Autostrada Orăştie-Sibiu, / Numai bună… de demolat

Autostrada Orăştie-Sibiu, / Numai bună… de demolat

Timp de citire: 2 minute
Dacă, în noiembrie 2014, CNADNR vorbea doar de unele „fisuri superficiale” ce au apărut pe zona lotului 3 din autostrada Orăştie-Sibiu, acum lucrurile s-au schimbat şi se vorbeşte despre necesitatea demolării unei bucăţi din autostradă, pentru a fi refăcută complet.
Sub presiunea mijloacelor de informare şi a societăţii civile, CNADNR a trecut la o analiză serioasă a lucrării de mântuială de pe lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, transmiţând public faptul că „în prezent se investighează cauzele” şi „antreprenorul şi consultantul aplică un program permanent de monitorizare zilnică”.
„Numai în ultima perioadă, CNADNR SA a solicitat pe baza rapoartelor reprezentanţilor companiei încă trei expertize de specialitate independente. Concluzia la care s-a ajuns confirmă nerespectarea proiectului tehnic aprobat şi greşeli de execuţie”, spun cei de la CNADNR.
Una peste alta, antreprenorului (Salini Impregilo) i s-a impus de CNADNR să refacă cei 200–300 de metri ai corpului de autostradă unde au apărut degradările prin demolarea acestuia şi refacerea corespunzătoare, în conformitate cu proiectul tehnic aprobat.
„Decizia demolării a fost luată pentru a identifica exact cauza apariţiei fisurii, mai ales având în vedere că Antreprenorul a avut şi calitatea de Proiectant în cadrul Contractului de lucrări. Lucrarea este încă în garanţie şi, astfel, valoarea de remediere a defectelor va fi suportată în totalitate de către Antreprenor. În ultima vreme, acest proiect atât de discutat a generat apariţia în spaţiul public a numeroase idei, observaţii, comentarii şi chiar acuze, toate îndreptăţite în mare parte, pentru că este vorba despre un proiect important, este vorba despre siguranţa cetăţeanului. Este un proiect început încă din 2011/ 2012. De-a lungul timpului am cerut respectarea acestuia conform contractului. Asumarea realizării proiectului este însă a Antreprenorului. CNADNR, Beneficiar, a urmărit şi a sesizat de câte ori a fost nevoie apariţia unor eventuale erori. Chiar şi în acest moment, noi, CNADNR, am ajuns până în punctul de a cere chiar demolarea unei porţiuni pentru a fi siguri că proiectul se va finaliza în condiţii de maximă siguranţă. Sunt conştient de presiunea care există. Dar rezolvarea situaţiei actuale nu se poate face decât printr-o decizie drastică, potrivit standardelor de calitate şi siguranţă. Chiar dacă în timp au fost acumulate mai multe tensiuni, chiar dacă am vrea ca peste noapte să rezolvăm această problemă, CNADNR, în toate acţiunile pe care le desfăşoară în acest proiect, trebuie să respecte atât prevederile contractuale cât şi legislaţia în vigoare”, a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNADNR.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii