Autorităţi, salvaţi viitorul Jiului!

Autorităţi, salvaţi viitorul Jiului!

Timp de citire: 5 minute

Cei mai buni fotbalişti juniori din judeţ, medaliaţi cu bronz la campionatul naţional, aşteaptă un semn din partea factorilor locali.

„Dacă nu vom fi susţinuţi pe mai departe echipa se va pierde”, este semnalul de alarmă tras de antrenorul Cosmin Kanduth.

CSM Jiul Petroşani,

juniori A1, a fost cea mai medaliată trupă din fotbalul juvenil de la noi din judeţ. Jucătorii pregătiţi de Cosmin Kanduth au câştigat două trofee meritate, la care antrenorul, fără falsă modestie, se aştepta. După o secetă de cinci ani pentru fotbalul din Valea Jiului, titlul de  campioni judeţeni, dar şi locul al treilea la campionatul naţional îi aduc pe tinerii jiulişti în centrul atenţiei.

„În urmă cu cinci ani, este adevărat că se obţinea aceeaşi performanţă, dar în condiţii diferite. Din luna octombrie a anului trecut şi până în luna martie a acestui an, aceşti copii nu au avut apă la stadion. De fiecare dată echipamentele lor au fost spălate de către antrenori. Îi felicit pentru munca depusă”, a declarat antrenorul Cosmin Kanduth.

Mândria Văii… a renunţat la BAC

Octavian Cătălin Ionică are 18 ani şi ste elev în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Hermes” din Petroşani. Pentru a putea fi prezent la această competiţie naţională care şi-a desfăşurat actul final la Buftea, fotbalistul Jiului a făcut şi un mare sacrificiu în această vară, renunţând la examenul de Bacalaureat.

„De comun acord cu părinţii, am amânat o probă la Bacalaureat pentru la toamnă. Este vorba de limba engleză. Nu îmi pare rău că am luat această decizie, deoarece am vrut să fiu alături de colegii mei”, spune fundaşul central al Jiului.

Sacrificiul fotbalistului nu a fost zadarnic, acesta fiind cel mai bun jucător de pe teren din toate partidele jucate de echipa lui Kanduth, fiind răsplătit de către antrenor cu banderola de căpitan al echipei.

Totuşi, organizatorii campionatului pentru juniori A1 ar trebui să ţină cont şi de programul şcolar, pentru a nu se ajunge la astfel de situaţii.

Şi-a fracturat clavicula

Elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila, Răzvan Mihai Bălăuţă are 17 ani. De meserie fundaş dreapta, în multe meciuri a fost folosit şi pe alte posturi fiind un jucător polivalent, Răzvan a fost marele ghinionist al semifinalei de la Buftea, unde şi-a fracturat clavicula.

„Din păcate, am avut o căzătură urâtă direct pe umăr şi mi-am fracturat clavicula. Va trebui să stau în ghips trei săptămâni, timp în care mă voi reface. Îmi pare rău că nu am putut fi prezent în finala mică, dar mă bucur că am câştigat locul al treilea pe ţară şi am reuşit performanţa acesta, chiar dacă se putea mai mult”, a spus jucătorul din Petrila.

Jucător cu potenţial

La cei 17 ani, Cornel Graur este unul dintre jucătorii cei mai talentaţi din generaţia sa. Cu multe jocuri la activ şi la echipa de seniori, Cornel Graur a fost util echipei sale în postura de mijlocaş dreapta, marcând  două goluri la faza zonală de la Braşov.

„Sunt la Jiul de trei ani şi aceasta este cea mai importantă performanţă pentru mine. Îmi doresc mult să fac o carieră în fotbal şi, de ce nu?, chiar la Jiul. Poate în viitorul apropiat vom avea şi noi o echipă în eşaloanele superioare”, spune fotbalistul născut la Lupeni.

Golul carierei

Ca şi coechipierul său Bălăuţă, Marius Adrian Avram este elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila, însă este cu un an mai mic decât acesta, are doar 16 ani. Joacă la Jiul pe postul de mijlocaş central şi a marcat unul dintre golurile din finala mică. „Am dat golul carierei mele în finala contra celor de la Olimpia Suseni. Pot spune că sunt mulţumit că am fost util echipei şi că am obţinut această performanţă pentru fotbalul din Vale. Vreau să-i mulţumesc domnului profesor care a fost alături de noi şi, nu în ultimul rând, părinţilor”, a declarat jucătorul.

Efortul părinţilor şi antrenorilor

Nu mai constituie un secret pentru nimeni sărăcia cu care se confruntă juniorii de la Jiul. Pentru a le asigura condiţiile optime, antrenorii echipei au scos bani de la CAR, iar părinţii au cotizat, cot la cot, cu ei pentru ca juniorii să poată participa la meciuri. Nici contribuţia primăriei Petroşani nu a fost de neglijat. Dar, totuşi, se putea mult mai mult, în condiţiile în care alte secţii de sport de sub tutela ei papă bani parcă mult mai mult decât performanţele pe care le au.

„Există o mare problemă în ceea ce priveşte viitorul acestor jucători, pentru că, nesusţinuţi, de vor pierde. Toate frâiele sunt în mâinile factorilor locali. Regret că puteam să luăm primul loc, dar cred că ne-a lipsit curajul.”, spune Cosmin Kanduth.

Vor fi propuşi la premiere?

Juniorii Jiului aşteaptă un semn din partea Consiliului Local şi Primăriei Petroşani, care i-ar putea recompensa pentru marele lor succes. Credem  că se vor găsi în fondurile primăriei resurse pentru ca aceşti copii să simtă că au o motivaţie şi că au luptat pentru Valea Jiului. Dacă se vrea, se poate. „Pentru ei ar însemna mult să fie chemaţi la primărie şi să li se strângă mâna”, spune antrenorul Cosmin Kantuth.

Unii vor să plece

Deja câţiva dintre jucătorii de bază care au terminat cu junioratul şi-au manifestat intenţia de a pleca din Vale. Să-şi făurească un viitor şi să joace pe bani frumoşi la alte echipe.

„Noi nu îi putem opri pe aceşti copii să nu plece, pentru că nu avem cu ce să le garantăm rămânerea. Dacă am fi susţinuţi cum trebuie, garantez că echipa asta ar putea juca la promovare pentru liga a III-a. Dar în condiţiile actuale, este foarte greu să-i ţinem. Să venim în fiecare lună cu bani de acasă este greu şi pentru noi, pentru că avem familii. Să nu uităm că iarba la stadion este tunsă de antrenori. Damian Militaru, jucător care a jucat în Liga Campionilor, a ajuns să tundă iarba de pe gazon, cot la cot, cu alte nume mari, Sorin Ghiţan sau Marin Tudorache. Să nu mai spunem că am stat şi am spălat toaletele şi multe altele”,a  concluzionat Cosmin Kanduth.  

Loredana JUGLEA

Cei mai buni fotbalişti juniori din judeţ – galerie foto

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii