Consultarea publică – runda 1 – a Strategiei de Dezvoltare Locală a...

Consultarea publică – runda 1 – a Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Lupeni pentru perioada 2023-2027

Timp de citire: 4 minute

Municipiul Lupeni, cu sprijinul consultantului extern „Synesis Partners” S.R.L. București, a elaborat, prin fonduri derulate prin POCA, Strategia de Dezvoltare Locală a municipiului Lupeni pentru perioada 2023-2027. Documentul, foarte important pentru tot ce va ține de dezvoltarea localității și creșterea gradului de confort a locuitorilor municipiului, este în prezent supus dezbaterii și se află sub formă de draft pe site-ul primăriei, putând fi consultat de către oricine. Mai mult, toate propunerile venite dinspre cetățeni și mediul de afaceri vor fi analizate și dacă sunt viabile vor fi incluse în strategie. Luni, 29 mai, în foaierul Palatului Cultural „Minerul” din Lupeni a avut loc runda 1 a consultării publice, cu participarea fizică a fiecărui cetățean ce a ținut să fie prezent.

Destulă lume interesată de informațiile legate de noua Strategie de dezvoltare a municipiului Lupeni

Firește că cel care a condus evenimentul a fost primarul localității, Lucian Resmeriță, iar prezentarea Strategiei de Dezvoltare a fost făcută de reprezentanții firmei amintite, respectiv de către consultantul Florin Tache, manager de proiect, și de consultant Andreea Badea, totul fiind susținut și printr-o prezentare video, de care s-a ocupat Ana Talang, tot din cadrul echipei bucureștene.

În sală s-au aflat funcționari din cadrul administrației locale lupenene, cetățeni din cadrul mediului de afaceri, șefi de instituții publice locale și, nu în ultimul rând, simpli cetățeni care sunt interesați de cum se dezvoltă Lupeniul și de viitorul comunității locale, astfel că foaierul unde s-a organizat evenimentul public era aproape plin. Semn că lumea din Lupeni este interesată de cum se dorește să se dezvolte localitatea prin proiecte europene și guvernamentale, iar ceea ce se întâmplă în acest sens în ultimii ani nu-i deloc întâmplător, interesul fiind deopotrivă și din partea conducerii administrației publice locale, sub sloganul și ideea: „Dezvoltăm Lupeniul cu fonduri europene!”.

Declarația lui Tache

„În principiu, tot ce înseamnă finanțare nerambursabilă care se accesează în cadrul de programare 2021-2027, trebuie să aibă la bază un document de planificare strategică, pe care fiecare autoritate publică locală îl elaborează în scopul de a construi viziunea pe care și-o propune să o dezvolte în următorii 5-7 ani. Este și cazul de față al municipiului Lupeni. Noi am avut cumva avantajul aici că am avut o colaborare de mai mult timp cu echipa din cadrul primăriei și suntem cumva familiarizați cu particularitățile orașului. Este și un loc care ne place foarte mult și unde revenim de fiecare dată cu drag și chiar am încercat să consultăm cât mai multă lume, să adunăm cât mai multe opinii, astfel încât documentul care va rezulta în urma acestui proces de consultare publică să reflecte întocmai nevoile comunității de dezvoltare. La momentul de față, Strategia se găsește pe site-ul primăriei, ea fiind în formă draft. După ce vor veni aceste propuneri de proiecte, în urma întâlnirii de astăzi, ea va intra în procesul legal de transparență decizională, care durează 30 de zile. O perioadă în care strategia va fi publică pe site-ul primăriei și la finalul căreia se vor primi observații, propuneri de îmbunătățire, de completare și orice alte idei ce conduc spre dezvoltarea localității și pe care le așteptăm cu mare interes”, a declarat consultantul și managerul de proiect, Florin Tache.

Primarul Lupeniului: „Aceste proiecte reprezintă cheia succesului de zi cu zi”

Primarul Lucian Resmeriță a subliniat în declarația sa importanța acestei Strategii de dezvoltare, care, practic, actualizează vechea Strategie de dezvoltare, în atragerea fondurilor europene. De asemenea, primarul Lupeniului a subliniat faptul că primăria are identificate 79 de proiecte cu finanțare europeană, din care 33 sunt deja semnate, iar alte 10 se află în diferite etape de avizare:

„Noi am avut la Lupeni tot timpul Strategia de dezvoltare, care a fost foarte bine pusă la punct. Acum, actualizăm această Strategie, astfel încât să putem să fim eligibili pentru ceea ce înseamnă următorul exercițiu financiar. Aici ne referim la ADR Vest, la IRI Valea Jiului, la Tranziția Justă, tot ceea ce înseamnă bani pe proiecte ce vor urma să vină pentru comunitatea noastră. Toate acestea trebuie incluse în această Strategie și asta am făcut. Noi am identificat până la acest moment 79 de proiecte, la care ne dorim să obținem finanțare europeană și o să muncim foarte mult, astfel încât procentul de realizare ale acestora să fie unul foarte mare. Important pentru noi este să facem în continuare în așa fel încât să atragem fonduri europene, cum am făcut și până acum, precum și fonduri guvernamentale, fiindcă ele reprezintă de fapt cheia succesului în viața de zi cu zi. Până la acest moment avem aproximativ 33 de proiecte care sunt semnate, alte 10 proiecte care sunt în diferite etape de evaluare sau în diferite etape pe care le are finanțatorul, dar important este că ne pregătim de viitor și de ceea ce înseamnă liniile de finanțare. Este important să putem să fim eligibili și să accesăm apoi banii în urma acestor etape pe care le-am făcut și le facem cu multă muncă și preocupare”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii