot spune că, într-adevăr, comunitatea românească se măreşte pe lună ce trece. Avem mulţi români realizaţi aici, oameni care ne fac cinste şi care muncesc sau învaţă pentru a putea să reuşească în viaţă, găsind aici lucruri pe care poate nu le-au avut niciodată acasă sau în alte părţi pe unde au umblat.

– Revenind încă o dată la Avram Iancu din Petroşani, dumneavoastră ştiaţi de încercarea lui? Comunitatea românească din Anglia avea cunoştinţă?

– Datorită unui grup de români londonezi, coordonaţi extraordinar de domnul George Beţianu, aflasem de această încercare şi, fireşte, am urmărit apoi şi eu ce se întâmplă. Faptul că sunt azi aici, pentru a-l felicita pe Iancu, este relevant în acest sens. Mulţi de aici ştiau de tentativa lui Iancu, fie din presa românească, fie de pe o anumită reţea de socializare, sportivul român fiind susţinut în acest sens, din punct de vedere moral, de mulţi din comunitatea noastră. Totuşi, susţinerea nu a fost chiar cum ar fi trebuit, şi nu vorbesc aici doar de comunitatea românească din Anglia, vorbesc de toţi românii în general, pentru că data viitoare, cel puţin după părerea mea, un astfel de proiect românesc şi un astfel de sportiv ar trebui ajutat mai mult de instituţii româneşti, de asociaţii şi organizaţii româneşti, de oameni care pot să ajute în acest sens mai mult, astfel încât aceste proiecte să capete dimensiune şi să arate tuturor ce popor brav şi puternic suntem. Şi nu sunt cuvinte mari, dar aşa ar trebui să sune realitatea.

– Aţi vorbit de comunitatea românească şi printre altele aţi spus că ea este în creştere. Cum vedeţi acest lucru, ţinând cont că uneori locuitorii unei ţări, în cazul de faţă Anglia, nu sunt prea bucuroşi de prea mulţi „oaspeţi”, locurile de muncă şi ocuparea lor de către străini fiind principalul motiv al acestei nemulţumiri?

– Da, comunitatea românească este în creştere în Anglia. Ne bucurăm de acest lucru şi de faptul că din ce în ce mai mulţi români au succes din punct de vedere profesional în Marea Britanie. Fie că vorbim aici de afaceri şi de mediul de afaceri, fie că vorbim de artişti sau de oameni din cultură, sport, medicină, inginerie, profesori, jurişti ori de specialişti în IT şi alte domenii de activitate, românii noştri, foarte mulţi dintre ei, sunt foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional, cunosc limba engleză foarte bine şi ştiu să se adapteze cu destulă uşurinţă, astfel încât nimeni de-aici nu are de ce să nu-i primească bine, în condiţiile în care pe piaţa muncii din Marea Britanie se caută astfel de oameni capabili, bine calificaţi, talentaţi şi inteligenţi.

– Cam câţi români s-ar afla în momentul de faţă în Anglia şi cam cum sunt răspândiţi ei?

– Comunitatea românească este stabilită, în principal, în Londra şi împrejurimile ei, circa 80.000 de români fiind în evidenţele noastre în această zonă. Mai există, dar mult mai puţin, români stabiliţi şi în alte zone ale Angliei, mulţi plecaţi de mai multă vreme din ţară, care şi-au creat în timp, aici, familii şi care, marea majoritate, au un serviciu stabil care le asigură stabilitatea financiară pentru traiul zilnic şi pentru proiectele de viitor legate de familie.

– Din ceea ce am putut vedea la aceste seri româneşti organizate de domnul George Beţianu, dar şi din ceea ce am aflat în timp, există la Londra în momentul de faţă mulţi români implicaţi în mediul de afaceri, oameni care au reuşit şi reuşesc să se impună pe o piaţă deloc uşoară, cu o concurenţă acerbă. Cum comentaţi?

– Acest fapt ne bucură foarte mult. Îi încurajăm pe toţi, de la micii antreprenori până la cei care conduc sau deţin companii foarte mari, avem nevoie de astfel de oameni în comunitatea noastră, de oameni de afaceri serioşi şi puternici, care prezintă, de fapt, o punte de legătură între Marea Britanie şi România, precum şi între românii care vin să muncească aici, englezi şi românii din România. În acelaşi timp, aşa cum vă spuneam, tot o interfaţă a comunităţii româneşti sunt oamenii de cultură care ne fac cinste aici în Anglia, oameni extraordinar de talentaţi, precum şi numeroşi specialişti, în toate domeniile,pregătiţi pentru a face faţă tuturor situaţiilor impuse de o piaţă extrem de competitivă şi riguroasă. Să nu uităm că pe piaţa financiară a Londrei avem câteva mii de români care lucrează la cel mai înalt nivel, mulţi dintre ei tineri, foarte buni în ceea ce fac şi care capătă zi de zi o experienţă extraordinară. Toţi aceştia dau o imagine deosebit de bună a României şi fac o bună promovare ţării noastre, în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale între Marea Britanie şi România.

– Ambasada României din Londra se implică în acţiuni legate de români, acţiuni care ţin de imagine, de creativitatea şi inteligenţa românească, sau în anumite proiecte care au la bază români? Ce sprijin puteţi acorda, pentru că vorbim de o instituţie care reprezintă România, într-o ţară puternic dezvoltată şi cu o istorie şi o cultură de invidiat?

– Absolut, le acordăm constant tot sprijinul, nici nu se pune problema altfel… N-aş vrea eu acum să laud Ambasada României, dar proiectele şi acţiunile noastre, pe care le dezvoltăm în timp, sunt legate, în primul rând, de comunitatea românească, de aceşti români de excepţie care ne fac mândri că suntem români. Avem o comunitate dinamică, tânără, în creştere, care vibrează la parametrii optimi, dar care are nevoie de sprijinul nostru. De aceea ne implicăm atât cât putem în proiectele lor, generăm proiecte şi, în acelaşi timp, suntem atenţi şi preluăm cererile lor încercând să-i ajutăm, rolul nostru fiind şi acela de a-i sprijini, fireşte, atât cât avem puterea şi cât ne permit atribuţiile.

– O întrebare tip: ce le transmiteţi hunedorenilor şi, în mod special locuitorilor din Valea Jiului, prin intermediul Ziarului Văii Jiului?

– În primul rând, să privească cu încredere viitorul nostru ca popor, ca naţiune şi ca ţară. România este o ţară cu un trecut glorios, cu o istorie milenară, şi, cu toate greutăţile actuale, toată lumea să fie convinsă că vom trece peste toate şi vom avea un viitor şi mai bun decât ne-am închipui azi. Locuitorilor hunedoreni şi celor din Valea Jiului le doresc tot binele din lume. Aveţi o zonă superbă în Valea Jiului, cu un cadru natural de excepţie, unic. De aceea sunt convins că zona va ajunge, într-o zi, sper cât mai repede, să fie pusă în evidenţă la adevărata ei valoare, făcând astfel fericiţi oamenii de-acolo.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii