Cel mai bine finanțat domeniu cu bani europeni, slab pregătit în județul...

Cel mai bine finanțat domeniu cu bani europeni, slab pregătit în județul nostru. Dacă vrei, iată cum poți să pui mâna pe fonduri și să te dezvolți în agricultură?

Timp de citire: 2 minute

În data de 26 mai, Comisia Europeană a aprobat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În conformitate cu articolul 19 al Regulamentului (UE, EURATOM) nr. 131J/2013 al Consiliului din 2 decembrie 2013 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020, alocarea financiară neutilizată în exerciţiul financiar 2014, pentru Statele Membre al căror program de dezvoltare rurală nu a fost aprobat în anul 2014, a fost redistribuită în 2015-2016. Bani sunt mulți, dar cine-i poate accesa dacă nu avem oameni pregătiți în domeniu?

Dar cum se formează în județul Hunedoara tinerii solicitanți, dacă se hotărăsc să facă carieră în agricultură? Singura șansă este Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu. Fiind cu specific agricol, şcoala posedă domenii funciare vaste şi o fermă didactică cu profil zootehnic unde tinerii se pot pregăti temeinic. Specializările sunt variate: tehnician contabil, tehnician veterinar pentru animale de companie, tehnician în industria alimentară, tehnician ecolog, tehnician silvic, mecanic agricol. Cine dorește să-și consolideze studiile poate alege facultățile de profil din țară, în marile centre universitare, dar în județ nu pot face studii superioare în domeniu.

Cum bani europeni nu se pot lua decât cu firmă în domeniu și personal calificat, șansa de a obține diplomele necesare specializării vine de la Camera Agricolă Județeană Hunedoara. Aceasta organizează cursuri de calificare nivel în meserii din domeniul agricol: apicultor, lucrător în cultura plantelor, lucrător în creșterea animalelor, pomicultor, la o taxă de 500 de lei.

De ce este bine să ai studii agricole și să te lansezi în afaceri cu bani europeni? Pentru că avantajele sunt nenumărate. Pentru perioada de programare 2014-2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale derulează Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) aferent perioadei de programare 2014 având ca obiectiv sprijinirea fermierilor din România.

Principalele priorităţi de dezvoltare rurală asupra cărora PNDR 2014-2020 se concentrează sunt:

  • Modernizarea şi creşterea viabilităţii exploataţii lor agricole prin consolidarea lor şi deschiderea către piaţă si procesare produselor agricole;
  • Încurajarea întineririi generaţiilor do agricultori prin sprijinirea instalării tinerilor fermieri;
  • Dezvoltarea infrastructurii rurale de bază pentru atragerea investiţiilor în zonele rurale şi crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea spaţiului;
  • Încurajarea diversificării economiei rurale prin crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici în sectoarele non-agricole din mediul rural;
  • Încurajarea dezvoltării locale în responsabilitatea comunităţii prin intermediul abordării TF.ADF.R
  • Promovarea sectorului pomicol ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicat (subprogramul pomicol, Investiţii în exploataţii pomicol ) – Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol (Sprijin pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor operaţionale, dezvoltarea de noi proiecte-pilot, produse şi procese. Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare).

În ceea ce priveşte perioada de programare 2014-2020, măsura dedicată tinerilor fermieri va continua prin intermediul sub-măsurii  – Sprijinirea tinerilor fermieri, din cadrul măsurii – Dezvoltarea fermelor şi a întreprinderilor a PNDR 2014-2020. Sub-măsura  beneficiază de o alocare totală de 444.119.556 euro, sprijinul public nerambursabil acordat pe o perioadă de maxim trei ani pentru sectorul agricol şi cinci ani în cazul sectorului pomicol

Începând cu 25 martie este deschisă sesiunea de depunere a proiectelor pentru SM 6.1, pentru sesiunea din 2015 fiind alocată suma de 111.209.889 euro. Până la data de 25.06.2015, au fost depuse 78 proiecte în valoare publică de 3.340.000 euro în cadrul acestei submăsurii.

Dacă tinerii solicitanţi nu deţin în proprietate teren, aceştia pot prelua în arendă/concesiune o exploatație pe o perioadă de cel puţin 10 ani de la momentul depunerii cererii de finanţare, iar în cazul exploataţiilor pomicole minimum 15 ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii