Cine le poartă sâmbetele administratorilor Peșterii Bolii?

Cine le poartă sâmbetele administratorilor Peșterii Bolii?

Timp de citire: 7 minute

Încă de la început, „Ziarul Văii Jiului” a fost alături de membrii Asociației Ecologice „Petro Aqua” Petroșani, în încercarea de a aduce Peștera Bolii în circuitul turistic național la cele mai bune standarde de vizitare și de a tuturor celor care pășesc în această minunăție a naturii hunedorene și a Văii Jiului.

O gaură neagră, murdară, devenită între timp „obiectiv turistic județean în top 10”, cu multă muncă de voluntariat

Și credem că vă aduceți aminte cu toții, că am scris de-atâtea ori, cum această minunăție de azi, Peștera Bolii, era în trecut o simplă gaură neagră în munte, urât mirositoare, plină de mizerie și fecale de oameni și de animale, cu o Jupâneasă flendurită și plină de pet-uri și resturi de lemne putrezite și de pietriș adus de apă din amonte. Într-un cuvânt, un loc nevizitabil, plin de obstacole și de mizerie, de care toată lumea fugea, cu autoritățile în frunte, inclusiv cu cei de la parcul național.

Văzând munca asiduă și constantă depusă de voluntarii de la „Petro Aqua”, coordonați de onorabilii domni Imre Szuhanek, în calitate de președinte al asociației, și Ovidiu Rizopol, vicepreședinte, firește că „Ziarul Văii Jiului” i-a susținut și le-a promovat acțiunile, nenumărate în decursul anilor, până la data la care suntem.

Se spune din vremuri străvechi că „cine nu are bătrâni, să-i cumpere”. La Peștera Bolii nu mai trebuie cumpărați, că dumnealor există și, mai ales, sunt promotorii creării unui loc turistic fără pereche în județ, de cele mai multe ori, în peste 90% din cazuri, toate lucrările și dotările de-acolo fiind făcute fără sprijin financiar din partea autorităților, fie ele locale, aici vorbind de primăriile din Petroșani, Bănița sau Petrila, aflate în zonă (teritorial peștera se află pe pământurile petroșenene), fie ele județene (aici incluzându-i și pe cei din consiliul județean, dar și pe cei din rezervația parcului, de care aparține și acest obiectiv, administrat de „Petro Aqua”). Oamenii au făcut de-a lungul timpului din „rahat, bici”, scuzați expresia și asta în mod voluntar, fără să fie plătiți. Cum au știut ei și cum au putut au reușit să atragă o mână de privați, oameni cu suflet și care iubesc Valea Jiului, și au reușit să curețe și ecologizeze peștera. Apoi să facă funcționale scările, să refacă cabana de sus și anexele, după care, în forță, să facă podețele de lemn peste Jupâneasa, iluminatul peșterii și așa mai departe. Ba, mai mult, din perioadă în perioadă au reușit să modernizeze iluminatul, până la standardele de azi, peștera arătând cu adevărat fermecătoare și să refacă podețele, care în timp se degradează din cauza umidității. Plus multe alte lucrări de întreținere, multe la care poate nici nu ne gândim! Totul făcut, iată, de o mână de oameni muncitori și înțelepți.

Arta denigrării aiurea sau „rahat cu polonicul”

Ca să vezi, cum niciodată un lucru făcut bine nu rămâne nepedepsit, trăgându-se ca de obicei tot în „calul” care muncește, așa și acum. De ceva vreme, unii au decis să mănânce ceva rahat, cu o lingură mare, să nu-i zicem un polonic, pe motiv că vezi Doamne cei de la „Petro Aqua”, mai cu seamă președintele Imre Szuhanek, ar cere bani de intrare în peșteră copiilor, asta ca să hrănească câinii pe care asociația îi are în apropierea cabanei. Niște câini fără stăpân, aduși acolo de petroșeneni și petrileni, în condițiile în care s-a aflat latura sufletească bună a celor de la asociație, care are grijă de acești câini, îi hrănește, îi ține sub control fiind legați, îi vaccinează și așa mai departe. Niște câini care n-au nicio treabă cu peștera, cu turiștii, și care sunt hrăniți exclusiv din veniturile celor care au grijă de ei, plus niște oameni iubitori de animale care sprijină săptămânal sau lunar acest demers. Ei bine, nici mai mult, nici mai puțin, unii au început să scoată tot felul de vorbe, acuzându-i pe cei de la Petro Aqua că ar cere bani de intrare copiilor, bani din care ulterior Imre Szuhanek ar cumpăra hrană câinilor!

Lucrurile stau exact așa, dar invers: copiii n-au plătit și nu plătesc la intrarea în peșteră!

Cum îi cunoaștem noi de o viață pe Imre Szuhanek și Ovidiu Rizopol, om pasionat de istorie și de colecționar, știm că aceste vorbe nu sunt decât mizerii. MIZERII cu majuscule! Din contră, știm în urma vizitelor noastre și ale prietenilor și rudelor noastre, că încă de la început copii au intrare gratuită în peșteră, iar copiii sub 8 ani, care vizitează peștera cu părinții, primesc întotdeauna un mic cadou dulce, fie o napolitană cu ciocolată, fie o mică ciocolată, mă rog, ce pot să ofere, ținând cont că cei din asociație se autogestionează și nu primesc alocări de sume. Da, acesta este adevărul și nu porcăriile ce le-au putut scoate unii. Bine, după părerea subsemnatului, probabil că acum, după ce peștera este gătită ca o mireasă și are tot ce trebuie pentru un obiectiv turistic serios, unii ar dori probabil să-i scoată pe administratori pe ușa din dos, „că-s prea bătrâni și să venim noi”. (Și nu e singurul obiectiv din Petroșani, care, după ce unii l-au pus la punct, cu multă muncă și dăruire, alții au venit la „masa pusă” să se înfrupte cu nesimțire.)  Cam se știe cine stă la pândă de ani de zile, nu dăm acum nume, dar îi avertizăm frumos: Lăsați oamenii să își facă treaba și nu mai aruncați cu noroi, crezând că astfel scăpați de „bătrâni”. În plus, asociația are și alți membri, nu doar cei doi amintiți, astfel că doi coordonatori cu experiență și care au pus bazele acolo la ceea ce s-a întâmplat frumos sunt în continuare bineveniți și necesari. Sau ce vreți, să distrugeți munca de două decenii de-acolo, cu niște oameni care n-ar lucra, bineînțeles, voluntari, poate nicio secundă? Asta vreți. Cine și-a făcut calcule, cât o să câștige cu peștera, rău și-a făcut, fiindcă ZVJ și oamenii de bine din această Vale n-o să vă lase să vă bateți joc, nu doar de cei din asociație, ci, în primul rând de turiști, și de un obiectiv turistic important!

Încercare nereușită de a-i atrage în ispită pe cei de la peșteră. O măgărie fără margini!

Firește că după ce am auzit aceste măgării, întreținute, culmea, chiar de cineva cu funcție într-un domeniu adiacent, ceea ce e și mai grav, am vorbit cu președintele Imre Szuhanek. Care, din păcate, ne-a confirmat că așa este, dar că lucrurile nici pe departe nu vor rămâne așa.

„Mă simt jenat de asemenea acuzații, terfelit, batjocorit. Ca și toți colegii, de altfel. Munca noastră depusă aici cu drag, voluntar, pentru un scop nobil și pentru a rămâne ceva în urmă după noi, se vede acum murdărită, pătată. Cum să ni se spună că cerem bani de la copii, pentru ca să hrănim câinii? Cum e posibil așa ceva. Eu îl voi acționa și în instanță pe cel care mi-a spus în față așa ceva și care m-a făcut mincinos și în toate felurile! Domnule, se pare că la Peștera Bolii sunt niște conflicte de interese. Pe calea Ziarului Văii Jiului, Asociația Petro Aqua roagă părinții care au venit cu copiii la peșteră să spună public dacă li s-au cerut pentru copii bani? Asociația este acuzată că pretinde de la copii bani! Niciodată! Chiar în aceste zile vom trimite la Inspectoratul Școlar o solicitare, prin care cerem să facă o anchetă la o școală din Deva, de la care a venit la peșteră un grup. Și care avea la ei mâncare pentru căței. Să aflăm cine le-a spus să vină cu mâncare, că noi în nici un caz nu și nici nu este vreo regulă la noi la peșteră în acest sens! Vrem să aflăm adevărul în acest caz, nu să fiu eu făcut mincinos și în toate felurile de către un domn! Și tot de la inspectorat să ne spună dacă vreodată vreun grup de copii de la școli au plătit bani sau atenții. Sunt foarte revoltat și consider că astea sunt niște manevre ordinare de discreditare a noastră, ceea ce nu-i corect și nu-i normal”, s-a plâns Imre Szuhanek ziarului nostru și a făcut un apel către părinți, Imre Szuhanek.

Acestea fiind spuse, să sperăm că situația se va elucida și adevărul va ieși la iveală. Repet, adevărul-adevărat și nu „adevărul” unor oameni de nimic, care vor să-i păteze pe cei din asociație, ca apoi să-i zboare de-acolo sau cine știe ce alte interese au. O măgărie, cum spuneam!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii