Centrul paleativ de la Aninoasa nu rămâne la stadiul de proiect. Dar ce...

Centrul paleativ de la Aninoasa nu rămâne la stadiul de proiect. Dar ce șanse are el să devină realitate?

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

O idee deșteaptă, un proiect cu bătaie lungă

Medicul urgentist Petrică Corlan, cunoscut pentru faptul că își practică profesia fără granițe, vrea să depășească și bariera banilor în sănătate. Lucrând ani buni în UPU și-a dat seama că în Valea Jiului lanțul sistemului protecției sociale se fracturează într-un punct cheie, această fractură determinând cercul vicios al cazurilor sociale nerezolvate. De exemplu, dacă în urgență se prezentă un om al străzii, sau o persoană singură, marginalizată social, este tratată, igienizată, apoi se întoarce în mediul viciat, pentru că nu există soluții pentru monitorizarea de lungă durată a acestor cazuri, și soluționarea lor. O soție agresată este, de asemenea, tratată în urgență, eventual se anunță poliția, dar există soluții minime de instituționalizare a victimei pentru a o separa de agresor. Și tot așa, exemplele sunt multe. Să nu mai spunem că acestor persoane, multe neasigurate, li se acordă strict ajutorul medical de urgență.

Un centru de sănătate care să preia asemenea cazuri, și să se ocupe de soluționarea lor pe termen lung, să dea o șansă celor care nu pot să investească în sănătatea lor se dorește. De asemenea, centrul va avea ca scop deschiderea unei oferte medicale și la Aninoasa. Centrul se va adresa și restului populației care are nevoie de consultații, investigații, analize. Însă un asemenea proiect este greu atât de realizat, dar mai ales de menținut activ pe termen lung, însă medicul Petrică Corlan este familiarizat cu sistemele de sănătate din mai multe țări, știe cum ar putea să facă acest proiect sustenabil. Ideea are deja câțiva ani vechime. De ce atâta macerare pentru un proiect evident necesar comunității?

Unde s-a poticnit proiectul?

Petrică Corlan a lucrat inclusiv în zone conflictuale pentru a strânge bani, nu doar pentru proiectele personale, dar și pentru realizarea acestui centru. I s-a promis susținere și din partea Primăriei Aninoasa, dar mai ales din partea Consiliului Județean Hunedoara. Din partea primăriei a primit în administrare, prin Asociația Mitralis, o clădire dezafectată, care putea fi transformată în viitorul centru. Dar la județ este punctul cheie al sprijinului promis din partea autorităților. Practic, CJ Hunedoara poate să-i acorde medicului sprijinul pentru accesarea unor fonduri necesare realizării proiectului, prin acordarea finanțării necesare unui studiu de fezabilitate, se va realiza de asemenea toată documentația menită să atragă fonduri europene.

Medicul a investit între timp în obținerea de autorizații în vederea începerii construcției, avize ministeriale etc., toate din finanțare proprie. A cerut în iulie, oficial, susținere din partea consiliului județean. Însă răspunsul a venit abia după trei luni, consiliindu-l pe medic să depună o altă cerere de asociere a Asociației Mitralis cu Consiliul Județean Hunedoara, în vederea obținerii finanțării dorite, abia anul viitor, pentru că anul acesta contractele cu ONG-urile fuseseră deja finalizate. O informație care i-ar fi fost utilă medicului, dar mult mai devreme. Astfel ar fi reușit să demareze timid lucrările de reabilitare, în termenul  acordat de autorizațiile deja primite, iar acum ar fi așteptat o asociere cu consiliul județean.

Dar a așteptat răspunsul de la județ, a mizat pe el, și a expirat și autorizația de construcție pe care deja o obținuse și o plătise. Primii pași ai marelui proiect sunt stângaci și greoi pentru un medic a cărui treabă ar fi să consulte, și care nu știe desluși toate rigorile birocratice restrictive.

”Am încercat să fac cât am putut singur, am cerut consiliere în vederea obținerii fondurilor europene, am plătit și am obținut autorizații și avize de la diferite autorități. Comunicarea cu Consiliul Județean Hunedoara a fost greoaie și acest lucru mi-a împovărat demersurile. Prin răspunsul de la județ, primit după trei luni,  mi s-a recomandat să depun și anul viitor cerere de asociere. Am să fac acest lucru. Între timp o să încerc să demarez lucrările pe cont propriu. Lumea mă întreabă ce se întâmplă cu centrul de la Aninoasa, când se deschide. Demersurile sunt anevoioase și nu vreau să fiu persoana care să renunțe ușor. Sper ca și administrația locală să fie răbdătoare și să nu-și facă planuri cu acea clădire”.

În definitiv, așa cum se văd lucrurile acum ar putea părea că proiectul nu are șanse de izbândă și poate imobilul ar putea fi folosit și altfel. Dar cu siguranță  primarul Nicolae Dunca știe cât de greu se pot derula aceste proiecte sociale, și va acorda sprijinul necesar acestui proiect.

Șeful CJ Hunedoara mizează fără echivoc pe acest proiect

Adrian David spune că urmăreşte îndeaproape pașii pe care-i face Asociația Mitralis, pentru derularea proiectului pe care și-l propun. „E vorba de o clinică de îngrijire paleativă la Aninoasa, dar de fapt e la nivel regional. Noi, la nivel regional, nu avem clinici paleative, avem un proiect ce se derulează împreună cu județul Alba pentru cinci astfel de clinici, dar iarăși e un orizont de implementare destul de îndepărtat. Au existat niște sincope în sensul că au trebuit obținute niște acreditări, care au fost obținute în luna august sau septembrie, un pic prea târziu pentru ca noi (CJ Hunedoara, n.r.) să acordăm un sprijin financiar. Cu siguranță pentru anul viitor vom gândi o asociere cu Mitralis astfel încât Consiliul Județean să nu fie doar un sponsor ocazional, ci să devină un partener serios pentru construirea acestei clinici. Orașul Aninoasa, Valea Jiului și cred că toată regiunea vest are nevoie de o astfel de clinică mai ales că totul acolo se bazează pe o viziune occidentală. Doctorul Corlan dorește ca în prima fază clinica să funcționeze pe bază de voluntariat, să aducă specialiști din toate colțurile țării. Eu am fost impresionat de la bun început de proiect și de faptul că omul acesta s-a dus să lucreze în zone de conflict, în Irak, în Afganistan, pentru a câștiga un bănuț mai serios pe care a venit și l-a cheltuit pentru acest proiect. Deci tot ceea ce a făcut până acum a făcut pe banii lui. Gândim la nivel de departamente de specialitate la Consiliu Județean cum să-l sprijinim anul viitor. Când vom constitui bugetul cu siguranță vom reveni cu detalii. Orizontul e luna martie 2016”, a declarat Adrian David.

Anul 2016 este cu siguranță anul cu noroc al acestui proiect. Este posibil ca el să se dezvolte treptat, mai întâi plecând de la un cabinet și apoi extinzându-se  odată cu experiența în domeniu. Astfel sustenabilitatea este garantată, de asemenea și finanțarea europeană. Important este ca toți factorii implicați să comunice eficient, ca decalajele să nu mai fie o problemă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii