Canicula pune pe jar autorităţile din Petrila

Canicula pune pe jar autorităţile din Petrila

Timp de citire: 3 minute

Codurile galben şi portocaliu de caniculă au obligat şi autorităţile locale din Petrila să ia măsuri de urgenţă pe raza localităţii.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Petrila, convocat de primar

Marţi, 7 iulie, dis de dimineaţă, primarul Ilie Păducel i-a convocat din nou la discuţii pe reprezentanţii SVSU Petrila, precum şi pe cei ai Poliţiei Locale. Asta după ce cu o zi înainte tot primarul convocase Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Petrila, unde s-au stabilit, concret, câteva măsuri imediate, în acest sens fiind încheiat şi un proces-verbal cum prevede legislaţia. „Nu e de glumă cu aceste coduri de caniculă, mai ales pentru persoanele care au probleme de sănătate, sau pentru cei în vârstă. Am luat câteva măsuri importante, pe care o să vi le comunice domnul Alexandrescu, şeful SVSU Petrila, aici de faţă”, a menţionat primarul localităţii pentru ZVJ.

Conform prognozelor, azi la Petrila vor fi peste 36 de grade Celsius la umbră!

Stând de vorbă cu Neculai Alexandrescu pe această temă, acesta ne-a dat câteva măsuri întreprinse de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Petrila.

„Codul portocaliu va începe în data de 8 iulie, când se preconizează şi la Petrila temperaturi de 38-39 de grade Celsius la umbră, cu depăşirea pragului critic de confort termic de 80 de unităţi. Măsurile luate de comitet au fost mai multe, în primul rând la nivel de localitate au fost înfiinţate mai multe puncte de distribuire a apei (la Serviciul Taxe şi Impozite de pe strada Minei nr. 33, la SPLAS Petrila de pe strada 8 Martie, la Piaţa „Grand Marr”, în sediul Primăriei oraşului Petrila, în sediul SVSU Petrila din Lonea şi la Cap Linie Cimpa), două puncte de acordare a primului ajutor – Centrul de Permanenţă Petrila şi sediul SVSU-SMURD Petrila (sediul de la Lonea). De asemenea, beneficiarii ajutorului social, care prestează muncă în cadrul primăriei, au primit reducere la programul de muncă. Astfel, ei vor lucra în intervalul 7,30-10,30, în loc 7,30-13,30. Maşina salvării e operaţională, ca în tot timpul anului, 24 de ore din 24, la fel şi pompierii, pregătiţi să intervină în aceste zile foarte rapid la toate solicitările, mobilizarea fiind totală”, a declarat Neculai Alexandrescu. Care ne-a mai spus şi faptul că, în ziua de luni, când a fost cald, dar nu caniculă, numărul apelurilor la SMURD Petrila s-a dublat faţă de o zi obişnuită. „Nici nu vrem să ştim ce va fi când afară vor fi peste 36-37 de grade la umbră… De aceea rugăm oamenii să fie atenţi şi să-şi ia toate măsurile de precauţie, cu atât mai mult persoanele bolnave, în vârstă sau copiii”, a menţionat acesta.

Recomandări pentru cetăţeni de la M.A.I.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul M.A.I., a emis pentru cetăţeni câteva recomandări, preluate imediat şi de către S.V.S.U. Petrila. Astfel, prin intermediul ZVJ, Neculai Alexandrescu recomandă petrilenilor să evite pe perioada caniculei efortul fizic în soare, mai ales în intervalul de timp 11,00-18,00, să bea minim 2 litri de lichide pe zi, dar nu prea reci, să poarte haine lejere, subţiri, deschise la culoare şi pălării de soare pentru evitarea insolaţiei, să-şi protejeze pe cât posibil vederea prin purtarea de ochelari de soare, să mănânce echilibrat şi variat produse cu valoare calorică mică şi cât mai multe fructe şi legume, evitând astfel mâncarea grasă şi grăsimile, să evite consumul de băuturi carbogazoase şi băuturi alcoolice şi să nu facă exces de cafea şi ţigări.

Atenţie: se interzice cu desăvârşire, în aceste zile, utilizarea focului deschis!

O chestiune foarte importantă am lăsat-o mai la urmă! Pe perioada caniculară, pe raza oraşului Petrila SE INTERZICE utilizarea focului deschis, conform Ordinului Comun nr. 605/579/8008 din 2008 al MAI şi al MADR. „Nerespectarea acestor măsuri se sancţionează contravenţional, conform HG nr. 537/2007, cu sancţiuni cuprinse de la 1.000-2.500 lei. Rugăm cetăţenii de la case să înţeleagă acest apel al nostru, pentru că nu e de glumă, iar orice abatere va fi penalizată”, au specificat atât primarul Ilie Păducel, cât şi Neculai Alexandrescu, şeful SVSU Petrila. Aşadar, adio curăţenie prin grădini şi grătare în această săptămână, până trece canicula!

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii