Călan / „Dacă n-ar fi fost Eminescu”

Călan / „Dacă n-ar fi fost Eminescu”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Pentru al doilea an consecutiv, Asociaţia Călan 1387 a organizat evenimentul-concurs „Dacă n-ar fi fost Eminescu”, dedicat celebrării şi onorării Zilei Culturii Naţionale şi zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu.
Începând cu ediţia din acest an, evenimentul se integrează Programului Structural Propriu de onorare a valorilor comunitare „Vatra”, dezvoltat de asociaţia din Călan din 2013.
Ediţia 2016 a evenimentului a constat într-un concurs de eseuri în limba română cu tema „Aş fi vrut să-l cunosc pe Mihai Eminescu” şi s-a adresat tuturor scriitorilor amatori sau persoanelor talentate, în vârstă de peste 12 ani, născute în oraşul Călan sau în localităţile aparţinătoare şi urmaşilor de gradul unu (fii, fiice) dovediţi ai cetăţenilor născuţi în oraş sau în localităţile aparţinătoare, cu condiţia ca acestea să nu fi debutat publicistic cu volum propriu sau colectiv de poezie sau proză.
Potrivit organizatorilor, evenimentul s-a finalizat în 15 ianuarie 2016, la ora 16.00, printr-un simpozion dedicat şi prin festivitatea de premiere, la sediul Asociaţiei Călan 1387.
Juriul acestei ediţii a fost format din scriitorii călăneni Ioan Gelu Crişan şi Simion Cozmescu, multipli laureaţi ai unor concursuri de poezie naţionale şi internaţionale.
În pofida deschiderii mai largi a concursului de eseuri din acest an şi a premiilor substanţiale, participarea la eveniment a fost sub aşteptările organizatorilor, iar multiplele nerespectări ale regulamentului Concursului au dus în final la decizia juriului de a acorda un singur premiu special, constând în volume de proză şi poezie, un pachet de soft-uri şi un zbor de agrement cu un avion ultrauşor, elevei Iulia Andreea Hudubeţ, în vârstă de 14 ani. Eseul câştigător va fi publicat în „Lada de Zestre”, revista de cultură şi civism a Asociaţiei Călan 1387.
Simpozionul s-a desfăşurat în prezenţa unora dintre membrii şi prietenii Asociaţiei Călan 1387, spre final bucurându-se de un minirecital de muzică interpretată la fierăstrău de Nikolaus Rudolf Pilly, pe versuri de Mihai Eminescu. Discuţiile s-au axat pe nevoia actului de cultură, a instruirii tineretului în această direcţie, a celor ce va face Asociaţia Călan 1387 în continuare pentru a preîntâmpina fenomenul de subculturalizare datorat mass-media de o anumită factură.
Mihaela PETROŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii