Avram Iancu – felicitat de primarul municipiului Petroşani

Avram Iancu – felicitat de primarul municipiului Petroşani

Timp de citire: 8 minute

Nici nu se putea altfel pentru performerul Avram Iancu ca prima întâlnire pe care a avut-o odată ajuns acasă, împreună cu familia ce l-a însoţit la Sulina, să fie alta decât cea cu primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi.

Avram Iancu – „convocat” de urgenţă de primar…
Luni dimineaţa, în sala de şedinţe a Consiliului Local Petroşani, înotătorul petroşenean şi singurul înotător din lume care a străbătut toată Dunărea de la izvoare, din Pădurea Neagră-Germania şi până la vărsarea în Marea Neagră, pe o distanţă de 2680 km şi fără costum de neopren, a fost convocat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Alături de sportiv au venit să-i fie alături soţia Anca, cele două doamne ce au făcut parte din echipa tehnică ce l-a însoţit pe înotător pe tot traseul timp de 89 de zile cât a durat cursa, prieteni, colegi de muncă sau de asociaţie sportivă şi câţiva cetăţeni ce au aflat absolut întâmplător de acest moment festiv.
Primarul a fost însoţit de câțiva dintre funcţionarii primăriei.
Toţi cei prezenţi l-au felicitat pe sportiv și au ciocnit un pahar de şampanie cu el.

Mesajul primarului Petroşaniului 
Trei momente am reţinut din conferinţa de presă. Primul a fost cuvântul primarului, al doilea – mesajul sportivului şi răspunsurile la câteva întrebări venite din partea jurnaliştilor prezenţi şi momentul al treilea, când cele două doamne din staful tehnic au fost rugate să ne spună câteva impresii din această expediţie de pe Dunăre, deloc uşoară nu numai pentru sportiv. Am reţinut pentru această ediție primele două momente.
Primarul l-a îmbrăţişat cu bucurie pe Iancu încă dinainte de a intra în sală şi la final i-a mai strâns cu căldură mâna, felicitându-l public pentru această a doua mare performanţă obţinută la nivel internaţional. În cuvântul său, Tiberiu Iacob-Ridzi a menţionat printre altele: „Astăzi este un moment foarte important pentru comunitatea noastră, pentru noi toţi şi pentru colegul nostru Avram Iancu. Ceea ce a făcut el este ceva unic în lume şi mai multe detalii legate de această cursă vă va da cu siguranţă el. Eu vreau să-l felicit în primul rând pentru această minunată performanţă, vreau să-i felicit pe cei din echipa lui care au fost alături de el pentru toată această perioadă. Nu în ultimul rând vreau să-i felicit şi pe cei din familia lui, care ştiu că l-au susţinut foarte mult. Sunt conştient de faptul că mulţumirile noastre sau toate formalităţile legate de o astfel de performanţă nu pot să suplinească probabil niciodată efortul sau ceea ce a făcut şi a suportat el prin ceea ce a trecut de-a lungul acestei curse. O cursă inedită prin mai multe elemente. Sigur, să înoţi atâtea şi atâtea zile este ceva supraomenesc şi ştiu că nu se poate obţine o astfel de performanţă decât dacă, cel puţin din punctul meu de vedere, te ajută Dumnezeu. Pe lângă o pregătire bună, rezistenţă şi celelalte dacă nu te ajută Dumnezeu nu poţi face aşa ceva… te poţi îmbolnăvi, sau pot interveni o serie de lucruri şi e greu să mai ajungi la final. Avram Iancu a reuşit şi a avut şi norocul să fie sănătos de-a lungul cursei, având lângă el şi oameni sufletişti şi profesionişti care l-au ajutat să fie în cea mai bună formă, psihică şi fizică, astfel încât să poată să ajungă cu bine la capăt. Încă o dată felicitări şi faptul că ai reprezentat România şi Petroşaniul este demn de apreciat. Datorită ţie s-a vorbit doar la pozitiv despre România şi, implicit, despre Petroşani, prin toate aceste ţări prin care ai trecut. De acum încolo sigur că depinde şi de tine şi de toţi ceilalţi ce proiecte viitoare vei avea, noi, comunitatea locală, te vom susţine cu siguranţă şi vom fi alături de tine pentru că tu eşti un simbol a ceea ce înseamnă capacitatea omului de a-şi depăşi limitele. Întotdeauna oameni ca tine au făcut totul ca să facă un salt înainte. Felicitări şi bine ai revenit acasă!”.

Inspiraţia i-a fost dată de… Jules Verne
„Mă simt extraordinar de bine aici, mai bine decât oriunde altundeva, şi asta pentru că pentru mine universul începe cu locul unde m-am născut, iar dragostea de frumos începe cu ACASĂ. Eu chiar sunt ACASĂ şi mă simt extraordinar! În mare parte ştiţi deja despre ce este vorba şi voi vorbi foarte puţin, lăsându-vă eventual pe dumneavoastră să-mi puneţi întrebări şi să vă răspund”, a spus pentru început Avram Iancu.
Apoi a explicat de unde insipraţia acestui proiect şi de ce a ţinut în plus să-l realizeze: „Am fost inspirat de acest proiect la Biblioteca Municipală din Petroşani, acolo unde lucrez  – şi sunt tare mândru că lucrez acolo fiindcă e minunat să te afli printre atâta informaţie! –  de un roman scris de Jules Verne pe care l-am recitit şi a cărui subiect este extraordinar. E vorba de o călătorie fascinantă, care descrie până la urmă o acţiune care se petrece pe un teritoriu românesc, în proporţie de 33%, iar noi n-ar trebui să uităm lucrul acesta fiindcă într-adevăr suntem binecuvântaţi de Dumnezeu. Am dorit să-i dau viaţă acestui roman din postura mea de bibliotecar în speranţa că voi reuşi în acest fel, într-o lume a internetului, să atrag atenţia generaţiei tinere şi s-o îndemn să citească, lecturând astfel o carte în mod clasic – bineînţeles fără să renunţe la internet (…). Am dorit ca tinerii să facă o simbioză între cele două metode de informare, prin internet şi prin acest sistem de urmărire modern GPS, cu sistemul clasic de lecturare a unei cărţi, în aceste 89 de zile tinerii putând să şi citească clasic, dar şi să urmărească modern pe internet această călătorie prin care eu am vrut să-i dau viaţă cărţii. Dincolo de asta, de zece ani România a intrat în UE, măcar că noi suntem în Europa de când lumea! Acest fluviu, ca o coincidenţă, străbate 10 ţări şi 4 capitale. Şi atunci am zis că pentru cei zece ani să străbatem zece ţări europene, că în Europa este locul nostru nu altundeva. Apoi, am dorit să înot pentru acest ecosistem al Dunării, care, din punctul meu de vedere şi nu numai, trebuie să-l păstrăm curat, toate cele zece ţări trebuind să facă eforturi pentru aceasta. Nu-i aşa că şi copiii noştri vor dori la rândul lor să înoate în Dunăre şi să se bucure de ea?! Ei bine, ca acest lucru să se întâmple şi ei să înoate fără costum de neopren – nu neapărat să străbată toată Dunărea, fireşte – noi trebuie s-o păstrăm curată”.

„Nimic fără Dumnezeu!”
Avram a vorbit şi despre faptul că România este dotată de Dumnezeu cu tot ce trebuie, recunoscând şi faptul că nimic nu se poate face fără ajutorul Celui de Sus: „Nu în ultimul rând, am dorit să evidenţiez, împreună cu noi toţi, această minune a creaţiei, Delta Dunării, care este a noastră, din nou o binecuvântare pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Spuneam, când am fost întrebat de cei din presa străină din ţările riverane Dunării pe care le-am străbătut, că toate cele zece ţări sunt binecuvântate de Dumnezeu prin Dunărea care trece prin ele, dar, în mod special, Germania şi România. De ce? Germania pentru că dăruieşte lumii acest fluviu, şi România pentru că are această şansă ca acest fluviu să se scurgă printr-o deosebită deltă în Marea Neagră. N-am fost niciodată până acum în deltă. Avem o ţară aşa de mare, şi distanţa de la Petroşani e mare până acolo şi e foarte greu de ajuns, dar înotând pe fluviu am ajuns şi eu acolo şi pot spune că am rămas fascinat de ce am văzut acolo, lucruri pe care doar din informaţii le ştiam.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să fac lucrul acesta, şi, aşa cum spunea şi domnul primar, fără El n-aş fi putut să termin acest proiect. Asta îmi spune că trebuie să-i mulţumesc Domnului că m-a ajutat. Totodată, aş dori să mulţumesc sponsorilor, fără de care nu s-ar fi putut face nimic. Mă bucur că şi Primăria Petroşani a fost partener oficial al acestei călătorii şi mă bucur că în toată lumea am putut să port însemnele oraşului meu natal, atât pe piept, cât şi pe maşină sau pe bannere. Au fost cinci susţinători şi din Valea Jiului şi daţi-mi voie să-i amintesc acum:
Primăria municipiului Petroşani, Pensiunea Gruia – mulţumesc domnului Emil Părău, ADARCO Invest – mulţumesc domnului Dărăban şi pentru maşina pusă la dispoziţie, RFD Carpatia şi Apres Schi Parâng – o locaţie nouă, dar care mişcă lucrurile în sens pozitiv în Parâng (…). Mulţumesc, de asemenea, CANAH, partenerul principal, miilor de români care m-au aşteptat peste tot, dar şi celor câtorva zeci de mii de români care permanent mi-au trimis mesaje de susţinere, mulţumesc familiei mele, şi, bineînţes, echipei din suportul tehnic ce m-a însoţit pe tot parcursul cursei”.

Răspunsuri la întrebările jurnaliştilor
Întrebat unde i-a fost cel mai greu pe tot parcursul cursei, Avram Iancu a răspuns că acest lucru s-a întâmplat în Germania şi Austria în prima parte a traseului, unde au fost câteva etape de parcurs înot într-o apă foarte rece, mai cu seamă acolo unde gheţarii topiţi din Alpi ajungeau în Dunăre. Ţinând cont că zilnic avea de străbătut înot zeci de kilometri fără costum de neopren, apa rece i-a dat ceva bătăi de cap şi i-a impus organismului un efort deosebit, ajungând chiar la limita hipotermiei.
La întrebarea „ce ţi-a plăcut” la Dunăre, Avram a menţionat că „toată Dunărea este frumoasă”, dar că în prima parte, când apa era rece n-a prea avut timp să savureze peisajul. „Abia de la Budapesta apa a început să se mai încălzească, fiind din ce în ce mai bine şi eu având şi putere să admir mai mult locurile pe unde treceam. Dar ce pot să vă spun e că partea românească este deosebit de frumoasă, şi ceilalţi nu au nimic, dar nimic mai presus decât noi”.

Întâlnire de gradul… trei…
În ceea ce priveşte sosirea, l-am rugat pe Avram să ne povestească cum a fost întâlnirea cu campion olimpic şi medaliatul cu aur la 11 ediţii ale campionatelor mondiale de canotaj, Ivan Patzaichin, care, vorbind de Iancu la o televiziune, avea lacrimi în ochi!
„Asta s-a întâmplat la sosirea mea de la Sulina, unde m-au aşteptat sute de oameni şi le mulţumesc încă o dată! Printre ei, foarte bine aţi amintit, a fost şi Ivan Patzaichin. A fost o uriaşă emoţie pentru mine. În momentul în care l-am văzut şi apoi după ce a început să vorbească – şi vorbea exact din postura omului pe care l-aţi descris, un om care înţelege ce înseamnă truda la luciul apei – am simţit emoţia din glasul dumnealui, emoţie care m-a cuprins şi pe mine imediat. Bineînţeles că a fost acolo o legătură, un transfer de energie nebănuită, fapt pentru care i-am mulţumit foarte mult. Mă bucur că sunt contemporan cu un astfel de om şi mă bucur că am avut şansa să fiu felicitat de un astfel de om, un titan al României!”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii