Un sondaj recent aruncat pe piață de către PSD o creditează pe Carmen Hărău, deputat de Hunedoara, cu un grad de încredere pozitivă (adică „potrivită”, „mare”și „foarte mare”) de 42,5%. Deși prezentată drept o informație negativă, poziționarea deputatului în sondajul chipurile comandat de PSD la nivelul municipiului Hunedoara este, de fapt, o laudă la adresa liderului liberal amintit.
Chiar și pe cifrele din sondajul PNL, Carmen Hărău (cel mai activ parlamentar hunedorean – sursa aici) bate din punct de vedere al încrederii populației marea majoritate a politicienilor români. Astfel, potrivit studiului ”Partidele politice din România – percepţii şi reprezentări” realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES în 2 februarie 2016, pe un eșantion total de 1.199 de subiecți cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia adultă din România, marjă de eroare ±2,9%, încrederea negativă („puțină” și „foarte puțină”) în politicieni se ridică la nivelul de 92% (click aici și aici pentru sursă).
Analizați cu atenție cifrele: un sondaj serios, realizat științific de o entitate autorizată și cunoscută, spune că politicienii sunt la pământ: 92% dintre românii cu drept de vot nu au încredere în aceștia.
Un sondaj aruncat pe piață de PSD, neasumat de vreo instituție de sondare a opiniei publice, atribuie deputatului Hărău un grad de încredere pozitivă de 42,5%. În mod cert, un grad de încredere ridicat în raport cu cel realmente înregistrat de alți parlamentari de Hunedoara, începând cu Laurențiu Nistor, a cărui gașcă a îngropat economia hunedoreană prin falimentarea CEH SA.
De altfel, nici măcar când vor să discrediteze, pesediștii nu știu să o facă cu cap. Se acreditează ideea că sondajul otrăvit ar fi fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane din municipiul Hunedoara, în perioada 8-10 aprilie 2016, cu o marjă de eroare de +/-3%.
Științific vorbind, pentru o eroare limită admisă de 3% și un eșantion de 1.000 de persoane, mărimea colectivității totale (la nivelul căreia se aplică sondajul) nu poate depăși 10.000 de persoane. Așadar, dacă tot vor să ne mintă credibil, le sugerăm social-democraților să mai umble pe la cifre. Cel puțin la eșantion și marja de eroare. Altfel, cu asemenea sondaje încropite pe colțul mesei, pot cel mult să-i strice la burtă (de râs) pe absolvenții de Sociologie. Ăștia de la PSD chiar și când vor să mintă își laudă adversarii…