Călător prin Dover / Cel mai mare castel medieval din Anglia

Călător prin Dover / Cel mai mare castel medieval din Anglia

Timp de citire: 5 minute
Aflat la 122 km de Londra, în portul din Dover debarcă, anual, peste un milion de pasageri şi turişti, de pe vasele de croazieră sau veniţi cu maşini proprii (ori prin agenţii de turism). Numele celebru de „Albion” are legătură directă cu „coastele albe”, care sunt primul lucru ce apare în faţa turistului care vine, pe mare, dinspre continent. „Stâncile Albe” sunt foarte spectaculoase, mai ales văzute în zilele însorite. 
Culoarea lor diferă, în funcţie de soare şi de lumina reflectată de el în diferite perioade ale zilei, de la un alb imaculat până la un alb şters, când soarele dă să apună. La baza stâncilor se află portul fortificat Dover, iar în vârful lor tronează, de secole, Castelul din Dover. 
Principalul punct de atracţie 
Oraşul Dover este aşezat pe valea Râului Dour, la baza dealurilor din această zonă faimoasă din Kent. Castelul, principalul punct de atracţie turistică, este deschis zilnic de la orele 10,00 la orele 18,00, ultima intrare fiind permisă la orele 17,00. Intrarea costă 19 lire sterline, iar copiii până la 10 ani nu plătesc bilet de intrare. Biletul este, de fapt, un simplu abţibild pe care scrie „Castelul Dover” şi care se pune la mână, acesta fiind purtat pe tot parcursul vizitei.
Prima oară, după ce a ajuns cu autobuzul la castel din oraş care circulă din oră în oră, turistul dă cu ochii de o pantă, nu foarte abruptă, apoi trece peste podul de deasupra şanţului de apărare care înconjoară tot castelul. După care intră efectiv pe porţile impunătoare ale castelului. Trebuie subliniat că la intrare vizitatorii primesc după ce plătesc biletul şi câte o hartă, foarte utilă, în condiţiile în care Castelul din Dover are un întreg domeniu, cu construcţii ridicate în mai multe etape istorice, întreg domeniul fiind foarte bine întreţinut. Nu degeaba timp de secole acest castel, şi fortificaţiile care ţin de el, a protejat coastele Angliei în calea năvălitorilor, fie că au fost ei francezi, spanioli, olandezi sau germani, ori simpli piraţi rătăcitori.
Misterul tunelurilor subterane
Castelul este construit încă din anul 1180. Multe din clădirile anexă şi din turnuri s-au construit mai apoi, în mai multe etape din istoria medievală, una destul de zbuciumată pentru englezi şi britanici în general. Culmea, după peste 760 de ani, în secolul XX, castelul era încă folosit, dacă vă vine să credeţi, tunelurile secrete având rolul de adăpost antiaerian, dar şi de spital pentru răniţii de pe front, adăpostind şi trupele militare pentru apărare.
Castelul este împărţit în cinci părţi, fiecare astfel de zonă referindu-se la o altă perioadă istorică. Prima dintre aceste zone cuprinde „Farul Roman” şi „Biserica St. Mary i Castro”, o splendoare de biserică din piatră, această zonă fiind de altfel şi cea mai veche a castelului. Apoi urmează castelul medieval în sine, corpul de bază cum ar veni, construit chiar în centrul domeniului, împreună cu „Marele Turn”. Aici se pot vedea camera regală, came­ra reginei, sala consiliului şi a consfătuirii, capela şi sala de rugăciune, camera scribilor, bucătăria şi alte anexe ale slujitorilor, precum şi diferite odăi ale celor bogaţi care locuiau în acest castel. Într-una din încăperi, într-un loc de trecere pe unul dintre întortocheatele coridoare, se poate vedea coroana regală, pusă la loc de cinste, în apropiere aflându-se şi sala tronurilor.
A treia zonă se compune dintr-o reţea vastă de tuneluri medievale, construite mai târziu, strict pentru apărare sau pentru fugă în caz de probleme majore.
În cea de-a patra zonă se pot vedea tot felul de cazemate şi clădiri care găzduiau oştenii care apărau castelul şi supravegheau zona Doverului, de sus, în evul mediu, iar mai apoi militarii britanici care au apărat Doverul de invazia nemţilor. Ultima zonă se compune din mai multe expoziţii, aflate sub denumirea generică: „Dover şi războiul”. Referirea vine, aţi ghicit, de la Al Doilea Război Mondial, englezii fiind mândri – şi au de ce – că armata germană n-a reuşit să pătrundă pe pământ britanic, cu toată dorinţa lui Hitler şi cu toate bombardamentele avioanelor nemţeşti, cunoscute a fi foarte eficiente în astfel de raiduri aeriene. Vizitatorii sunt purtaţi de către un ghid printr-un tur al acestui labirint, iar în mai multe săli istoria evenimentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial este explicată prin filmuleţe, inclusiv în prezentare 3D, cu multe efecte sonore şi vizuale, mult gustate de public (prezent în subteran în grupuri de câte 30 de persoane, astfel că până să intre turistul poate sta la rând şi câte o oră!).
Cam acesta  este traseul recomandat a se face, vizita la castel putând dura în ansamblu şi circa cinci-şase ore.
Peste 70.000 de vizitatori pe lună
Foarte important de reţinut este faptul că oricine se poate urca pe ziduri în cel mai înalt punct al castelului, de unde poate să privească marea şi tot Doverul, imaginile fiind absolut fantastice. Remarcabil este şi faptul că peste tot prin castel vizitatorii pot întâlni tot felul de tunuri, din diferite perioade de timp, inclusiv din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care le pot atinge şi pot face poze cu ele fără restricţii. Vă daţi seama că de acest lucru cei mai încântaţi sunt copiii, care sunt fascinaţi de aceste arme. Există la castel o parcare amenajată, chiar în interiorul sitului istoric. Un alt aspect demn de remarcat, faţă de alte monumente istorice, toate străduţele din interiorul castelului sunt asfaltate, cu semne de circulaţie ca pe orice stradă din oraş, orice şofer putând ajunge fără probleme până în curtea castelului! Peste tot există amplasate indicatoare care îndrumă vizitatorii în orice moment către toate punctele de interes.
Mai există în ansamblul istoric şi un mic restaurant, toalete şi, evident, nu puteau lipsi din cadru magazinele de suveniruri sau cu cărţi şi înscrisuri despre istoria acestui punct de atracţie. Un om din cadrul administraţiei castelului ne spunea că zilnic ajung sus, la castel, între 2.000 şi 3.000 de turişti, ceea ce înseamnă la o medie de 2.500 de oameni că în 30 de zile castelul este vizitat de circa 75.000 de oameni, veniţi din toate colţurile lumii şi din Marea Britanie, evident.
Mulţumim pe această cale domnului Adrian Popescu, de la ICE WORLD Bucureşti, că a reuşit să respecte programul stabilit. Astfel, toată delegaţia care l-a însoţit pe Iancu a putut să vadă castelul, iar înotătorul să mai uite preţ de câteva ceasuri de supărare…
Corneliu BRAN
Călător prin Dover – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii