Ce trebuie să știi dacă vrei să înființezi o plantație pomicolă. Prof....

Ce trebuie să știi dacă vrei să înființezi o plantație pomicolă. Prof. univ. dr. Radu-Liviu Șumălan: “Nu pierdeți trenul finanțărilor pentru înființarea de plantații pomicole!”

Timp de citire: 6 minute

Proprietarii și arendașii de terenuri din întreaga țară au ocazia de a obține fonduri europene nerambursabile reprezentând între 50 și 90% din cheltuielile necesare înființării unei plantații pomicole. Sumele, acordate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pot acoperi cheltuieli precum consultanța și studiile premergătoare, pregătirea terenului, materialul biologic, sisteme de protecție (gard, plasă antigrindină etc.), sisteme de irigare, achiziția de utilaje și costurile cu munca vie. Nu se finanțează activitatea de întreținere a plantaților după înființare. Co-finanțarea poată fi făcută cash, sau prin lucrări executate de către proprietar ori arendaș, după caz.

Mai multe amănunte cu privire la această reală oportunitate pentru proprietarii și arendașii de terenuri aflăm de la prof. univ. dr. Radu-Liviu Șumălan, titular al catedrei de Fiziologie vegetală din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timișoara.

În mediul privat, ca proprietar al Agrosfere SRL – societate specializată în proiectarea tehnică pentru înființarea de plantații pomicole și servicii conexe – prof. univ. dr. Șumălan (foto) a conștientizat ocazia oferită proprietarilor de terenuri și, până la momentul actual, a pus deja în operă pentru beneficiari privați mai multe plantații pomicole (de alun, nuc, mur cu ghimpi ori zmeur în sistem ecologic sau super intensiv) situate în județele Timiș, Arad, Cluj, Caraș-Severin și Bistrița-Năsăud.

Vorbim despre plantații cu suprafețe de până la 180 de hectare, ale căror produse aduc deja reale satisfacții proprietarilor. Prof. Șumălan spune cititorilor noștri exact ceea ce le-a spus, încă de la prima întâlnire, și beneficiarilor de până acum ai muncii sale: “Nu pierdeți trenul finanțărilor pentru înființarea de plantații pomicole!”.

Primul pas…

…pe care trebuie să îl facă persoanele care doresc să obțină fonduri pentru înființarea de plantații pomicole este să se asigure fie că dețin în proprietate o suprafață de teren, fie să încheie un contract de arendă pentru o perioadă mai mare de timp (între 10 și 25 de ani).

Perioada de arendă trebuie raportată la cea de exploatare a plantației. Ca un exemplu, dacă se dorește înființarea unei plantații de nuc, perioada contractului de arendă trebuie să fie mare, spre 25 de ani.

Important de menționat că, pentru a obține fonduri, nu este neapărat nevoie de zeci sau sute de hectare de teren. În baza unui proiect tehnic întocmit de către Agrosfere SRL, s-a reușit înființarea unei plantații de mur cu ghimpi în sistem super intensiv pe o suprafață de numai 2,5 hectare la Șarlota, în județul Timiș.

Al doilea pas…

…important în drumul deloc anevoios spre o plantație pomicolă este verificarea notei de favorabilitate (naturală sau potențată) a terenului. Pe înțelesul tuturor, lucrurile stau altfel: fiecare specie de pom sau arbust fructifer are o notă de favorabilitate la nivelul fiecărei localități din România.

Pentru a verifica favorabilitatea unei anume specii pentru localitatea de care sunteți interesat(ă), accesați fișierul Anexa 7 areale STP 4.1a de la acest link.

Pentru reușita proiectului, este recomandat ca favorabilitatea speciei în localitatea în care se află terenul dumeavoastră să fie mare. Dacă vi se pare complicat, nu disperați. Pentru astfel de situații există consultanții, profesioniști pregătiți să răspundă întrebărilor și așteptărilor dvs.

Așadar, indiferent dacă ați verificat sau nu criteriile minime de eligibilitate menționate la pașii anteriori, se impune o primă discuție, informală, cu consultantul. Având deja un portofoliu de proiecte transformate în realitate, Agrosfere SRL constituie o opțiune viabilă pentru dvs. Specialiștii Agrosfere se ocupă, practic, de absolut toate etapele necesare: de la idee până la înființarea efectivă a plantației pomicole. Ba chiar, vă pot oferi consultanță și după implementarea efectivă a proiectului, la momentul în care doriți sfaturi avizate pentru exploatarea corectă a unei plantații pomicole.

Cum îți poți transforma visul în realitate?

După verificarea criteriilor de eligibilitate, se trece la partea practică și cea scrisă a proiectului. Prin intermediul unui laborator acreditat se realizează studiul pedologic. Mai exact, vorbim despre analize fizico – chimice ale terenului, de stabilirea clasei de pretabilitate a solului pentru specia/speciile pe care intenționați să le utilizați și de bonitarea terenului. După aceste etape, specialiștii Agrosfere trag concluziile care se impun și vin în fața dvs. cu o serie de recomandări. Spre exemplu, ei vă pot confirma că plantația de nuc pe care o doriți este pretabilă terenului, dar vă pot recomanda și să utilizați o parte din teren pentru o altă specie pomicolă sau de arbuști fructiferi.

Urmează întocmirea efectivă a proiectului tehnic, care descrie situația actuală din teren, dar și felul în care viitoare plantație va “funcționa” efectiv. Spre exemplu, daca este cazul, sunt proiectate sisteme de irigație și sunt identificate soiurile pretabile de material săditor.

Un alt aspect pozitiv al colaborării cu Agrosfere este acela că specialiștii firmei dețin deja informații (o adevărată bază de date) de care veți avea nevoie: furnizori interni și externi de material săditor, societăți specializate în curățarea mecanizată a terenurilor, furnizori de utilaje pentru partea de întreținere și recoltare ori furnizori de input-uri (produse ecologice, fertilizanți, pesticide etc.).

Mai apoi, înainte de a depune efectiv proiectul dvs. pentru finanțare, toate piesele sunt puse laolaltă: studiul pedologic, proiectul tehnic, documentele de proprietatate, cele care dovedesc capacitatea de susținere și derulare a proiectului etc. Dar, de asemenea important, Agrosfere întocmește, depune și obține pentru dvs. și autorizațiile necesare pentru derularea proiectului (după caz, cum ar fi autorizațiile de construire, există și posibilitatea și dvs., ca beneficiar, să vă revină anumite obligații asupra cărora veți fi informat din timp).

După semnarea contractului…

…de finanțare încep etapele efective de implementare a proiectului. Acestea pot consta, și nu numai, din contactarea unei firme pentru curățarea și pregătirea terenului, achiziționarea de material săditor și sisteme de irigare / protective / susținere, înființarea efectivă a plantației. După cum am arătat, specialiștii Agrosfere vă pot fi alături și cu consultanță în partea de implementare, cu sfaturi privind tehnologia utilizată, sursele de material biologic de calitate, precum și soluții de marketing pentru comercializarea producției obținute.

Un exemplu de succes

La Biled, localitate situată la aproximativ 20 de km de Timișoara, a fost înființată o plantație de nuc în sistem intensiv ca urmare a unui proiect tehnic întocmit de Agrosfere SRL. Plantația se întinde pe o suprafață de 2 hectare, soiurile utilizate fiind Chandler (de bază) și Franquette (polenizator). S-au utilizat puieți altoiți – anul II, cu talie cuprinsă între 1,5 și 2 metri din categoria “material biologic certificat”.

Se estimează ca plantația să atingă nivelul de productivitate, adică să intre pe rod, la 5 (cinci) ani de la plantare, spre deosebire de nucii nealtoiți, care intră pe rod la 10-12 ani de la plantare. Tehnologia de întreținere este cea clasică, bazată pe substanțe de tratament și fertilizanți chimici. Deși înființată în 2016, primele fructe au apărut deja anul acesta.

Avantajele unei plantații de nuc: se pot cultiva în diverse zone (de la câmpie până în zona montană), investiție la hectar redusă în comparație cu alte specii, lucrări de întreținere puține, tratamente și tăieri doar în primii ani de vegetație, perisabilitate redusă a producției.

Ce plantație poți înființa în zona ta?

S-ar impune, credem, și câteva exemple. Pentru județul Timiș, în zona Făget, pretabile sunt plantațiile de afin, alun, castan comestibil, căpșun, cireș, gutui, măr, nuc, păr, piersic, nectarin, prun, vișin, zmeur, mur, trandafir, măceș, corn.

Pentru județul Hunedoara, zona Bănița, pretabile sunt plantațiile de afin, alun, castan, coacăz, gutui, măr, nuc, păr, prun, vișin, zmeur, mur, trandafir, măceș, corn.

Informații concrete referitoare la localitatea dvs. puteți afla, după cum spuneam, la link-ul prezentat în acest articol.

Informații corecte și complete…

…pe această temă puteți obține de la specialiștii Agrosfere SRL, cu sediul social în comuna Giarmata, județul Timiș, astfel:

  • cu programare telefonică (0730 167527, 0723 547363) a unei întâlniri la biroul din Timișoara;
  • prin e-mail: agrosferesrl@gmail.com;
  • accesând pagina Agrosfere pe Facebook.

Lista completă a serviciilor…

…oferite de Agrosfere SRL este: accesare și management proiecte fonduri europene, proiectare tehnică pentru înființare plantații pomicole, întocmire amenajamente pastorale, întocmire registru spații verzi (cadastru verde) urban și rural, studii pedologice, proiectare peisagistică, studii de fezabilitate spații verzi, proiectare locuri de joacă și terenuri sportive.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii