Câte ceva despre organizarea administraţiei locale petroşenene în caz de situaţii...

Câte ceva despre organizarea administraţiei locale petroşenene în caz de situaţii de urgenţă

Timp de citire: 2 minute
Am stat de vorbă cu Ion Bunea, inspector de Protecţie civilă la Petroşani. Puţină lume ştie, acel Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă este întotdeauna convocat în situaţiile în care se primesc avertizări de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Operaţional I.S.U., sau când se constată un pericol iminent de producere a unei situaţii de urgenţă în localitate (ploi torenţiale urmate de viituri, incendii de pădure sau de vegetaţie, accidente grave pe căile de transport sau pericole în acest sens, alunecări de teren care pot afecta locuinţe, cutremure sau alte dezastre provocate de natură sau în pericol de provocare.
Serviciu de categoria I, coordonat de primar
Ion Bunea susţine că, la nivelul municipiului Petroşani, “este organizat un Serviciu Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, în subordinea Consiliului Local Petroşani, coordonat direct de primar. Acest serviciu este de categoria I, de prevenire a situaţiilor de urgenţă. Formaţiunile de intervenţie ale municipiului Petroşani sunt formate din profesioniştii din cadrul Companiei de Pompieri, care sunt în subordinea directă a ISU, de la IPJ şi IJJ Hunedoara. Primăria intervine cu operatorii economici, care au constituite formaţiuni pentru intervenţie pentru situaţii de urgenţă, în special operatorii economici care coordonează serviciile de utilităţi pentru comunitate. Pe lângă aceste structuri pot interveni şi formaţiuni de Cruce Roşie, sau voluntari de la alte ONG-uri”, a detaliat Bunea.
Adăposturile sunt baza
Administraţia şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă au pusă la punct o „reţea” de adăposturi, dacă o putem numi aşa, menită să adăpostească şi să protejeze populaţia în cazuri de extremă urgenţă.
„Adăpostirea populaţiei se face în funcţie de gravitatea situaţiei, care necesită şi evacuarea în instituţiile de învăţământ care au cămine, hotelurile şi motelurile din zonă, module de locuit, tabere de sinistraţi formate rapid şi cu ajutorul corturilor de campare (doar pe timpul anotimpului cald). Persoanelor care vor fi adăpostite sau evacuate trebuie să li se asigure imediat condiţiile minime de trai, pe o perioadă oarecare de timp. În cazul unor dezastre, în limitarea şi lichidarea efectelor acestora vor fi implicate toate instituţiile statului, de la nivel local, până la nivel central”, ne-a mai spus Ion Bunea.
Sistem de alarmare performant la Petroşani
Municipiul Petroşani dispune de un sistem de alarmare centralizat, compus dintr-o centrală de alarmare, opt sirene electrice de 5 kW fiecare şi de o sirenă electronică.
„Este foarte important ca populaţia să ştie semnalele de alarmare, toate aceste semnale de alarmare fiind de 2 minute. Semnalul cel mai important de reţinut este cel legat de dezastre – este vorba de 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. După orice semnal de alarmare este dat semnalul de încetare a alarmei care este-un semnal continuu de 2 minute”, a mai declarat inspectorul de protecţie civilă.
Corneliu BRAN

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii