Conform unei hotărâri a Adunării Generale ADI „Apa Valea Jiului” din februarie,...

Conform unei hotărâri a Adunării Generale ADI „Apa Valea Jiului” din februarie, / Primăriilor din Vale li se cer pentru cotizația anuală mai mulți bani, raportat la numărul real de locuitori constatat la ultimul recensământ

Timp de citire: 3 minute

Un proiect de hotărâre dintr-un număr de 44, care se vor afla pe ordinea de zi a ședinței ordinare online de Consiliu Local Petroșani de joi 30 martie 2023, prevede o alocare de sumă de la bugetul local pentru plata cotizației anuale la ADI „Apa Valea Jiului”. Toate bune și frumoase, numai că, parcurgând proiectul, există o discordanță de date după care s-a luat în calcul această cotizație pentru fiecare localitate din Vale în parte, inclusiv municipiul Petroșani.

Bani stabiliți de Adunarea Generală ADI „Apa Valea Jiului” pentru cotizația anuală

Consilierii petroșeneni au în mapa de ședință și proiectul prin care vor avea de aprobat alocarea sumei de 39.133 lei către ADI „Apa Valea Jiului”, reprezentând cotizația anuală ce îi revine municipiului Petroșani în funcție de numărul de locuitori. Acest ADI datează încă din anul 2008, iar sursele principale de venit ale acestei asociații sunt cotizațiile membrilor – toate localitățile Văii Jiului reprezentate prin primării și consiliul județean – plătite de la bugetele locale.

Anul acesta, Adunarea Generală a ADI „Apa Valea Jiului” a stabilit pe data de 9 februarie, prin Hotărârea nr. 1, cuantumul cotizației pentru fiecare membru asociat. La Petroșani s-a luat în calcul de plată suma de 39.133 lei, adică 1 leu/ locuitor/ an.

Ca informație, celelalte primării au de plată următoarele sume la cotizațiile anuale pentru acest ADI: Petrila – 22.905 lei, Aninoasa – 4.321 lei, Vulcan – 26.509 lei, Lupeni – 24.612 lei și Uricani – 8.875 lei.

Consiliul județean va contribui cu suma de 90.000 lei.

Față de datele recensământului din 2022, cifra e mai mare cu aproape 13.000 lei

Dacă ar fi să adunăm sumele pentru fiecare localitate, ar rezulta un număr de 126.355 de lei, și, în mod logic, tot atâția locuitori. Ori recensământul de anul trecut dă alte cifre, mai mici, deci, și o cifră totală mai mică. Asta este doar o constatare și să sperăm că cei de la „Apa Serv” și de la consiliul județean vor veni cu o explicație clară. Probabil că lămuriri ar trebui să ceară în primul rând cei care votează aceste proiecte, privind cotizațiile anuale, anume consilierii locali. Totuși, la ședința din februarie oare cum s-o fi calculat, din moment ce datele recensământului cu numărul de locuitori din județul Hunedoara au fost făcute la acea oră publice?

Păi, să vedem cum sună datele recensământului, să nu se spună că „băgăm în ele”: Petroșani – 34.331 locuitori, Vulcan – 22.906 locuitori, Lupeni – 21.986 locuitori, Petrila – 21.373 locuitori, Uricani – 8.618 locuitori și Aninoasa – 4.225 locuitori. Totalul locuitorilor Văii Jiului: 113.439 de suflete.

Așadar, dacă facem o simplă operațiune de scădere, între ce au calculat cei de la ADI și ce spun datele oficiale ale recensământului populației de anul trecut, există un plus de 12.916 suflete! Practic un plus de aproape 13.000 lei! O fi mult, o fi puțin, nu zicem noi, dar întrebarea este de ce această sumă în plus? Așa vor întreba, probabil, și cei de la Curtea de Conturi, fiindcă vorbim de bani publici de la bugetele locale. Deci, fără supărare, probabil că ședința acestui ADI ar trebui reluată și făcute toate corecturile. Altfel primăriile nu vor avea cum să justifice sumele plătite în plus. Sume deloc mari, să ne înțelegem, dar vorbim de principiul legal și de parte contabilă a banului public, unde sumele trebuie să bată la milimetru. Să bată „mapa cu jebul”… Or în cazul de față lucrurile nu stau chiar așa. Bine, mai există și posibilitatea ca proiectele acestea să fie reîntoarse de juriștii prefecturii dacă totuși au fost sau vor fi votate, deoarece s-a strecurat, voit sau nu, o greșeală, din moment ce vorbim de cotizația pe anul în curs și de un recensământ făcut de Statul Român anul trecut.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii