Consiliul Local Petroşani a aprobat înfiinţarea Grupului de Lucru Local

Consiliul Local Petroşani a aprobat înfiinţarea Grupului de Lucru Local

Timp de citire: 2 minute

Printr-o hotărâre a Guvernului României, HGR nr. 18/2015, a fost aprobată „Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome”, pentru perioada 2015-2020.

Prin strategie Guvernul României susţine că au fost stabilite o serie de „măsuri organizatorice” de care sunt responsabile mai multe structuri şi instituţii, atât de la nivel central sau judeţean, cât şi de la nivel local.

Principala măsură vizată la nivel local de către guvern a fost dată în strategia stabilită. Practic, de aici va începe totul în ajutorarea romilor să se integreze în societate. Este vorba de crearea la nivel local al „Grupului de Lucru Local” (GLL). Acesta va trebui să fie înfiinţat printr-o hotărâre de consiliu local. În acest grup se va afla, obligatoriu, „expertul local pentru romi”, reprezentanţi ai unor instituţii publice, consilieri locali, reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale (inclusiv cele ale romilor) şi un „delegat al comunităţii locale a romilor din Grupul de Iniţiativă Locală (GIL)”.

Printre atribuţiile stabilite de guvern, acest GLL va avea ca şi atribuţii elaborarea planului local de măsuri privind incluziunea cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, incluziunea romilor în strategia de dezvoltare ale localităţilor, monitorizarea implementării măsurilor din planul de acţiune locală, întocmirea rapoartelor semestriale de monitorizare a progresului înregistrat de implementarea acestui plan de acţiune şi multe altele.

Ţinând cont de toate acestea, la ultima şedinţă de consiliu local, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea de către Consiliul Local Petroşani a acestui GLL, proiectul fiind votat de către toţi consilierii, cu o abţinere, acea a consilierului Marius Rad, care nu putea să voteze acest proiect, ţinând cont că face parte din GLL.

Conform acestei hotărâri, de-acum înainte se vor ocupa de această problemă, făcând parte din GLL următorii reprezentanţi: viceprimarul Florin Nicolae; Iudith Babţan (ANOFM Hunedoara), Marcela Şerban (DSP Hunedoara), Nicolae Stăncioi (Poliţia Locală Petroşani), Claudia Drăgoi (mediator sanitar în cadrul DAS Petroşani), Cristinela Ionescu (Asociaţia „Thumende” Valea Jiului)(, Virgil Căldărar (IŞJ Hunedoara), Simona Rad (Compartiment Expert pentru Problemele Romilor din cadrul primăriei Petroşani), Marcel Rad (preşedintele U.D.C.R. Valea Jiului), Lavinia Ancuţa Zbora (Alianţa pentru Unitatea Romilor), Toader Burtea (Asociaţia Democratică a Romilor Liberi) şi Marius Mihail Rad (consilier local).

Rămâne de văzut dacă acest grup de lucru va reuşi ceea ce nu s-a reuşit de 25 de ani încoace, ţinând cont, în primul rând, că foarte mulţi copii de etnie romă nu participă, din motive obiective sau nu, la cursurile gimnaziale de învăţământ. De fapt, de la educaţie porneşte totul în privinţa viitorului acestora şi calificarea lor într-o meserie.

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii