Conform scenariului… / Pompierii au jucat la teatrul „I.D. Sîrbu”

Conform scenariului… / Pompierii au jucat la teatrul „I.D. Sîrbu”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Detaşamentul de pompieri Petroşani, din cadrul ISU Hunedoara, coordonat de locotenent-colonelul Adrian Avram, a reuşit joi, 10 decembrie, să reali­zeze o adevărată demonstraţie de profesionalism într-un exerciţiu complex ce a vizat salvarea de vieţi omeneşti în caz de incendiu la Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” Petroşani.
Foc, fum, panică…
La orele 12,00 fix, un fum înecăcios şi tulburător ieşea din interiorul teatrului. Câţiva trecători alarmaţi dau din cap a neputinţă. Nedumeriţi şi panicaţi, se uită întrebător la ce se întâmplă. Sirene ale pompierilor se aud după nici două minute de la apariţia fumului, două maşini, una de intervenţie în caz de incendii şi o salvare, poposesc imediat în faţa teatrului. În foarte scurt timp, din maşina de intervenţie coboară câţiva pompieri care intră în dispozitiv… Doar ordinele, scurte şi clare, sunt auzite. Furtunul de stingere este imediat îndreptat spre uşa teatrului, apoi, spre sala de spectacole. Luminile sunt stinse, în sală e o beznă totală, fum înecăcios cât cuprinde… În sală se aud gemete de femei şi de bărbaţi. Alte echipe de pompieri şi de salvatori specializaţi dau buzna, dar foarte stăpâniţi totodată, după care încep să scoată oamenii, rând pe rând. Cei care pot merge, câteva zeci, sunt conduşi pe picioare. Ceilalţi, vreo zece-doisprezece, care sunt afectaţi de fum şi sunt aproape leşinaţi, sunt luaţi de subsuori şi conduşi afară din sala teatrului, unora punându-li-se imediat masca de oxigen. În câteva minute toate cele câteva zeci de persoane sunt evacuate din sală. În tot atât timp, cel puţin patru persoane sunt conduse pe targă la ambulanţă, după care la spital. În tot acest timp, numărul curioşilor creşte exponenţial pe trotuare, unii minunându-se, alţii făcându-şi cruce sau filmând momentele cu telefoanele. Fumul dispare, încet-încet, iar după nici o jumătate de oră toată acţiunea ia sfârşit, nu înainte ca pe laterala clădirii teatrului, de la etaj, un pompier să se arunce pe imensa saltea pneumatică pregătită din timp de colegi.
Exerciţiu ca la carte
Ce vedeţi mai sus este doar o simulare a unui incendiu, care are ca „actori” câteva zeci de persoane prinse captive de fumul înecăcios şi de panică în sala de spectacole. Din fericire, a fost vorba doar de un antrenament, numai că în condiţiile date ne-am putut da seama ce îngrozitor poate să fie un incendiu real. Totodată, ne-am dat seama încă o dată că la Petroşani avem un detaşament de pompieri profesionist, bine antrenat pentru situaţii de urgenţă, care în două minute a apărut la faţa locului cu primii oameni şi primele maşini! Este ceva şi faptul că în nici câteva minute au reuşit să evacueze răniţii spre maşinile dotate cu tot ce trebuie pentru acordarea primului ajutor. Ceea ce am văzut ne-a demonstrat că nu degeaba pompierii noştri câştigă bine meritate premii anuale pentru tot ceea ce fac. Aşa de bine s-a simulat acest exerciţiu, încât, mulţi curioşi, preţ de câteva minute, n-au ştiut că e vorba de un antrenament şi nu de un caz real. Meritoriu este şi faptul că poliţia locală a delimitat bine teritoriu, astfel încât exerciţiul să se poată desfăşura normal. Pe perioada desfăşurării evenimentelor pe strada principală au existat echipaje mixte de poliţie rutieră, formată din poliţişti de la poliţia municipiului şi poliţia locală.
Avram e mulţumit
La final, locotenent-colonelul Adrian Avram ne-a declarat: „A fost simulat un incendiu care s-a iniţiat la scena de spectacole, cu posibilităţi de propagare a focului la sala de spectacole. Au existat în jur de 60 de persoane care trebuia evacuate, o parte din ele fiind evacuate pe picioare, deplasându-se singure, celelalte cu sprijinul echipelor de căutare-salvare, care au fost obligate să le identifice pe întuneric şi să le extragă în zona din afara pericolului. Exerciţiul s-a desfăşurat după scenariul stabilit, inclusiv evacuarea pe perna pneumatică a personalului nostru. Am încercat să creăm condiţiile cât mai aproape de realitate, cu fum, lipsă de lumină şi cu personaje reale pe post de victime. Cred că exerciţiul şi-a atins scopul, am semnalat în cea mai mare parte lucruri bune, dar mai există şi lucruri la care mai e nevoie de lucrat, ca să fie cum ne dorim. Într-un cuvânt, pot să spun că exerciţiul, care a durat 40 de minute, şi-a atins scopul”.
35 de pompieri în acţiune
Mai trebuie adăugat faptul că la intervenţie au fost folosite patru maşini cu apă şi spumă, o maşină de salvare de la înălţime dotată cu autoscară mecanică, un Duster care are în dotare şi perna pneumatică şi o ambulanţă. Pe parcursul exerciţiului au intrat în rol în jur de 35 de pompieri şi de personal calificat în intervenţii ISU. Timpul de intervenţie la acest obiectiv a fost în jur de 5-6 minute de la momentul anunţului. După cum vă spuneam, primele maşini au ajuns după doar 2 minute şi 20 de secunde, ceea ce denotă un timp sub 5 minute de la momentul anunţului!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii