Căldură mare / Vremea din aceste zile poate aduce probleme grave de...

Căldură mare / Vremea din aceste zile poate aduce probleme grave de sănătate

Timp de citire: 3 minute

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Hunedoara avertizează că atunci când termometrele arată la umbră peste 34 de grade Celsius, trebuie să evităm pe cât posibil să ieșim afară. Pe străzile cu asfalt încins și printre blocurile ce radiază căldura, chiar și cel mai sănătos organism poate să cedeze.

Fără o hidratare corespunzătoare, care să mențină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolație, epuizare sau șoc hipertermic. Astfel, „primul val de temperaturi ridicate din această vară poate să determine efecte negative asupra populației din județul nostru, mai ales pentru copii, vârstnici și persoanelor cu dizabilități sau boli cronice – pot să apară lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii”, spun specialiștii DSP Hunedoara.

Câteva dintre lucrurile grave care ni se pot întâmpla de la căldura excesivă e bine să fie cunoscute.

Astfel, crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, brațelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activități fizice solicitante. În aceste condiții, orice activitate fizică va fi sistată, iar pacientul va intra în repaos într-un loc răcoros. Activitățile fizice intense pot fi reluate după mai multe ore, când canicula s-a mai potolit. Este recomandat consumul de lichide precum sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate cu apă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.

Epuizarea cauzată de temperaturile ridicate apare după câteva zile de călduri excesive și se manifestă prin somnolență, senzația de slăbiciune și oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul lichidelor, iar dacă simptomele continuă va fi solicitat ajutorul medicului.

Insolația este dată de expunerea directă și prelungită a capului la soare. Se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolență, greață și eventual pierderea cunoștinței, febră și uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolație este mult mai ridicat la copii. De aceea, trebuie evitată expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11-18. Iar cel care a făcut insolație va fi dus la umbră, încercându-se răcirea corpului cu gheață sau apă rece, ventilație, administrarea unei cantități consistente de lichid.

Șocul hipertermic este o urgență medicală. Apare ca urmare a incapacității organismului de a-și menține temperatura normală, aceasta crescând repede, ajungând/ depășind 40 grade Celsius. Simptomele șocului sunt: pielea este foarte caldă, roșie și uscată, dureri de cap violente, dezorienatare și pierderea cunoștinței (leșin) și chiar convulsii. În acest caz va fi solicitat serviciul de urgențe medicale. Până la sosirea ambulanței bolnavul va fi dus la umbră, udat cu apă rece sau, dacă este posibil, persoanei i se face un duș rece. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, șocul hipertermic poate fi fatal.

Mihaela PETROȘAN

Vestimentația în zilele cu temperaturi ridicate trebuie să fie lejeră și amplă, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării sau șepci în culori deschise. O mare atenție trebuie acordată copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități, oferindu-le periodic lichide, chiar dacă nu sunt solicitate.

Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis întrucât acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, va fi evitat consumul băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. În schimb, DSP Hunedoara recomandă consum ridicat de fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii