Caz de targă la Apa Serv Valea Jiului SA. / Firmă fantomă din...

Caz de targă la Apa Serv Valea Jiului SA. / Firmă fantomă din Spania, prinde câte o bucată din contracte de 10.299.358 lei + TVA și 26.295.669 lei + TVA, deși are codul fiscal revocat. Asociatul unic al firmei, condamnat deja definitiv în România pentru obținerea ilegală de fonduri europene. Ăștia-s oamenii cu care PSD-ul lui Nistor și Avram modernizează județul!

Timp de citire: 3 minute

Ca lider de asociere, Metalprod West SRL Șoimuș semna, la data de 24 februarie 2020, două contracte de lucrări cu Apa Serv Valea Jiului SA, referitoare la „Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare Aninoasa și a aducțiunii Morișoara” (10.299.358 lei + TVA) și „Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare Vulcan” (26.295.669 lei + TVA).

Pentru a dovedi o capacitate corespunzătoare de executare a contractelor, liderul de asociere a apelat la cooptarea Masecons 2010 SL, societate înregistrată în februarie 2010 în Plaza Gutierrez Mellado 7 Benalup – Casas Vieja (Cádiz, Spania), având ca asociat unic pe Carlos Alberto Gonzales Alvarez.

Personajul menționat a fost deja condamnat definitiv în 20 octombrie a.c., de către Curtea de Apel Alba Iulia, pentru obținerea ilegală de fonduri europene prin prezentarea de documente false la o licitație publică. Dosarul a fost instrumentat de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia, prejudiciul fiind de peste 4,2 milioane de euro. Documentele false au rolul de a dovedi în mod nereal experiența similară solicitată la licitațiile publice, oală cu lături în care a intrat și Apa Serv Valea Jiului SA, controlată de către PSD.

Potrivit informațiilor furnizate duminică, 23 octombrie 2022, de către Registrul Comercial Cádiz (Spania) societatea are un capital social subscris de numai 3.100 de euro și i-a fost revocat codul fiscal la data de 08.07.2019. De altfel, din verificările derulate duminică la Agenția Fiscală spaniolă, s-a reconfirmat faptul că Masecons 2010 SL are codul fiscal revocat, consecința fiind retragerea dreptului de a derula activitate. Mai pe românește: oficial, firma nu există, nu este înregistrată fiscal și nu avea dreptul de a fi parte, ca asociat, în contractele semnate de reprezentanții Apa Serv Valea Jiului SA în februarie 2020. Asocierea cu care ASVJ SA a semnat contracte de milioane de euro la începutul anului 2020 includea și o firmă fantomă, controlată de un individ condamnat pentru fraudarea (obținerea ilegală) de fonduri europene.

Mai mult, societatea nu are dreptul de a activa nici pentru că nu și-a depus situațiile financiare anuale, ultimele documente de acest gen disponibile în registrele publice spaniole fiind cele referitoare la anul 2010. Da, ați citit bine: 2010. Interesant ar fi de văzut cum și-au dovedit spaniolii istoricul financiar în fața ASVJ SA, dacă la autoritățile spaniole NU au fost înregistrate situații anuale.

În fața procurorilor DNA, care au instrumentat recent un dosar similar pe numele lui Carlos Alberto Gonzales Alvarez, membrii Comisiei de evaluare a documentelor depuse în cadrul licitației pentru cele două loturi menționate vor avea două variante: să preia asupra lor culpa de a nu fi verificat faptul că asocierea câștigătoare includea o societate cu comportament de firmă fantomă (inclusiv faptul că au facilitat fraudarea de fonduri europene), sau să spună dacă și cine le-a impus să nu fie vigilenți în verificarea documentelor depuse de firma spaniolă.

Pe lângă cele de mai sus, faptul că – săptămâna trecută, pe fondul unor neînțelegeri între firmele asociate în cadrul contractului „Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare Aninoasa și a aducțiunii Morișoara”- cei de la Drupo SRL au decopertat o stradă din Aninoasa și și-au luat asfaltul înapoi… pare joacă de copii. Când stau pe contracte de ordinul milioanelor și milioanelor de euro, regii lucrărilor publice își mai trag și clapa, la mișto.

Dacă tot fac drumul, procurorii DNA ar putea lămuri dacă și în care cercuri politice la nivel de județ este adesea văzut administratorul Metalprod West SRL Șoimuș, că poate se leagă ceva și din asta. Dacă nu reușesc să obțină documentele de la autoritățile spaniole (prima oară se pare că nu le-a ieșit, ori nici măcar nu au încercat), membrii comisiei de evaluare din cadrul ASVJ SA ne pot cere ajutorul.

Vom reveni.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii