Chiar dacă nu a reuşit, / Avram Iancu a fost cinstit cu...

Chiar dacă nu a reuşit, / Avram Iancu a fost cinstit cu o seară românească

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 5 minute

Încheiem seria materialelor scrise din Anglia legate de proiectul traversării Canalului Mânecii fără costum de neopren de către sportivul nostru Avram Iancu, cu câteva aspecte din ultima seară petrecută la Londra, pe 14 august, în care omul de afaceri de origine română, George Beţianu, a organizat o nouă „seară românească”, una de final de proiect 100% românesc.
Susţinere până la capăt 
Totul a început cu o „seară românească în cinstea temerarului petroşenean Avram Iancu”, cum a numit-o George Beţianu, organizatorul ei, şi s-a încheiat tot în aceeaşi locaţie din Londra, cu o altă întâlnire cu românii din Londra. Chiar dacă de data aceasta n-au mai fost atâţia prezenţi ca în urmă cu o lună, tot s-au încu­metat să participe zeci de oameni, din toate sferele de activitate, oameni care trăiesc şi muncesc în capitala de pe malurile bătrânei Tamise. Printre ei l-am remarcat şi pe consilierul Ambasadei Române din Londra, Manuel Donescu, care a acordat pentru „Ziarul Văii Jiului” şi un interviu, pe care-l vom publica.
Prezenţi au mai fost şi reprezentanţii ICE WORLD Bucureşti (sponsorul principal al proiectului legat de Avram Iancu), domnul şi doamna Popescu, maseurul echipei naţionale de fotbal a României, Ionescu, şi, fireşte, sufletul întâlnirii, George Beţianu, omul care timp de o lună a ajutat din punct de vedere logistic şi moral staff-ul prezent din ţară şi, fireşte, în primul rând pe Avram Iancu.
Mulţumirile lui Iancu
„Avem în faţă un erou şi un om de excepţie. Chiar dacă nu a reuşit să ducă până la capăt traversarea, lipsindu-i doar 3,5 mile până la capăt, din cauza răcirii tot mai accentuate a apei Canalului Mânecii şi a oboselii date de acest fapt, Avram Iancu, acest român cu nume predestinat de glorie, este omul care a înotat fără costum de neopren timp de 12 ore şi 14 minute cale de 38 de kilometri! Fapt fără vreun precedent la vreun alt român de-al nostru. De aceea noi trebuie să-l privim pe acest brav român cu recunoştinţă şi să apreciem curajul lui”, a subliniat printre altele, în cuvântul său, George Beţianu.
Avram Iancu le-a vorbit celor prezenţi cu o oarecare amărăciune în glas, dar cu sentimentul că în ceea ce-l priveşte a dat totul pentru reuşită, menţionând că poate vreodată va veni soarele şi pe strada lui, mulţumind totodată celor care l-au sprijinit în acest proiect, staff-ului, precum şi tuturor românilor care l-au susţinut cu mesaje din ţară înainte de cursă: „Din punct de vedere omenesc, eu mi-am făcut treaba cu conştiinciozitate… M-am antrenat încă de la începutul anului, m-am pregătit aproape o lună în Dover, am tras de mine până în punctul unde efectiv nu se mai putea face nimic fizic… la fel, staff-ul meu care m-a însoţit pe ambarcaţiune şi din partea căruia am simţit tot timpul energia transmisă şi încura­jările. Nu pot să nu subliniez şi aportul pilotului de pe Sea Leopard şi, mai ales, aportul domnilor Adrian Popescu şi George Beţianu, care au făcut totul foarte bine şi care m-au ajutat să pun în practică acest proiect, fără de care nu aş fi putut să ajung până aici să înot. Dar când natura nu te ajută, când pe mare nu vezi măcar un minut de soare, când înoţi în apă de 16 grade şi simţi că oră de oră te lasă puterile din cauza disconfortului termic, oricât de bine ai fi pregătit, nu prea mai ai ce să faci. Asta este, viaţa merge înainte, iar în ceea ce priveşte acest vis al meu, de a trece Canalul Mânecii, am învăţat că în viaţă e bine să nu spui nu niciodată. Vom vedea ce va mai fi, deocamdată vreau să le mulţumesc – şi subliniez treaba aceasta – celor doi sponsori, domnilor Adrian Popescu, managerul ICE WORLD Bucureşti, şi domnului George Beţianu, de aici din Londra, pentru sprijinul acordat pe tot parcursul proiectului acesta, echipei care m-a însoţit, familiei mele, presei româneşti – şi în mod special Ziarului Văii Jiului – precum şi susţinătorilor mei din ţară, zecile de mii de români care mi-au transmis mesaje de încurajare sau care au urmărit tot ce s-a scris înainte de traversare ori au intrat pe adresa mea de pe internet. Vă mulţumesc, de asemenea, dumneavoastră, celor prezenţi aici, pentru căldura cu care m-aţi primit azi şi încurajările pe care mi le transmiteţi, lucruri ce mă onorează şi mă fac să ţin capul sus”.
Intervenţia consulului Donescu
„Pentru noi toţi, Avram Iancu rămâne un erou: să parcurgi 38 de kilometri într-o apă foarte rece, nu este la îndemâna oricui şi poate că, cu puţin noroc, cu o vreme mai favorabilă şi o apă puţin mai caldă ar fi reuşit. Oricum, Avram Iancu a făcut o performanţă şi pe viitor, astfel de proiecte, cred eu că ar trebui sprijinite de mai multe instituţii şi de mai multă lume. De astfel de români şi de astfel de performanţe notabile are nevoie România, iar pentru asta noi toţi, instituţiile statului şi toată lumea care poate da un sprijin cât de mic la un astfel de proiect românesc trebuie să se implice. Multă putere şi voinţă în continuare, domnule Iancu, încă o dată vă spun că performanţa dumneavoastră e uimitoare, ţinând cont în ce ape reci aţi înotat, iar timpul nu e încă trecut pentru a vă împlini visul până la capăt”¸ a spus consulul Manuel Donescu.
Iancu printre vedete
Totul s-a încheiat cu muzică românească, susţinută la chitară de poliţistul Traian şi cu mâncare tradiţională românească preparată de excelentul bucătar român Dan Ursu din produsele româneşti „Maestro”. Înainte de plecare, Avram Iancu şi Adrian Popescu i-au înmânat gazdei şi organizatorului serii româneşti tricoul şi şapca purtată de Iancu în ziua de 11 august, accesorii care imediat au fost expuse de George Beţianu la loc de cinste pe unul dintre pereţii sălii, printre tricouri semnate de jucători de fotbal sau sportivi de renume, sau de actori şi interpreţi români celebri: sportivii Gardoş şi Zmărăndescu de exemplu, actorii Marcel Iureş şi George Mihăiţă, ori interpreţii Paula Seling sau Marcel Pavel.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii