Celebrul dinozaur Zalmi de Ţara Haţegului ajunge la Galaţi

Celebrul dinozaur Zalmi de Ţara Haţegului ajunge la Galaţi

Timp de citire: 2 minute

La sfârşitul acestei săptămâni, mai exact vineri şi sâmbătă, la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi vizitatorii pot face cunoştinţă cu un dinozaur autohton – Zalmoxis robustus. Este vorba de o reconstrucţie ştiinţifică a unui dinozaur din Ţara Haţegului, realizată de paleoartistul canadian Brian Cooley pentru viitorul Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania.

Zalmi, cum este cunoscut între prieteni, a ajuns la Galaţi împreună cu o echipă de voluntari de la Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului în cadrul proiectului „La Zăvoi” coordonat de Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020 în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Asociaţia Drag de Haţeg şi finanţat de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat prin programul Spaţii Verzi.

Zalmoxis robustus este o specie de dinozaur ierbivor, aparţinând ornithopozilor, care a trăit acum 65 de milioane de ani, în perioada numită Cretacicul superior, în locurile unde astăzi se află Ţara Haţegului. Pe atunci zona era o insulă cu climat tropical, unde dinozaurii s-au adaptat unui mediu restrâns şi şi-au redus, în timp, dimensiunile, devenind mai mici decât rudele lor de pe continent. Din această cauză ei sunt denumiţi „dinozaurii pitici din Transilvania”.

„La Zăvoi” a apărut ca urmare a colaborării dintre cele mai bune proiecte ale anului 2014. Este vorba despre Casa Vulcanilor, realizată anul trecut la Densuş de către Voluntarii pentru Geoparc, şi Grădina Senzorială din municipiul Galaţi. Cele două proiecte au fost distinse cu Premiul Spaţii Verzi de către MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat. Anul acesta cele două asociaţii vor face un schimb de experienţă. Voluntarii pentru Geoparc vor învăţa cum se realizează o grădină senzorială şi, în acelaşi timp, îi vor învăţa pe voluntarii de la Galaţi cum se face o construcţie din materiale ecologice.

Proiectul „La Zăvoi” propune renaturarea unei locaţii din interiorul Grădinii Botanice cu o suprafaţă totală de 400 metri pătraţi şi punerea ei în valoare pentru a prezenta publicului vizitator elementele de ecosistem al zonelor umede aşa cum existau ele în interiorul şi în jurul municipiului Galaţi până acum 30 de ani. Astfel, spaţiul tematic nou creat va reconstitui identitatea naturală specifică întregului spaţiu urban de pe malul Dunării. Activităţile de educaţie ecologică ce se vor desfăşura în acest spaţiu – Zăvoi Box, vor încuraja dezvoltarea unor elemente de educaţie inter-generaţională astfel încât generaţia în vârstă să relateze celor tineri povestea locului unde se află (locaţia actuală a Zăvoiului) unde, cu mai puţin de 30 de ani în urmă, exista o zonă umedă, de luncă, cu toate elementele sale specifice de floră şi vegetaţie.

Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii